Privatització

Sanitat ratifica l’amortització de 161 places de personal de Dénia que al seu dia va anul·lar el TSJ

L’Administració fa ús del seu vot de qualitat, en contra de l’opinió del conjunt de les organitzacions sindicals presents a la Mesa Sectorial: CCOO, CEMSATSE, CSIF, SIMAP-INTERSINDICAL SALUT i UGT.

16 / 02 / 2016 | Intersindical

Els fets es remunten a l’any 2009 en què la Conselleria de Sanitat, sense cap obligació contractual que la justifiqués, va decidir amortitzar 161 places de personal estatutari del Departament de Salut de Dénia, cobertes per personal interí, perquè passaren a ser places de personal laboral gestionades directament per l’empresa concessionària Marina Salut.

Les resolucions d’amortització van ser recorregudes per l’STSPV-Intersindical Valenciana per entendre, que s’havia actuat sense la preceptiva negociació amb les organitzacions sindicals, que estableix el marc legal vigent. El recurs va ser estimat per sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ) el 2013 i ratificat en cassació davant el Tribunal Suprem en 2014.

Arribats a aquest moment, l’execució de la sentència es veuria satisfeta amb la convocatòria d’una Mesa Sectorial i l’inici d’un procés negociador amb les organitzacions sindicals, sobre el futur de les places afectades per l’amortització. El problema sorgeix quan la Conselleria pretén reduir a l’absurd el procés negociador i convertir-lo en un mer formalisme, en el qual es convoca la Mesa Sectorial i es ratifiquen la resolució d’amortització sense donar opció a negociar el més mínim aspecte.

Aquesta situació s’ha produït avui quan les organitzacions sindicals CCOO, CEMSATSE, CSIF, SIMAP-INTERSINDICAL SALUT i UGT han plantejat a la Conselleria l’anul·lació definitiva de les resolucions d’amortització de places i la reversió de les mateixes al règim públic. Per part de les organitzacions sindicals s’ha argumentat que el rescat d’aquestes places per a la gestió pública oferia avantatges, per la millora en l’atenció sanitària de la població que suposaria atorgar més pes a l’aplicació de criteris assistencials públics i per la millora substancial en les condicions laborals del personal que suposa ocupar una plaça de naturalesa pública. A més, també s’ha considerat que la reversió d’aquestes places al sector públic, constituïa un pas significatiu en l’execució de la promesa electoral de la recuperació per a la gestió pública de la sanitat privatitzada, per la pròpia dimensió dels fets i perquè oferia a l’opinió pública una imatge de coherència entre el discurs i els fets.

Davant d’aquesta petició, la Conselleria s’ha limitat a proposar la ratificació de les resolucions d’amortització de les places; és a dir, a deixar les coses com les van plantejar al seu dia els anteriors responsables polítics. Com a fonament d’aquesta proposta s’ha esgrimit un informe jurídic en el qual s’argumenta que, “crear” 161 places noves contravé el plec de condicions tècniques i administratives de la concessió i que, per tant, de dur-se a efecte, podria ser recorregut per Marina Salut davant els tribunals i se li donaria la raó.

Fins aquí seria tot aparentment correcte, si no fos perquè l’informe jurídic parteix d’una premissa inicial errònia. Efectivament, el plec de condicions de la concessió estableix que la Conselleria de compromet a no crear noves places en l’àmbit de la concessió, però en aquest cas no ens trobem davant d’una “nova creació de places”, ja que aquestes places ja existien amb posterioritat a la posada en marxa de la privatització i mai han deixat d’existir, perquè, com ha deixat clar la sentència, s’anul·la l’acte administratiu de l’amortització. Mai ha tingut lloc.

Les organitzacions CCOO, CEMSATSE, CSIF, SIMAP-INTERSINDICAL SALUT i UGT lamentem que, en aquest cas, es reproduesquen pràctiques negociadores impositives; unes pràctiques que ja crèiem superades i relegades a racons ignots de la memòria, però el que realment ens preocupa profundament és que, emparant-se en uns arguments d’una fragilitat tan evident com la pròpia determinació de la Conselleria, aquesta no prenga la decisió de recuperar aquestes places per a la gestió pública i perga una clara oportunitat de millorar les condicions laborals del personal afectat, la qualitat de la prestació assistencial que s’ofereix al sofert usuari i usuària de la Marina Alta i d’avançar, amb voluntat decidida, cap a la recuperació, gradual i progressiva, de la sanitat pública.

CCOO
CEMSATSE
CSI-F
SIMAP-INTERSINDICAL SALUT
UGT

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.