Mesa general de la Funció Pública

Intersindical Valenciana exigeix la convocatòria d’un concurs de mèrits per acabar amb l’abús de la temporalitat en la Generalitat

El Sindicat sol·licita la convocatòria de la Mesa General de Negociació de personal funcionari i estatutari

05 / 09 / 2020 | Intersindical

Que a les diferents Administracions Públiques hi ha un abús sistemàtic en la contractació temporal del personal per cobrir llocs de treball de caire estructural, és un fet antic i contrastat. L’abús en aquesta modalitat de contractació, no només és una qüestió de dades, encara que la temporalitat pot situar-se perfectament en un 30% de la plantilla, sinó que també ho és pel fet que les persones així contractades poden estar anys i anys en aquesta situació, sense tenir oportunitats reals de consolidar un lloc de treball en temps i forma. Una realitat que ha portat al Tribunal de Justicia de la Unió Europea (TJUE) a afirmar que, aquesta és una pràctica que vulnera la Directiva Europea sobre contractació a temps determinat. Una Directiva que pretén protegir els treballadors i treballadores en aquesta situació.

Determinar per què s’ha arribat a aquesta situació és difícil; doncs en són varies les causes. D’una banda, hi havia motius econòmics, ja que, fins fa poc, el personal temporal o interí estava exclòs de la percepció de determinats complements retributius, però, aquesta discriminació ha estat superada pel mateix TJUE. De l’altra, s’argumenta la dificultat o la desídia de les Administracions Públiques a l’hora de aprovar i executar les ofertes públiques d’ocupació. La qüestió, però, no rau ni en una ni en l’altra, perquè és per totes i tots conegut que, el personal temporal, en situació precària per definició, és un personal que està en una situació de debilitat front a l’empresa, siga pública o privada, i, per tant, més submís davant les discrecionalitats.

En qualsevol cas, la temporalitat de la plantilla a la Generalitat és un problema que cal resoldre ja i, a més, fer-ho tenint en compte els interessos de les persones que han estat víctimes d’aquest abús. És per això que, davant la inexistència en la legislació de personal funcionari de mesures que penalitzen aquest abús, Intersindical Valenciana proposa una doble via: d’un costat, acabar amb la temporalitat actual i, de l’altre, establir les modificacions legals pertinents per penalitzar aquesta conducta i evitar que torne a reproduir-se en un futur.

En aquest sentit i en referència a la primera de les vies, el Sindicat proposa a l’àmbit de personal de la Generalitat Valenciana, l’aplicació, amb caràcter general, del que disposa l’article 61.6 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, segons el qual “en virtut de llei podrà aplicar-se, amb caràcter excepcional, el sistema de concurs que consistirà únicamente en la valoració de mèrits”.
Una possibilitat legal que permetria, no sols acabar amb la temporalitat, oferint la provisió per concurs de totes aquelles places cobertes temporalment i que estan en situació d’abús, sinó també restituir els drets vulnerats del personal interí.

Amb aquesta finalitat, Intersindical Valenciana, ha sol·licitat la convocatòria de la Mesa General de Negociació de personal funcionari i estatutari de la Generalitat per negociar la quantificació de les places sotmeses a aquest procediment extraordinari, les normes que l’han de regir i el calendari de desenvolupament. Una petició que esperem siga atesa per la Consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, per la seua condició de Presidenta de l’esmentada Mesa; doncs, després del pronunciament del TJUE, no té cap sentit obstinar-se en mantenir situacions d’abús respecte del personal interí, ni tampoc pretendre, fictíciament, que unes convocatòries ordinàries d’oposicions resoldran el problema, tant de la temporalitat com de les persones en situació d’abús. L’experiència diu tot el contrari.

Finalment, des de la Intersindical Valenciana s’està impulsant una campanya per la consolidació del personal interí a les administracions públiques sota el lema “perquè no som d’usar i tirar” per informar el personal afectat i per aconseguir que els partits polítics i les administracions públiques donen una solució real a totes les persones afectades.



Comentaris
celia campos gonzález
06 / 09 / 2020 - 13:44

Hola,
Me pareix una bona opció fer un concurs de mèrits, sempre que s’hi valore més l’experiència docent en conselleria i les vegades que s’ha presentat el candidat a un concurs-oposició, ja que hi ha gent jove amb més mèrits per tenir màsters i altres mèrits, doncs disposa de més temps que les persones que treballen i que a més tenen càrregues familiars.
Moltes gràcies,

Cèlia.


Antonio
07 / 09 / 2020 - 13:41

Con todos los respetos, yo no estoy de acuerdo. El lío que se puede formar es monumental, porque siempre habrá más aspirantes que plazas y en ese concurso, como en cualquier otro, habrá un baremo que beneficiará más a unos que a otros en función de su hoja de servicios. De ahí a que se alcen voces acusando de hacer trajes a medida media un paso. Por otro lado, invito a todos a leer con atención el art. 61.6 del TREBEP invocado tantas veces como tabla salvadora y que dice claramente en el primer párrafo que los sistemas de selección serán la oposición y el concurso-oposición. En el segundo párrafo es donde dice que, con carácter excepcional y solo en virtud de ley se podrá aplicar el concurso. Esto implica que con los sistemas anteriores no se pueda seleccionar al personal para que ocupe las plazas. Pretender hacer de la excepción la norma y de la norma la excepción es un absurdo jurídico que ni la Consellera ni nadie va a aceptar.


