Intersindical Valenciana valora positivament el canvi i que servisca per abordar la situació crítica d’atur i precarietat laboral que viu la classe treballadora al País Valencià
Intersindical Valenciana ha assistit a la presentació de la nova imatge corporativa i del web de l’antic Servef que, a partir d’ara rebrà el nom de LABORA.
Des del sindicat valorem positivament la iniciativa, però més enllà de la lectura superficial del canvi de nom del servei públic d’ocupació i formació o de l’actualització de la pàgina web, ara més intuitiva i pràctica, el que ens interessa és que els canvis servisquen realment per abordar la situació crítica d’atur i precarietat laboral que viu la classe treballadora al País Valencià.
Segons les dades facilitades pel SEPE, al mes de setembre l’atur afecta a 374.995 persones, un 21’03% de la població que cerca activament un lloc de treball, la qual cosa suposa, malgrat les dades negatives del mes de setembre, una reducció interanual del 5,31% en la taxa de desocupació. Unes dades que, a priori, hem de considerar positives, però insuficients, perquè l’atur continua sent una xacra social de primera magnitud que repercuteix negativament en la situació de nombroses persones i famílies valencianes. Tampoc no podem oblidar que l’atur s’acarnissa amb col·lectius ja de per si especialment vulnerables com les dones, els joves i els majors de 45 anys.
D’altra banda, cal esmentar la qualitat de l’ocupació al País Valencià, on només un 13% de les contractacions efectuades són de caire indefinit. Es manté la tendència de la temporalitat de la contractació que, sumada a la contractació a temps parcial i als salaris per sota de la mitjana estatal, configuren un escenari de precarietat laboral.
És en aquestes qüestions on han d’incidir les reformes en el servei públic d’ocupació i formació. Cal avançar en l’assumpció de competències per establir un marc de relacions laborals valencià, que permeta la implementació de polítiques actives d’ocupació més adients a les necessitats específiques del nostre mercat laboral i que, a la fi, redundaran en una major efectivitat del servei públic d’ocupació.
Ens consta que, per part del Conseller d’Economia, Rafael Climent i del seu equip, s’està fent un esforç en aquest sentit, limitat, clar està, per la normativa bàsica estatal i pel finançament. Mesures que es tradueixen en plans com Avalem Experiència destinats als majors de 45 anys, Avalem joves i, ara, Avalem Territori que pretén apropar a les comarques les iniciatives en matèria d’ocupació amb noves oficines permanents i mòbils; així com amb la contractació de 120 nous orientadors. També ens consta que milloren els indicadors de mediació laboral, però, certament estem lluny d’arribar a xifres socialment acceptables.
És per això que, malgrat valorar positivament les iniciatives polítiques en matèria d’ocupació del Conseller d’Economia Sostenible, hui encara l’hem d’encoratjar a seguir avançant cap a la plena ocupació a la dignificació del treball. Queda molt de camí per fer: endavant!