Mesa general de la Funció Pública

Intersindical Valenciana s’oposa a la discrecionalitat en la concessió de les pròrrogues de jubilació en la Funció Pública

Si la proposta de la Consellera Gabriela Bravo de modificació de la Llei de la Funció Pública vigent, en matèria de jubilació dels empleats i empleades públics del Consell, prospera, ens trobarem davant un escenari totalment desregulat que, en cap cas obeirà a un interès general o a criteris de racionalitat en la gestió de personal, sinó a interessos personals i a valoracions subjectives del cap de personal més immediat.

17 / 09 / 2018 | Intersindical

En aquest context, qualsevol treballador o treballadora podrà sol·licitar la pròrroga en el servei actiu, sense més limitació que la seua voluntat i l’aptitud psicofísica per continuar exercint les funcions del lloc de treball. Ara bé, i ací està la novetat, l’Administració podrà o no, concedir-la, en funció d’un informe que avaluarà la implicació amb l’organització, el rendiment i l’absentisme de l’interessat o interessada. En poques paraules: “café per a tots i totes” a l’hora de sol·licitar la pròrroga i potestat plena de l’Administració per donar-la en funció d’uns criteris de difícil objectivació que, en definitiva, confonen la potestat amb la discrecionalitat.

Intersindical no acceptarà canvis normatius que consoliden la pròrroga

Des d’Intersindical Valenciana sempre hem defensat que s’ha de produir la jubilació forçosa a l’edat legalment determinada i, fins i tot, avançar-la. Una posició que en els temps que corren, amb una generació de gent jove especialment preparada i amb una elevada taxa d’atur, es referma i és per això que mai donarem suport a una pròrroga voluntària de permanència en el servei actiu.

Només hi ha dos supòsits excepcionals que podrien justificar aquesta pròrroga del servei actiu: aquells casos en què no s’haja cotitzat suficient per generar el dret al 100% de la pensió i, de forma extraordinària, que, en un context de jubilacions massives, previsible a pocs anys vista, puga veure’s afectada la prestació del servei per la pèrdua de coneixement expert inherent a les jubilacions.

El primer cas no necessita moltes explicacions que justifiquen la seua acceptació, però en el segon, entenem que sols estarien justificades quan, en desenvolupament del Pla d’Ordenació de Recursos Humans de la Conselleria de Justicia i Funció Pública, s’adopten les mesures formatives i de personal necessàries per garantir la normalitat en el recanvi generacional de la plantilla i es determine i justifique, en quins casos concrets, no es pot garantir aquesta transició. És a dir, fer un treball previ d’anàlisi de necessitats de personal i del seu perfil professional per a, a partir d’ahí, determinar quins llocs de treball serien susceptibles d’acceptar pròrrogues en el servei actiu.

Tot el contrari d’allò que preveu la modificació normativa on el procediment és l’invers: s’acceptaran totes les sol·licituds, excepte aquells casos expressament exclosos per una norma. Un plantejament generalista d’acceptació que, obviament, obeeix a l’estratègia de facilitar la pròrroga en el servei actiu a determinats empleats i empleades públics dels grups retributius més elevats, aquells que perden poder adquisitiu quan accedeixen a la jubilació; però que en cap cas obeeix a les necessitats del servei públic.

Raons, moltes i de pes, per les quals Intersindical Valenciana no acceptarà canvis normatius que vagen en la líniea de consolidar la pròrroga voluntària del servei actiu, sense que així ho aconsellen criteris d’interés públic. Criteris molts allunyats de la mera voluntat individual de mantenir-se en el servei actiu i de la discrecionalitat en la seua concessió que caracteritzen els canvis proposats.



Comentaris
Josep
18 / 09 / 2018 - 10:18

Per si ho vegeu d’interés:

Trobe que caldria fer el contrari del que és comenta sobre la proposta de l’administració. Tenint en compte que la plantilla de la GVA està envellida i que actualment està cobrant la carrera professional, trobe que seria d’interés permetre una jubilació anticipada a les persones que estan pròximes a la jubilació (menys de 5 anys per al jubilació forçosa) i deixar accedir a la funció pública a gent jove (amb idees més actuals i amb més ganes que la gent major).
Amb este plantejament, es pot reduir de forma siginificativa el capítol I de personal (deixant de pagar la carrera professional al col·lectiu proper a la jubilació forçosa) i de pas renovant al col·lectiu funcionarial amb sang nova.


José Luis Llorenç Navarro
19 / 09 / 2018 - 11:34

Estic completament d’acord amb el que diu Josep…la solució passaria per una jubilació anticipada (encara que siga parcialment). S’ha de permetre que la gent jove, molt preparada, puguen entrar dintre de l’administració i renovar una plantilla molt envellida: a la Secció de Tuteles d’Alacant, la majoria de l’equip te més de seixanta anys…per posar un exemple…


Teresa
19 / 09 / 2018 - 14:58

  Estoy totalmente de acuerdo con el compañero Josep. Las nuevas generaciones se han formado teniendo como soporte la informática y los idiomas, mientras que los cercanos a la jubilación intentamos ponernos al día año tras año con todo los cambios e innovaciones que van surgiendo. 
Es muy triste que lleguen jóvenes preparadísimos y aunque, aprueben las oposiciones, no tengan plaza. La administración permite los ERES de las Entidades Bancarias a los 55 años y luego sus empleados no tenemos derecho ni a la jubilación parcial sin pérdida de parte de la pensión, cuando deja que se pidan las prórrogas, el personal, para seguir cobrando por encima del máximo establecido en la pensión aúnque su rendimiento no sea el más óptimo.Creo que todo esto habría
que replantearse y hacer una legislación más adecuada a las necesidades de la administración y no de unos pocos.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.