Ernesto
07 / 09 / 2020 - 17:36

Intersindical se empeña en construir un discurso que atenta contra la legalidad en base a necesidades de las personas. A ver si nos enteramos: NO SE PUEDE DAR UNA PLAZA A UN INTERINO SOLO POR QUÉ SEA INTERINO.
Por otro lado, pretender dar una plaza por tener cargas familiares, es como dar un regalo porque seas joven o mayor o desempleado, etc


Mariví
07 / 09 / 2020 - 17:52

Me parece estupenda la opción del concurso extraordinario de méritos para acabar de una vez por todas con el abuso de la temporalidad. Qué no hemos demostrado en todos estos años, muchos empleados más de 20 años en la administración, nuestra valía? Muchos de nosotros con más de 50 años, familia, algunos habiendo aprobado exámenes en una oposición..
Y ahora volver a jugarnosla en un concurso oposición. Somos muchos y muchas los que nos encontramos en esta situación tan precaria. Y que en situaciones extraordinarias se han de tomar medidas extraordinarias. Todo mi apoyo a esta medida.


Laura
08 / 09 / 2020 - 9:12

Por suerte, la mención de artículos aislados o la letra mayúscula del teclado, no son argumentos ni herramientas suficientes para negar estabilidad a interinos o a cualquier trabajador en las AAPP.
Les lleis van sempre darrere de la necessitat de la ciutadania, però el sentit de la seua existència es cobrir necessitats. Si no n´hi ha norma que regule aquesta necessitat, s´haurà de crear. Com a exemples, el pagament de trienis o de carrera professional.
Les formes en què es podia obtindre places anys enrere, ara també podrien ser més que qüestionables. Les consolidacions eren formes d´obtindre-les, amb qüestionaris on no es descontaven respostes errònees, com a exemple. Concurs de mèrits que donaven més punts que examen i, el més important, més llocs ofertats.
Portem anys acumulats, sense eixir ofertes què donen possiblitats reals d´assolir una plaça fixa ni amb mèrits ni amb exàmen aprovat. Estudiar, aprovar i tindre mèrits ja no es suficient. La dificultat de les proves no es correspon amb el nivell d´estudis exigit.
Amb tot l´esforç, temps invertit i els diners que hi costa aprovar, guanyes un lloc en la borsa de treball perquè n´hi ha més aspirants preparats que places.
Cada convocatòria augmenta la dificultat perquè n´hi ha tendència a puntuar més l´oposició, però són molts els interins que han superat en més d ´una ocasió els procesos selectius.
Un FIU és un anomenament d´urgència. ¿Quina urgència poden ser 10 anys, per exemple, de serveis? No es compleix aquesta circumstància, ni el període de temps entre OPES, ni el nombre de llocs vacants que s´oferten…Si s´ha de complir normes estrictes, no són els interins els que porten anys i anys incomplint-les, sinò suportant inestabilitat laboral i desigualdat.
És trist que fent les mateixes funcions i treballant igual o més que qualsevol, superant les mateixes o més proves selectives i tenint igual o més mèrits que qualsevol funcionari de carrera, es faça tanta diferència i es valore tan poc els serveis fets, la dedicació i la disposició. Més encara patir la necessitat de diferenciació entre companys i per part de la pròpia administració per a la qual cobreixes necessitats.

 


carmen
09 / 09 / 2020 - 11:29

A mi no me parece tan mal, ya que tampoco se ha tenido en cuenta la via de entrada de los empleados en hospitales que sin haber realizado oposición los han hecho fijos por haber entrado en su dia a dedo. (ejemplo : Hospital La Ribera


Luis Adánez
10 / 09 / 2020 - 23:14

Interí. La paraula ho diu tot i té un significat. I normalment, son els primers que no volen oposicions. La postura de Stepv és egoista en aquest punt. Només mira per una part. Quan les oposicions, son lliures i obertes. Com diu la llei. Com diu el sentit comú. Com ha de ser.


Laia
24 / 09 / 2020 - 10:47

Me gustó muchísimo este artículo de Intersinducal, y realmente me lo creí
Ni me imaginaba que era todo una farsa y una burla al personal temporal.
Que argumento podéis dar para justificar que en la reunión de ayer miércoles día 23 de septiembre con los sindicatos y la administración, vuestra posición fue continuar con las opes cuanto antes y no hacer ni alusión a los interinos, incluso decir que no había nada que se pudiera hacer salvo opes?
Me gustaría tener una respuesta y que dejarais de engañar a la gente, eso es muy muy ruin


Intersindical Valenciana
24 / 09 / 2020 - 12:53

Bon dia,

La primera cosa és dir-te que cal ser respectuós amb les organitzacions i les persones. En el teu post llances acusacions greu contra la nostra organització que són inacceptables.

Una cosa és críticar-nos pel que fem o no fem i altra insultar-nos.

Sobre el tema que preguntes. No sabem a quina reunió et refereixes. Pots concretar? La posició de la Intersindical Valenciana és la que hem dit en el text de la campanya per la consolidació i és la que estem traslladant a administracions i partits polítics. Una posició molt clara per acabar amb la precarietat laboral i per fer que el personal interí puga consolidar el seu lloc de treball.

Salut


Laia
24 / 09 / 2020 - 16:43

COMISSIÓ DE SEGUIMENT DEL PLA D’ESTABILITAT EN TEMPS DE COVID-19: LES
OPOSICIONS CONTINUEN
Per molts que alguns defensen una cosa
i la contrària, ni l’estudi sobre la temporalitat a que va referir-se la
ministra de les Administracions Públiques de pasada en el Senat ja fa
mesos i per a cobrir l’expedient, ni la sentència de 13 de març, del
Tribunal de Justícia de l’Unió Europea, han introduït cap canvi
significatiu hores d’ara en la normativa vigent.


Este párrafo es parte del escrito que se ha mandado hoy por lista de difusión de IV de Gva.

Parece evidente, que no se corresponde con el anterior escrito.





Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.