Privatització

Negar les retallades i les privatitzacions en la sanitat pública és una deplorable manipulació

Intersindical Salut considera que les declaracions del Conseller de Sanitat resulten ofensives, per negar el sacrifici de les persones que pateixen les retallades, i demostren que la seua preocupació sols és defensar interessos privats.

19 / 02 / 2013 | Intersindical

Les declaracions que va fer ahir el Conseller de Sanitat a preguntes d’algun mitjà de comunicació, on afirmava que respectava el dret a manifestar-se de la Marea Blanca, però que no veia per cap lloc les retallades i la privatització de la sanitat, són un exercici de demagògia.

Si parlem de les retallades, pensem que no deuria ser necessari que recordàrem al Sr Llombart que, només en l’any 2012, es publicaren alguns decrets que retallaven els pressupostos de sanitat en més de mil milions d’euros.

A l’àmbit autonòmic, el decret 1/2012 del Consell de la Generalitat contemplava una sèrie de mesures destinades a garantir l’estabilitat financera que abastaven diferents àmbits de l’administració autonòmica. En sanitat, i amb les dades que la Generalitat va facilitar als mitjans de comunicació en la roda de premsa, les retallades en el pressupost sanitari, reunides en el Pla d’Eficiència de la Conselleria de Sanitat, es quantificaven en 440 milions d’euros, als que hauríem d’afegir 86 milions d’euros més per les retallades retributives del personal.

Per la seua banda, el govern de l’Estat aprovava el Real Decret Llei 16/2012, que també articulava una sèrie de retallades que afectaven a la universalitat del sistema i a la gratuïtat de les prestacions, i que es va quantificar, en el seu moment, en un import de 700 milions d’euros. També, d’àmbit estatal va ser el Real Decret Llei 20/2012 que novament penalitzava el personal sanitari suprimint la paga extra de desembre.

No contents amb això, fa només dos dies veiem a la premsa escrita com la despesa sanitària per l’any 2013 del conjunt de l’Estat anava a reduir-se en 6900 milions d’euros i, concretament al País Valencià, la caiguda de la despesa sanitària publica es situava en un 13,6 %.

A la vista, si se’n vol tenir, d’aquestes dades sembla que no deuen quedar molts dubtes sobre si hi ha o no retallades en sanitat. Però, més enllà de parlar de milions, podem recordar-li l’efecte d’aquestes retallades sobre els usuaris i usuàries del sistema sanitari que sembla tant l’importen.

Volem recordar-li al Sr Conseller que hi ha persones que han quedat excloses de la cobertura sanitària pública, que alguns col·lectius han vist reduïdes les seues prestacions, que tots i totes paguem més ara pels medicaments, pròtesi i transport sanitari; que per algunes persones aquesta despesa suposa un veritable problema de subsistència i que no poden seguir els seus tractaments.

Volem dir-li que les unitats de SAMU van moltes vegades sense metge, que s’han tancat serveis d’urgència i molts llits a diferents hospitals, que les inversions han desaparegut i tenim dos hospitals amb les portes tapiades, que les llistes d’espera s’allarguen mentre les plantilles es redueixen, que s’ha implantat el menú únic i no arriba ni per l’aigua com ja digueren al Premis Goya.

Podríem continuar, amb les retallades o amb les privatitzacions d’Alzira, Dénia, Torrevella, Manises o Crevillent, però tenim la sensació que és una pèrdua de temps; perquè davant la demagògia no calen tantes explicacions. Qualsevol amb una certa sensibilitat social i amb un poc de dignitat demanaria perdó per haver pronunciat paraules com aquestes, perquè les seues paraules ofenen, i, si no ho fa, li preguem, per favor, que se’n vaja a sa casa, que d’incompetents i ignorants ja en tenim prou.

Exigim un respecte i un reconeixement a l’esforç de les persones i un compromis de les administracions públiques per recuperar i mantenir una sanitat pública de qualitat. Exigim rigor i honestedat als responsables polítics sanitaris a l’hora defendre els interessos generals dels ciutadans i ciutadanes i no els de grups empresarials i financers. Perquè mentre no siga així, la Marea Blanca i Intersindical salut continuaran exercint el seu dret a manifestar-se públicament, a mostrar-li les seues vergonyes i a exigir una sanitat 100x100 pública.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.