Mesa general de la Funció Pública

Intersindical Valenciana demana al Consell una correspondència a l’esforç del seu personal en els Pressupostos per a 2021

23 / 10 / 2020 | Intersindical

Estem al final de la fase prèvia de preparació de la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2021. Un temps en el que, a no molt tardar, s’han de convocar els òrgans de negociació col·lectiva de les empleades i empleats públics de la Generalitat per “informar” de la previsió de l’increment del capítol de personal per a 2021, sense cap opció, com sol ser habitual, a negociar qualsevol millora retributiva diferent a les establertes als Pressupostos General de l’Estat.

Sabem que són temps difícils i que les finances de la Generalitat travessen per una situació crítica endèmica que, si cal, s’ha aguditzat encara més com a conseqüència de la pandèmia. No obstant i això, volem fer algunes reflexions sobre les retribucions del personal de la Generalitat per a 2021 i d’una hipotètica negociació sobre les mateixes.

En primer lloc i començant pel final, volem traslladar-li a la Consellera de Justicia, Interior i Funció Pública, la necessitat i obligació de negociar amb les organitzacions sindicals les retribucions del personal i, això implica tres coses coses: voluntad de negociar, fer-ho als àmbits que ostenten una vertadera representació del personal i, per últim, estar disposada a oferir alguna millora retributiva que compense tot l’esforç del personal i servesca per recuperar el poder adquisitiu perdut als darrers anys.

Pel que fa a la voluntad de negociar, només cal tirar d’hemeroteca per saber que, des de que el Botànic està al Govern de la Generalitat, mai ha hagut una autèntica negociació de les retribucions del personal. Sempre s’ha convocat a la Mesa General de Negociació de personal funcionari, estatutari i laboral (MGN I) per informar que les previsión dels Pressupostos de la Generalitat per l’exercici corresponent,  transcriuen, fil per randa, les prescripcions estatals sense cap intenció d’introduir cap millora autonòmica al respecte; tot i que, en l’Acord de Legislatura signat en 2016 es comprometia a habilitar un fons per la recuperació del poder adquisitu perdut des de 2010.

Per altra banda, i respecte de la legitimació dels àmbits de negociació, en el sentit de que aquests han de representar la vertadera voluntad dels treballadors i treballadores manifestada a les urnes, volem fer palés que després de les darreres eleccions sindicals i com a conseqüència d’una lamentable sentència del TS, la legitimitat de la MGN I està més que qüestionada; doncs les organitzacions sindicals que la integren, a penes superen el 50% de la representació total d’aquest àmbit i, a més,  estan absents sindicats que, com és el cas d’Intersindical Valenciana, és majoritari, tant en delegats i delegades de personal funcionari i estatutari, com en vots, que dobla els resultats de la segona força sindical.

És per això que exigim la convocatòria de la Mesa General de Negociació de personal funcionari i estatutari (MGN II), sense que, en cap cas, haja de suposar una invasió de competències de la MGN I, ja que es tracta de ser informats, escoltats i, arribat el cas, negociar retribucions específiques de personal funcionari i estatutari. A més, convé recordar que des de la constitució de la MGN II en octubre de 2019, no s’ha tornat a convocar, malgrat haver-ho demanat de forma reiterada.

Per últim, entenem que ja toca que al Generalitat tinga un gest, en correspondència a l’esforç que les empleades i empleats públics han fet i fan per mantenir l’estructura administrativa i els serveis públics en aquesta pandèmia. Cal un reconeixement explícit, a més de complir, com ja hem dit, amb el compromisos adquirits i, especialment, quan la previsió d’increment retributiu per a 2021 de l’Estat és només d’un 0,9%. Una xifra que a primera vista pot semblar positiva, però que si atenem a que la previsió del Banc d’Espanya sobre l’IPC en 2021, el situa en una forqueta que està entre el 0,85 i el 1%, per la qual cosa, és clar que no es congelen els salaris de personal públic, però sí la seua capacitat adquisitiva.

Per totes aquestes raons, exigim de la Consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, la convocatòria de la MGN II per abordar la negociació de les retribucions del personal funcionari i estatutari de 2021 i, al mateix temps, exigim que es presente, per part de l’Administració una proposta econòmica que permeta avançar en la recuperació del poder adquisitiu perdut. Ja no valen lamentacions per la situació financera de la Generalitat; temps ha tingut el Botànic de forçar l’establiment d’un nou model de finançament autonòmic amb el Govern de l’Estat i, si no ha estat així, qui tinga la responsabilitat que l’asumisca. Una responsabilitat que, obviament, no és dels treballadors i treballadores de la Generalitat i, per tant, no s’els pot exigir per més temps que renucien a una millora de la seua capacitat adquisitiva.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.