Mesa general de la Funció Pública

La Ministra Calviño falta a la intel·ligència del personal públic en afirmar que ha guanyat poder adquisitiu

11 / 09 / 2020 | Intersindical

La Ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha manifestat públicament que el Govern no descarta una congelació salarial del personal de les Administracions Públiques en 2021 i esgrimeix, no sense una certa hipocresia, que el personal funcionari ha guanyat poder adquisitiu als darrers anys.

Considerem des d’Intersindical Valenciana que la ministra sap o ha de saber, perquè és la seua obligació, que les empleades i empleats públics no hem guanyat poder adquisitiu als darrers anys. Simplement hem recuperat i sols una part, el que havíem perdut amb les retallades retributives aplicades en 2010 pel PSOE i en 2012 pel Partit Popular, suportant sobre les seues esquenes una part important del pes de la crisi de 2008 i de la reducció del dèficit públic. Seria de justícia que la ministra no faltara a la intel·ligència del personal públic i reconeguera que hi ha un deute pendent amb aquest personal; encara que, potser, no siga el moment idoni per plantejar grans acords retributius per 2021.

En qualsevol cas, volem refrescar-li la memòria, recordant-li que la crisi de 2008 va suposar per a les empleades i empleats públics una pèrdua mitjana de poder adquisitiu que se situa al voltant del 16%. En aquest mateix sentit, també volem recordar-li que d’aquesta pèrdua de poder adquisitiu, en virtut de l’aplicació del lamentable acord retributiu signat pel ministre Montoro i els sindicats CCOO, CSI-F i UGT pel període 2018-2020, sols s’ha recuperat un 0.3% en 2018, un 2.4% en 2019 i en 2020, si es mantenen les previsions d’evolució de l’IPC del mes d’agost, serà d’un 2.5%. Per tant, la recuperació total del poder adquisitiu real en el període de vigència de l’Acord serà d’un 5.2%. És a dir, ni una tercera part del que es va arrabassar al personal públic durant la crisi. Molt lluny, senyora ministra, de qualificar-ho com a recuperació de poder adquisitiu.

D’altra banda, també cal recordar a la ministra que les empleades i empleats públics ja estan, en aquest moment, contribuint a alleugerar les finances públiques. I és que l’Acord abans esmentat, també contempla un increment de l’1% en 2020 vinculat al PIB de 2019, que no es cobrarà, perquè l’economia espanyola no ha arribat a la fita del 2.5% d’augment previst i, a més a més, contempla per a 2021 un increment retributiu del 0.55%, si s’acompleix l’objectiu de dèficit públic en 2020, que per suposat no es complirà i la previsió d’augment retributiu quedarà en fum de boja. Des d’Intersindical Valenciana o altre sindicat, en cap moment, s’ha demanat una compensació per les desviacions en les previsions de l’Acord. Per tant, és obvi que les empleades i empleats públics són conscients de la greu situació generada per la crisi de la COVID-19 i renuncien tàcitament a fer valdre els seus drets. Prenga nota, senyora ministra, del compromís de les empleades i empleats públics amb l’interés general.

Per últim, fer-li saber, senyora ministra, que alguns col·lectius de personal públic, com és el cas de les empleades i empleats públics de la Generalitat Valenciana, encara no hem vist reflectit a la nostra nòmina l’increment salarial del 2% fix previst per 2020 i amb efectes econòmics a partir de l’1 de gener. En aquest cas, tampoc s’ha alçat ni una sola veu reivindicativa, perquè el compromís d’aquest col·lectiu, també ho és amb la institució per la qual treballen i, especialment, perquè són coneixedors de la greu situació financera de la Generalitat Valencia, en gran part deguda a la discriminació sistemàtica en el finançament autonòmic al qual han sotmés el seu Govern i els anteriors al País Valencia. Açò, senyora ministra, és lleialtat institucional del personal públic i no el que vosté practica respecte d’aquests.

Per tot el que hem dit, creiem, des d’Intersindical Valenciana, que la ministra Calviño ha de fer una rectificació immediata de les seues declaracions, perquè les seues paraules poden induir a una percepció errònia en l’opinió pública sobre quina és la situació de les empleades i empleats públics i a mostrar, deliberadament i una vegada més, la falsa idea que el personal públic és un col·lectiu privilegiat. Cal, senyora ministra que esmene les seues desafortunades declaracions i deixe la porta oberta a una negociació retributiva per a 2021, en la qual, a ben segur, les empleades i empleats públics estaran a l’alçada de les circumstàncies com ha quedat palés.

Per últim, sent benpensants i suposant que ha estat un problema de memòria, li recomanem que s’aplique el que diu el refrany: més val llapissera curta que memòria llarga. Senyora ministra, per favor, faça servir la llapissera.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.