Mobilitzacions

Mobilitzacions contra el TTIP

06 / 10 / 2014 | Intersindical

Intersindical Valenciana participa en aquesta campanya unitària

La societat civil, els sindicats i activistes d’organitzacions ciutadanes de tot Europa criden a un dia d’acció amb l’objectiu d’aturar el TTIP, el CETA, el TISA i altres tractats de lliure comerç que estan sent negociats actualment. També reclamem la promoció de polítiques comercials alternatives que contemplen com a prioritaris els drets de les persones, la democràcia i el respecte al medi ambient.

El TTIP (Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç i Inversió) entre la UE i els EUA, el CETA (Acord Econòmic i de Comerç Global) entre el Canadà i Europa i el TISA (Tractat sobre Comerç en Serveis) entre 52 parts, incloses la UE i els EUA , són exemples excel•lents de com les polítiques de comerç i inversió s’estan pactant d’esquenes a la ciutadania (ni tan sols els europarlamentaris tenen accés als documents de les negociacions), en secret i en interès únic de les grans corporacions multinacionals. La informació transmesa a l’opinió pública és mínima, al contrari del que succeeix amb els lobbies corporatius, que estan exercint un paper decisiu pressionant a les negociacions.

Aquests tractats pretenen crear un Consell de Cooperació Reguladora que donarà a les multinacionals el poder d’escollir i fins i tot eliminar normatives i regulacions que amenacen els seus possibles beneficis. També institueix un Mecanisme de Resolució de Conflictes Inversor-Estat (ISDS per les seves sigles en anglès) que és una greu amenaça per a la sobirania dels països, ja que permetria a les multinacionals presentar demandes multimilionàries contra els Estats per preteses o imaginades pèrdues de beneficis causades per actuacions governamentals que aquestes empreses considerin perjudicials per als seus interessos. A més, aquestes demandes (que només poden presentar les empreses, no els Estats) es resoldrien en uns tribunals d’arbitratge especials formats per tres advocats amb interessos en la pròpia empresa, al marge dels tribunals nacionals i internacionals legalment constituïts.

Si el TTIP, el CETA i el TISA arriben a entrar en vigor, s’atorgaria a les corporacions el poder de qüestionar i neutralitzar les decisions democràtiques dels estats sobre polítiques públiques.

Com a conseqüència de l’harmonització reglamentària, reduirien els estàndards de salut i seguretat alimentària, qüestionarien els drets laborals, com ara el salari mínim, els drets de sindicació i vaga i la seguretat en el treball (EUA no ha signat la majoria dels acords de l’OIT) i soscavarien l’autoritat dels governs nacionals i locals per protegir el medi ambient, en permetre pràctiques nocives com el fracking (EUA no ha signat el protocol de Kyoto). Finalment, els serveis públics essencials es veurien reduïts o privatitzats, en el deixant del procés de desmantellament del model social europeu vigent fins ara, en nom de les polítiques d’austeritat i competitivitat.

Amb aquest dia d’acció pretenem visualitzar públicament la nostra oposició al TTIP, al CETA i l’TISA als carrers d’Europa. Portarem el debat de les esmentades polítiques a la ciutadania, a la qual, tant la Comissió com els governs europeus, pretenen mantenir absent d’aquest procés. També donarem a conèixer les nostres alternatives sobre polítiques econòmiques diferents.

Aquesta jornada d’acció és una fita més en el procés per impedir que s’aproven aquests tractats, que amenacen la sostenibilitat del planeta, els drets de la ciutadania i la democràcia mateixa. Properament plantejarem la recollida d’un milió de signatures en una Iniciativa Ciutadana Europea, reclamant que avortin les negociacions del TTIP i no ratifiqui el CETA.

Ens solidaritzem amb les persones de tot el món que comparteixen les nostres preocupacions pel medi ambient, la democràcia, i els drets humans i socials. Aconseguirem aturar el TTIP, el CETA i l’TISA unint les veus i l’energia dels ciutadans i les ciutadanes d’Europa, Canadà i EUA
.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.