Mobilitzacions

La Cimera Social aposta per intensificar la mobilització

La Cimera Social estatal convoca noves mobilitzacions contra la política social i econòmica del govern i proposa la convocatòria d’una vaga general coincidint amb la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat per a 2013.

02 / 10 / 2012 | Intersindical

Les organitzacions socials, professionals i sindicals que constituïm la Cimera Social ens vam reunir ahir, 1 d’octubre per valorar l’acció duta a terme el passat 15 de setembre, les últimes mesures de retallades del govern i, en funció de tot això, establir la resposta social necessària per a aconseguir un canvi en profunditat, tant en les formes com en el fons, de les polítiques que està duent a terme l’executiu espanyol.

Més crisi, més atur, menys protecció social i menys serveis públics és una equació funesta

La tercera trobada de la Cimera Social considera un èxit la marxa-concentració celebrada el passat 15 de setembre, tant per la participació registrada, com perquè va oferir l’oportunitat de fer visible la convergència d’una amplíssima pluralitat de realitats perjudicades per l’acció de govern. Centenars de milers de persones vingudes de tots els racons de la península, i representatives del divers malestar social, es van donar cita a la plaça de Colón de Madrid. Amb aquesta declaració, la Cimera Social vol expressar el seu més sincer reconeixement a totes elles per l’esforç realitzat i l’acte de civisme que protagonitzem. Alhora, denuncia l’intent dels representants governamentals, d’alguns mitjans de comunicació, així com de Ministeri d’Interior, per intentar menystindre el seguiment real de la convocatòria, manipular l’opinió pública i convertir qualsevol expressió del conflicte social en un problema d’ordre públic. Només cal recordar que, en aquest mateix lloc i amb una assistència menor, els que ara pretenen desqualificar havien assegurat reunir milions de persones quan la convocatòria era organitzada per l’entorn del partit que ara ens governa.

La tercera trobada de la Cimera Social es ratifica en l’exigència del que va ser el crit més unànimement corejat el passat 15-S: Referèndum ja!

No hi ha dubte que estem davant d’un flagrant frau electoral, com no hi ha dubte que el govern està adoptant mesures i decisions polítiques de gran transcendència per al benestar de la majoria social amb total falta de transparència i un ocultisme deliberat, com està succeint amb la “secreta” negociació del rescat a l’economia espanyola. Aquesta actitud no fa res més que fer minvar, encara més, la confiança en les institucions polítiques d’amplis sectors de la ciutadania i són una mostra d’autoritarisme que pot acabar amenaçant seriosament la convivència democràtica. En aquest sentit, l’exigència que es convoque un referèndum sobre el programa que està aplicant el govern es converteix també en una exigència de regeneració democràtica. La ciutadania pot, perquè així ho reconeix la Constitució, i ha de ser convocada per expressar la seua opinió davant la situació tan greu i excepcional per què travessem.

La tercera trobada de la Cimera Social ha tingut ocasió de valorar el que en aquests moments es pot conéixer de l’avantprojecte de llei de pressupostos generals de l’Estat per a 2013 i les organitzacions presents hem coincidit a denunciar tant la truculència en la seua presentació com els seus continguts. En efecte, el govern ha tornat a incórrer en un exercici de funambulisme polític, que no és altra cosa que un nou intent de manipulació de l’opinió pública en presentar el projecte ja ha amagat les seues veritables intencions: d’una banda transfereix a les comunitats autònomes la major part de la responsabilitat en la retallada de la despesa social, de l’altra, amaga la seua veritable intenció en temes tan sensibles com la revaloració de les pensions (mesura prevista en la legislació vigent que va ser durament criticada pel PP quan l’anterior govern la va aplicar) i tot això intentant, com ja va fer en el cas de les eleccions a Andalusia, guanyar temps per poder esquivar les pròximes cites electorals a Galícia i País Basc.

Pel que fa al seu contingut hem de denunciar amb totes les nostres forces que estem davant uns pressupostos que provocaran la persistència de la crisi i incrementaran encara més la taxa d’atur. Només preveuen retallades per a la inversió, sacrifiquen els estímuls a l’activitat econòmica i a la creació d’ocupació i renuncien a una política fiscal que, començant per perseguir decididament el frau, permeta augmentar els ingressos de l’Estat i evitar així una nova reducció de les despeses socials.

Aquesta situació es veurà agreujada per la rebaixa de la partida per a les prestacions per desocupació, que fa presumir que els 450 euros del pla PREPARA no s’han d’abonar al febrer quan caduca l’actual i cal no oblidar que el que està previst per a pensions només s’apuja un 1%. En unes condicions així només cal esperar que augmente la pobresa i l’exclusió, fenòmens ambdós que afecten molt majoritàriament les dones, els immigrants, els joves i ara ja la infància també.

En el projecte de pressupostos també decreix de manera significativa la protecció social, les partides destinades a la dependència, els serveis socials, l’ajuda a la cooperació al desenvolupament, al món rural, al medi ambient, etc.

Aquestes partides es veuran encara més retallades quan les CCAA hagen d’elaborar els seus propis pressupostos, on assistirem a noves retallades en educació i sanitat, serveis que depenen essencialment d’elles (no podem oblidar que ja s’estan plantejant mesures com el copagament del transport sanitari) , tenint en compte que el Govern no els ha donat el marge de temps per reduir el deute que l’estat espanyol ha guanyat de la Unió Europea.

L’actual projecte, al costat de tant retallada en inversió i despesa social si conté el que a la immensa majoria de la població espanyola ens costarà, en forma de deute, els diners destinats a rescatar el sistema bancari.

Més crisi, més atur, menys protecció social i menys serveis públics és una equació funesta per a la majoria de les persones de les que només es salven les elits econòmico-financeres que s’acullen al resguard de l’acció de govern.

En aquestes condicions la tercera trobada de la Cimera social ha acordat:

- Convocar manifestacions el proper diumenge 7 d’octubre a totes les capitals de província per expressar el rebuig a aquests pressupostos i per exigir una sortida de la crisi que garantesca la reactivació econòmica, la generació d’ocupació, la recuperació de la protecció social i del nostre minvat Estat del Benestar.

- Donar-nos un termini perquè cada organització valore la possibilitat de convocar una Vaga General, amb profund caràcter social, durant la tramitació parlamentària del projecte de PGE per al 2013.
Explorar les possibilitats de coordinar les accions anteriorment previstes amb altres països de la Unió Europea. Les organitzacions que formem part de la Cimera Social estem convençudes que cal fer front a polítiques nacionals tan lesives per a la majoria de la població però que també s’ha de fer amb les directrius que emanen de la Unió i que s’estan encebant particularment amb els països del sud d’Europa.

- Posar en marxa la campanya d’exigència d’un Referèndum sobre l’acció del Govern. Campanya que consistirà en la recollida de signatures entre la ciutadania i que comptarà amb una Comissió Promotora que es reproduirà en tota la geografia espanyola i que arribarà fins als centres de treball.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.