Grup de lectura

Maluy Benet al Micalet parla de llibres

Maluy Benet és una persona lligada a la Intersindical per la seua participació en diversos actes

20 / 02 / 2019 | Dolors Jimeno

Com a fotògrafa va ser una de les primeres a exposar en la nostra seu. Com a escriptora ens va confiar la presentació d’algun dels seus llibres. Recentment ha sigut la protagonista de la sessió del grup de lectura amb la novel·la Un cafè sol. Amb ella i la seua novel·la hem encetat un segment de la programació en què llegirem obres de la gent que habitualment assisteix al grup El Micalet parla de llibres. Maluy és una fidel participant des de l’inici de l’activitat.

Una novel·la amena, divertida, irònica, instructiva amb una mirada interessant envers els EEUU

El proppassat dia 6 vam gaudir de la seua companyia a la sala d’exposicions de la S.C. El Micalet (en la foto la podem veure amb qui redacta este text i Cristina Escrivà) però, en aquesta ocasió, a l’altra part de la taula. Maluy Benet ens va parlar sense embuts de la relació del viatge que ella va fer i el viatge resultant en la novel·la. No va defugir respondre a cap pregunta i va acceptar els comentaris del públic, del qual ella habitualment forma part.

Maluy Benet Salinas és mestra. Gràcies a això ha escrit un conte infantil molt bonic: Els visitants de Mont-virolat, on s’aprecia el coneixement que té del món de la gent menuda. En relació amb aquesta professió cite una altra publicació: Un passeig sentimental per l’Escola les Carolines, en col·laboració amb Chon Garcia-Sala i il·lustracions d’Ortifus, llibre que commemora els 25 anys d’aquest centre, del qual va ser cofundadora.
Amb la manca de textos per a l’ensenyament bàsic en valencià,  Benet va adaptar textos escrits en català oriental per als alumnes de les escoles d’EGB del País Valencià. Així tenim Vet-ho ací i Tris tras. També és autora de Xicalla, Llengua 2, amb il·lustracions de Manel Granell, i de Llengua 3 i Quaderns de treball. Ha fet d’articulista tant en revistes relacionades amb el món de la pedagogia, com de la literatura. Ha publicat en Papers, Saó, Perpesctiva Escolar, Abalorio… Quan dóna per acabada la seua etapa com a mestra, es dedica a la traducció i a la interpretació jurada.

Mentrestant també fa d’actriu i interpreta obres de Maria Aurèlia Capmany i Manuel Molins, per exemple. També ha format part de diversos jurats literaris i ha impartit conferències. Té un espai web on podreu trobar molta més informació.

En el camp estrictament literari de ficció, Maluy ha escrit diversos relats. En citaré uns pocs (alguns els podeu trobar a Amazon):
Un gerro blau, L’home del maletí, Elements d’un paisatge descolorit, L’olor de l’aire, Una promesa és una promesa, Quan li arribe la son, L’anell

I és autora de les novel·les:
HOSTES, L’ÚLTIM PARADÍS, MISSATGE EN UN RELLOTGE i la que ens ocupa UN CAFÉ SOL


Un cafè sol és una novel·la agradable que es llig amb molt de gust i ràpidament, també gràcies a l’extensió. Es tracta d’una història personal de fa anys (noteu que no hi apareix cap móbil, cosa que, d’existir, desmuntaria absolutament la història). Maluy ha bastit el text amb tot l’artifici literàri que ha considerat oportú per als seus objectius narratius i, per què no, de protecció de la seua privacitat.

Conta el viatge que fa la jove Margarida Borràs des de Premià de Mar, on viu, a Swampscott, localitat del nord dels Estats Units, convidada per Al Margosian, un armeni a qui havia conegut a Barcelona uns anys abans, just com ens narra el primer capítol.
Podríem dir que és una novel·la de viatges si atenem a la quantitat de llocs, petites poblacions o barris, que nomena: Swampscott, Marblehead, Rockport, Dorchester… localitats fins ara desconegudes per a la majoria de nosaltres, totes a Massachussetts.
Podríem dir que és un relat molt nord-americà si atenem als detalls i informacions que ens proporciona i sobretot la manera de fer-ho: Maluy és una gran lectora de literatura en llengua anglesa i amant de Carver, per exemple. La TA, l’oficina d’ajuda a les persones que viatgen, l’aeroport JFK, els autobusos de la companyia Grayhound (eixos que tenen dibuixat un animal que ocupa tot el lateral), la mida de les pizzes (als Estats Units tot és molt gran, fins i tot les caixes de mocadors de paper són immenses), els frogs (galetes típiques de Marblehead originalment fetes amb rom i aigua de mar per a conservar-les durant les grans travessies dels vaixells de pescadors).
Podríem dir que és una novel·la d’humor si atenem a la manera sorneguera d’observar i d’interpretar. Entrem així en el terreny de les descripcions, de les relacions entre persones i el paper de cada una en un grup (jo vull veure també ací la seua formació de mestra): mira amb ulls crítics i en trau conclusions. Sempre amb un toc d’humor. Heu de tenir en compte que en la novel·la hi ha dos col·lectius, la família Margosian i el grup de viatge, que permeten a la nostra autora mostra-nos-en els rols i relacions amb molta gràcia.
Podriem dir que és un homenatge a la literatura i al cinema. Ens diu quin llibre va llegint en l’avió:
Alfred i Emily, de Doris Lessing. Nomena constantment altres autors com Steinbeck, que junt als Durrell em fa l’efecte que és un dels preferits de Maluy, de fet en el seu web hi ha un fragment d’El raïm de la ira, Walt Whitman, el poeta de culte els poems del qual apareixen en boca de molts personatges cinematogràfics, Barbara Probst, Faulkner…

En resum, una novel·la amena, divertida, irònica, instructiva, amb una mirada interessant envers els Estats Units i les relacions humanes. L’heu de llegir. Al capdavall tot açò que hem organitzat és per a fer-vos llegir.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.