Mesa general de la Funció Pública

La Mesa General introdueix les hores extres i aprova pedaços (parches) per a les baixes

Intersindical Valenciana va reclamar un Pla d’Estabilitat o de consolidació de llocs per a tots els sectors de la Generalitat.
Els textos aprovats culminen sense consens el treball realitzat per la COSIT (Comissió sobre les Incapacitats Temporals), sobre les situacions en què estar de baixa mèdica no suposa descompte en nòmina i sobre els quatre dies que ens fan la gràcia de pagar-nos quan tinguem una malaltia i no arribem a estar de baixa. Igulament, s’aproven per primera vegada les hores extres, que les persones amb específics superiors a E045 no cobraran

Acte institucional del 9 d'octubre, que es vol arreplegar en el Decret d'Indemnitzacions com a un supòsit de gratificació nou
Acte institucional del 9 d'octubre, que es vol arreplegar en el Decret d'Indemnitzacions com a un supòsit de gratificació nou
12 / 03 / 2014 | Intersindical

Dimecres, 12 de març, i amb només 48 hores i 4 minuts des de la convocatòria, es va reunir la Mesa General de Negociació de la Generalitat Valenciana per tal de negociar tres assumptes. A banda, en precs i preguntes, Intersindical, junt a CSIF, va reclamar una Oferta Pública d’Ocupació en tots els sectors que supose un procés de consolidació del treball interí i temporal.

Intersindical va reclamar un Pla d'Estabilitat o de consolidació per al personal interí

Els tres assumptes de l’ordre del dia eren:
1. Decret /2013, del Consell, per la qual es determinen les condicions del règim d’absències al treball regulades en la Disposició Addicional Trentena Octava de la Llei 17/2012, de 27 de desembre, de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2013 (http://intersindical.org/docs/BORRADOR_PROYECTO_DECRETO_AUSENCIAS.pdf).
En realitat, el que fa aquest decret és “tornar-nos” quatre dies a l’any en què ens podrem posar malets/es sense que ens descompten, quan aquests dies no arriben a ser baixa mèdica.
2. Orde de la conselleria d’Hisenda i Administració Pública per a la determinació del procediment i criteris d’aplicació de la millora voluntària de l’acció protectora de la Seguretat Social (http://intersindical.org/docs/BORRADOR_PROYECTO_ORDEN_IT.pdf).
Aquesta ordre regula els casos en què les situacions d’IT (baixa mèdica) no suposaran el descompte en nòmina (art. 5). Igualment, regula el procediment (art. 6) per a sol·licitar el reemborsament del què descompten quan alguna persona agafe una baixa. Veieu el resum dels casos, al quals cal afegir, per la normativa general, les contingències professionals (accidents de treball i malalties professionals):

Artículo 5. Supuestos complementados hasta el 100% de las retribuciones
... se complementará, durante todo el período de incapacidad, hasta el 100% de las retribuciones cuando la incapacidad temporal derive de contingencias comunes en los siguientes supuestos:
a) Hospitalización, incluida la domiciliaria y el hospital de día (...).
b) Intervención quirúrgica (...).
c) Situaciones de violencia de género.
d) Enfermedad común durante el estado de gestación, aún cuando no den lugar a una situación de riesgo durante el embarazo.
e) Enfermedades infecto-contagiosas (...).
f) Los trastornos de psiquiatría: códigos CIE-9-EM entre el 290 al 298 (ambos inclusive); 300.3; 307.1 o 307.51 (...) “Trastorno Mental Grave” (...).

UN PEDAÇ MOLT BEN FET, PERÒ PEDAÇ AL CAP I A LA FI
Intersindical Valenciana no pot estar d’acord amb aquestes dues normes. En essència, suposen la consolidació de les retallades que va començar el Decret Vela (DL 1/12) i va continuar el Decret Rajoy (RDL 20/12). Ara ens diuen que en alguns casos, atenent a la naturalesa de la malaltia, no ens descomptaran part del sou i, fins i tot, tampoc ho faran quatre dies a l’any sense necessitat de baixa, seguint el que l’AGE havia aprovat ja el 28 de desembre de 2012.
Això no són més que pedaços (parches) a les retallades. Se’ns vol fer creure que aconseguim alguna millora quan en realitat es limiten a tornar-nos una mínima part del que ja teníem: cobrar la totalitat del nostre sou quan estem malalts.
A més, s’estableix un procediment que és just al revés del que proposa Intersindical Valenciana, malauradament en solitari: quan una persona caiga malalta, se li descomptarà IMMEDIATAMENT de la nòmina el temps que estiga de baixa, d’acord amb el DL 6/2012 (http://www.docv.gva.es/datos/2012/10/01/pdf/2012_9040.pdf), sense esperar ni preguntar. Ha de ser la persona afectada la que demane que se li tornen els diners per estar inclosa en algun dels casos inclosos en les normes de pagament al 100%.
El Sindicat reclamava just el contrari: que en el mes en què alguna persona tinga un període d’IT, cobre la nòmina sencera i que siga a mes vençut quan es descompte, si escau.

HORES EXTRES I 9 D’OCTUBRE
3. Decret del Consell, pel qual es modifica el decret 24/1997, d’11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servici i gratificacions per servicis extraordinaris i el decret 175/2006, de 24 de novembre, del Consell pel qual es regulen les condicions de treball del personal al servici de l’Administració del Consell (http://intersindical.org/docs/Borrador_definitivo_decreto_gratificaciones_10-03-2014.doc).
La modificació del Decret d’Indemnitzacions (dietes, quilometratge, gratificacions, etc.) té dos punts:
- Nou punt 3 de l’article 3:

... gratificaciones para ... actividades y servicios [que] exijan, ... de manera necesaria una dedicación de carácter extraordinaria, que afecte de manera relevante* a la jornada de trabajo asignada. (...)
*... tiene carácter relevante, ... el total de horas realizadas en un mes deberá superar el 20 % del cómputo mensual de horas ..., el total del exceso de horario realizado sobre la jornada laboral ordinaria, será susceptible de ser remunerado mediante gratificación extraordinaria o mediante compensación horaria, ....


A aquest punt no tenim res a dir en contra: més val que es regule, com es fa, amb caràcter general que les dedicacions extraordinàries es paguen, com diu el decret, hora per hora quan s’excedisquen de forma significativa (un 20%), que estiga com ara, quan graciosament es donava, o no, una gratificació d’import lliure decidida pel conseller de torn i sense cap altre límit, ni per baix ni per dalt.
- Un nou punt 4 del mateix article molt menys “normal”:

Se fijan gratificaciones para aquellos supuestos en que las actividades y servicios realizados fuera de la jornada laboral ordinaria, sean consecuencia directa e inmediata de la celebración institucional del “9 de Octubre, Día de la Comunitat Valenciana”, y siempre que los mismos se desarrollen en el seno de la Presidencia de la Generalitat

.
En aquest punt, la crítica sindical va ser unànim: calia eliminar les referències al 9 d’octubre i a la Presidència i deixar-ho en activitats relacionades amb celebracions institucionals i que inclogueren tot el personal de la Generalitat. La conselleria d’Hisenda, que presentava aquest text, va dir que ho estudiarien.
Està previst que aquests textos s’aproven en breu pel Consell (l’1 i el 3) i pel Conseller d’Hisenda, (el 2).



Comentaris
Luis Bernaldo
14 / 03 / 2014 - 11:35

¿Alguna vez estáis de acuerdo con algo? Lo digo porque un sindicato que dice ser transformador pero que no transforma nada acaba por no ser útil para los trabajadores.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.