Un dia, el bon amic Isidre Grau em va donar a conèixer CIENTÍFICS LLETRAFERITS, un recull de relats de persones amb formació i prestigi científic que, a més, han fet carrera literària. Vaig pensar que era un llibre adequat per al nostre grup de lectura i el vàrem programar.
Es un número de la revista Mètode, dirigida per Martí Domínguez. Els editors, Salvador Macip i Jordi de Manuel ens van proposar fer la sessió del grup per vídeo conferència. Jo estava un poc espantada, però Cristina Escrivà, la gerent cultural de la S.C. El Micalet, estava decidida. Vam fer una prova i no va eixir massa bé tot i que volíem apropar la tecnologia als grups de lectura. Però malauradament no ha pogut ser per raons tècniques. Agraisc públicament de nou el temps que ens van dedicar Jordi de Manuel i Salvador Macip. Finalment, Martí Domínguez, autor d’un dels relats, director de la revista i resident a València, acceptà fer-se’n càrrec.
Recull de relats de persones amb formació i prestigi científic que, a més, han fet carrera literària
Durant la conversa amb els editors, ens van dir que almenys llegirem el relat de Martí i els d’ells. Vaig contestar que nosaltres ho llegiem tot, que veníem amb els deures fets, però van inisistir en la relació entre els tres relats sense que cap dels tres autors ho acordara. Un producte de la casualitat. No en dic res més a fi que els llegiu, si no ho heu fet encara, amb eixe puntet de misteri.
El llibre consta d’una magnífica presentació a càrrec dels dos editors, una molt bona portada sobre una escultura de Jaume Plensa i els vint relats agrupats així
A l’acte del propassat 18 de gener va assistir molta gent. De la mà de Martí Domínguez vam parlar de la raó del llibre, de la necessitat d’unir ciència i literatura, de les dues cultures, del desinterés de les persones lletraferides per la ciència, del concepte de ciènciaferit…
Intersindical Cultura agreix a Martí Domínguez la seua presència i la primícia d’un pròxim volum dit Escriptors cienciaferits. Veurem com resolen el llenguatge inclusiu!