Grup de lectura

Acabàrem molt bé

Dimecres passat ens vam reunir per a parlar sobre el llibre Acabaren com Camot

Autora de la foto: Meritxell Tutxins.
Autora de la foto: Meritxell Tutxins.
02 / 05 / 2014 | Dolors Jimeno

L’autor, Manel Arcos, i totes les persones presents van mantenir un col·loqui molt interessant i divers sobre el llibre i altres temes.

Manel Arcos, autor del blog La senda dels lladres, on trobareu notícia de les seues activitats i totes les seues publicacions, va participar molt emotivament en la sessió de lectura. Començà deixant clar que es trobava en sa casa, ja que el Micalet va ser testimoni del seu primer premi literari, el que li va permetre continuar en la investigació del bandolerisme valencià del segle XIX. El seu agraïment a la Intersindical va quedar palés en canviar-se de roba i fer tota la xarrada amb la samarreta que li acabavem de regalar. Vam parlar sobre els maquis, sobre la presència de la ciutat de València en el llibre, sobre el fossar de Tavernes Blanques, sobre la ciutadella i el carrer del Justícia, el procés d’industrialització, la qüestió nacional, la fam del XIX…. Si teniu facebook: https://www.facebook.com/manel.arcos?hc_location=timeline.
La presentació prèvia al col·loqui va anar així:

8 llibres publicats.
Prologuista d’una altra publicació.
Membre en jurats de dos premis literaris i una mostra de cinema documental.
Autor del blog http://lasendadelslladres.blogspot.com.es/
Director i presentador del programa “Paraules en silenci” a Ràdio Pego.
216 presentacions.
25 conferències.
3 caminades.
2 ponències.
18.701 km recorreguts
Aquesta és la pancarta que duc, des del 25 d’abril del 2009, en defensa de la meua llengua i la meua cultura.

“Si ja es presenta ell així, poc puc afegir. Però he trobat a faltar les fotos. Una de les coses que més m’han agradat de Camot és que les fotos són també de Manel i a més ha tingut molt de gust a fer-les: no ha tret cap cotxe o coses així. També és molt interessant el lèxic relatiu al bandolerisme i els gentilicis, ja que algun dels pobles per menuts o poc coneguts no formen part de la nostres converses habituals. També he de dir que la seua extensa tasca investigadora no es pot encabir en una presentació. Aquest periodista, nascut a Oliva, fa un programa sobre cultura, molt centrat en la poesia, a Ràdio Pego, l’esmentat Paraules en silenci. Ha sigut ell, manlleve unes paraules de l’amic Toni Cucarella, autor del magnífic pròleg del llibre,  qui ha obert el camí per descobrir una part de la nostra història més important del que es creia, almenys a tenor del poc interès que havia despertat aquest món entre els nostres historiadors. Amb els seus treballs ha posat també de manifest la diversitat del fenomen, les diverses causes, i el fort impacte social que va tenir en el seu moment. És un món tan vast, que els seus treballs només han obert la porta: ara cal que hi entre més gent. Ací deixe la invitació”.

Afegiré, al text que vaig llegir jo mateixa i que acabe de reproduir ací dalt, alguna de les seues dades biogràfiques i literàries:

Manel Arcos i Martínez (Oliva, 1965) és llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València. A la tardor de 1985, quan comptava vint anys i cursava 3r de Filologia a València, es va incorporar a l’equip humà que feia possible el funcionament de Ràdio Puça. Més endavant va conduir, entre el juny de 1986 i el juny de 1989, diversos programes culturals de Ràdio Oliva.

Des del juliol de 1989, i després de passar unes proves d’accés a Aitana –llavors Centre Territorial de TVE a València–, va treballar en la redacció de Ràdio 4 a València durant el temps que aquesta emissora va funcionar (1989-1991). També fou redactor de RNE a València (1991-1992), guionista de Canal 9 en
1992 i redactor de Ràdio 9 en 1999. Entre els anys 2000-2005 va impartir cursos de valencià a l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE). Així mateix, entre el 2007 i el 2008 fou corrector de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Des de l’abril de 2011 és director de la revista Cabdells, editada per l’Associació Cultural Centelles i Riusech d’Oliva. Des del 2 d’octubre de 2012, dirigeix i presenta el programa Paraules en silenci a Ràdio Pego. Val a dir que el programa Paraules en silenci va ser guardonat, el 29 d’abril de 2013, pel jurat de la 13a edició dels Premis Ràdio Associació, convocats per la RAC de Catalunya, amb la Menció de Qualitat, en la categoria de millor programa de ràdio local, “per divulgar amb llenguatge actual i utilitzant els recursos del mitjà, la qualitat de la literatura catalana, en especial la poesia.”
Guardons
1) XV Premi d’investigació històrica Francesc Ferrer i Pastor, atorgat al
novembre de 2008 per la Societat Coral El Micalet pel treball La senda dels
lladres: bandolerisme als voltants de la serra de Mostalla (1806-1839).
2) XIV Beca d’Investigació Ciutat de Dénia, aconseguida al març de 2011
pel projecte Els segrestadors de la Marina: bandolerisme en temps de revolució
(1869-1875).
Publicacions
1) Josep Poler i Cangròs: un roder xeresà que va acabar com Camot, opuscle publicat per l’Ajuntament de Xeresa el 25 d’abril de 2009.
2) La senda dels lladres: bandolerisme als voltants de la serra de Mostalla (1806-1839), editada per Publicacions de la Universitat de València al juny de 2009.
3) El Tio Joan de la Marina: un bandoler d’Ador en terres del Xúquer i el Túria (1851-1878), publicada per Edicions Tívoli a l’agost de 2010.
4) Acabaren com Camot: bandolerisme a la governació de Xàtiva en temps de Ferran VII (1814-1833), editada per Edicions Tívoli a l’agost de 2011.
5) Dietari de Manuel Miquel: cirurgià de la Pobla del Duc (1767-1803), publicada per Edicions Tívoli al desembre de 2011 [pròleg a cura de Manel Arcos i Martínez].
6) Els guerrillers de la Marina: el Campaner i el saqueig de Xàbia de 1812, editada per la Fundació CIRNE al setembre de 2012.
7) Quan els trabucs refilaven, publicada per Edicions Tívoli al novembre de 2012.
8) El robatori de Benimassot: un misteri, una llegenda i uns quants roders de la Marina, coeditada per Edicions Tívoli i l’IECMA, 2013.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.