Mesa general de la Funció Pública

L’augment del 0’25% a la nòmina de juliol del personal públic en suspens sine die?

Intersindical Valenciana exigeix a la Ministra de Funció Pública, Maria Jesús Montero, que explique com i quan s’aplicarà l’augment retributiu

01 / 08 / 2019 | Intersindical

En març de 2018 es va signar un acord de contingut retributiu entre el, aleshores, Ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro i els sindicats CCOO, CSI-F i UGT, segons el qual, a juliol de 2019, s’incrementaria la nòmina dels empleats i empleades públics en un 0’25% a partir de juliol si el creixement del PIB de 2018 era superior al 2’5%.

Doncs bé, el INE va certificar al mes de març que aquest increment del PIB per 2018 havia estat d’un 2’6% i, per tant, corresponia, en aplicació de l’Acord, materialitzar aquesta pujada salarial a la nòmina de juliol; però, com ja es constatable, aquest augment no s’ha produït i és, a partir d’ací, on comencen les especulacions.

Per una banda, i en paraules de la Ministra de Funció Pública, Maria Jesús Montero, el pagament podia endarrerir-se al mes d’agost; doncs, tal i com es preceptiu, aquest increment de despesa que suposa l’aplicació de l’Acord, requereix l’aprovació del Consell de Ministres i sembla que aquest no ho ha fet amb temps suficient, perquè puga fer-se efectiu a les nòmines del mes de juliol.

Ara bé, per altra banda, també hi ha altres veus que consideren que el Govern “en funcions” no té la capacitat legal necessària per decidir aquesta modificació pressupostària. De ser així i sabent que la investidura de Pedro Sánchez com a President del Govern del darrer 25 de juliol no va prosperar i que, fins a setembre, no hi haurà una nova sessió d’investidura, és fàcilment deduïble que l’increment salarial no podrà materialitzar-se fins octubre, en el millor dels casos i, potser, sine die, si el resultat és la convocatòria d’unes noves eleccions generals.

Aquests són, a grans trets, els argument que expliquen, en un sentit o un altre, l’endarreriment en el pagament de l’increment del 0’25% en la nòmina del treballadors i treballadores públics del més de juliol. No obstant, el fet que expliquen la situació, no significa que la justifiquen, perquè el que està ben clar, és que, tant en un cas com en l’altre, la imprevisió de la Ministra de Funció Pública i del Govern en el seu conjunt ens han portat a aquesta situació d’incertesa; doncs allò més raonable haguera estat aprovar l’acord retributiu al Consell de Ministres abans de convocar les eleccions anticipades.

En qualsevol cas, des d’Intersindical Valenciana exigim a la Ministra de Funció Pública en funcions que assumisca les seues responsabilitats i que explique públicament, als empleats i empleades públics, els motius d’aquest incompliment i que pose data concreta, si és possible, pel seu pagament, perquè si una cosa està clara, és que les retribucions dels empleats i empleades públics o les seues modificacions, per minses que siguen, no podem estar depenents dels vaivens de la política.



Comentaris
Adios Botanic
02 / 08 / 2019 - 9:08

Normal, con tanto alto cargo que han puesto ahora y los asesores que llevan detras, ya no queda dinero ni para agua.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.