Salut Laboral

Intersindical Valenciana presenta 10 propostes per a millorar la seguretat i la salut del personal dels serveis públics de la Generalitat

El sindicat reclama que es realitzen simulacres d’emergència, que s’actualitzen els plans d’autoprotecció i que es modifique el protocol d’assetjament laboral

Concentració en la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre
Concentració en la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre
18 / 06 / 2024 | Intersindical

Intersindical Valenciana ha aprofitat la reunió de la COPASESA (Comissió Paritària de Seguretat i Salut Laboral) per a traslladar 10 propostes concretes per a la millora de la seguretat i la salut dels treballadors i les treballadores dels serveis públics de la Generalitat. L’esmentada comissió no se celebrava des del 19 d’octubre de 2022, cosa que s’hauria de fer per llei dues vegades a l’any. Igualment, s’havia ajornat l’aplicació del decret 40/2023 i els serveis de prevenció continuen infradotats. El sindicat ha reclamat, entre altres mesures, que es facen els simulacres anuals d’emergència, els plans d’autoprotecció i la millora del protocol d’assetjament laboral.

Iv reclama que es realitzen campanyes en tots els sectors, com la realitzada per la Conselleria de Sanitat en defensa de les seues treballadores i treballadors davant les agressions.

Andrés Lluch, director general de treball, cooperativisme i seguretat social va assumir la presidència de la COPASESA per absència del Secretari Autonòmic. El mateix Lluch assegurà que s’encarregarà personalment d’impulsar els Comités de Seguretat i Salut i va afirmar que vol que es constituïsquen les comissions tècniques per a portar avant el decret 40/2023 per a tindre’l finalitzat al setembre d’enguany i poder començar el gener de 2025 amb la nova estructura.

Des d’Iv hem denunciat aquesta situació i hem reclamat que els Serveis de Prevenció Propis siguen dotats com més aviat millor de recursos suficients per a poder dur a terme la seua tasca amb celeritat. Hem exigit que es garantisca la vigilància de la salut a tot el personal i que els plans d’autoprotecció estiguen actualitzats i en vigor, i es porten a cap els simulacres anuals d’emergència. Així mateix, hem reclamat que el pla de prevenció de cada conselleria es concrete i adapte, que es constituïsquen o actualitzen els Comités de Seguretat i Salut Laboral (CSSL) i es reunisquen trimestralment com marca la normativa en vigor.

També, hem tornat a reclamar la modificació del protocol d’assetjament laboral perquè entra en conflicte amb la llei de mediació, a més a més, cal dotar-lo de recursos. Així com, que es publique el protocol d’actuació davant d’agressions al personal dels centres educatius negociat en juny de 2023, l’elaboració i publicació d’una guia d’actuació davant una agressió que facilite la seua consulta al personal docent que ha sigut agredit i als equips directius i la creació d’un manual de bones pràctiques en les entrevistes i notificacions professorat-famílies.

El Sindicat va iniciar la campanya “Violència zero, per un bon clima dins i fora de les aules” en el mes de novembre precisament per l’increment de casos d’agressions als centres educatius. La iniciativa ha estat ben rebuda en els centres educatius. Iv reclama que es realitzen campanyes semblants en tots els sectors, com la realitzada enguany per la Conselleria de Sanitat en defensa de les seues treballadores i treballadors davant les agressions.

En el segon punt, Adolfo Pino, Cap del Servei de Prevenció Propi de la Generalitat INVASSAT va explicar les memòries de l’INVASSAT, va ressaltar que el problema és que el Servei de Prevenció avalua els riscos, però després els responsables dels centres o l’administració no posen en marxa les mesures correctores arreplegades en els informes. Respecte a la dificultat per a cobrir les places sanitàries, posa com a exemple que en l’última oposició d’infermeria, totes les places d’infermeria del treball que s’oferien han quedat desertes. Només comptem amb 5 metgesses i 6 infermeres del treball per als vora 100.000 treballadors i treballadores de l’administració general, de justícia i educació. Augmentant la plantilla en un metge en els darrers 3 anys. Intersindical, exposa que és fonamental cobrir les places de Medicina del Treball i Infermeria, i s’haurien de fer més atractives per a competir amb la Conselleria de Sanitat o la privada, per exemple incrementant els complements equiparant-los als de la Conselleria de Sanitat o suprimint la incompatibilitat. El Director General de Treball va manifestar que li aclapara el nombre de vacants que hi ha en el Servei de Prevenció Propi, malgrat el procés d’estabilització. Va afirmar que està pressionant per tindre els mitjans necessaris.

En el tercer punt, va intervindre Amparo Cuesta, Directora General de Sanitat que ens proporcionà dades de les actuacions realitzades, destacant el Pla Integral de Prevenció d’agressions en l’entorn sanitari. A més, comentà que s’han creat 2 noves unitats perifèriques a Dénia i Manises a conseqüència de la reversió, que se sumen a les 20 ja existents. Cadascuna d’elles compta amb una plaça de medicina del treball, altra d’infermeria i tres tècnics. La Directora del Servei de Prevenció va proporcionar dades de la plantilla actual: 32 professionals de Medicina del Treball, 26 d’Infermeria, 61 TPRL nivell superior i 19 de nivell intermedi. Els Comités de Seguretat i Salut d’aquest sector estan constituïts i funcionant. Quant a la vigilància de la salut, s’està fent de manera individual i també es posarà en marxa de manera col·lectiva. A preguntes d’Intersindical ens va informar que totes les places Servei de Prevenció estan cobertes, i que la vigilància es realitza en un curt espai de temps després de la incorporació i la periodicitat, que depén de les condicions del lloc, i que oscil·la entre 1 i 5 anys. En Sanitat han creat 27 criteris tècnics perquè totes les àrees treballen igual, han mediat en 30 conflictes laborals a les Unitats de Resolució de Conflictes (URC) i han avaluat la salut de 22.000 professionals en un any.

Intersindical, vam sol·licitar informació sobre el pla de salut mental. Continuem sense saber a hores d’ara el contingut i els detalls d’aquest pla. Des de la Intersindical hem instat a la Generalitat a fer Ecoauditories als centres de treball per a transformar-los en llocs saludables per a les persones i el planeta. Reclamem a la Generalitat Valenciana aplicar en l’avaluació dels llocs de treball criteris de sostenibilitat com els que ha plasmat la Intersindical Valenciana en el decàleg de centres de treball sostenibles.

10 propostes Iv en pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.