Grup de lectura

El confident dels reis

El passat 17 d’octube vam tenir el plaer d’escoltar l’escriptora de Santa Coloma de Farners en el nostre grup de lectura

Un moment de l'acte. Foto d'Anna Iglesias
Un moment de l'acte. Foto d'Anna Iglesias
06 / 11 / 2018 | Dolors Jimeno

Assumpció Cantalozella i Mas va formar part del grup fundador d’El Punt Diari i le seues col·laboracions en premsa escrita han sigut, i en són, moltes. En narrativa comença amb la publicació d’Escubidú (1982), Sauló (1984) i La ciutat (1990), que recentment ha sigut revisada per la mateixa autora a proposta de l’editorial Gregal.

Aprofite per a anunciar que el 17 de gener de 2019 presentarem La ciutat a la nostra seu de València.

Cantalozella abans de dedicar-se principalment a la novel·la històrica també publicà La visita de Truda (1993),  Les campanes de Sant Serní (1996) i La pluja d’estels (2002, finalista del premi Carlemany 2001). En l’any 2003 apareix El falcó del comte, (finalista del premi Sant Jordi 2002) text que dedica a la figura d’Ermessenda de Cascassona i a continuació Corpus de sang (2004, premi Pere Calders 2003) que narra els esdeveniments que dugueren a la guerra dels segadors. El retorn d’Hug Roger és de 2007.

Però la producció d’aquesta dona incansable, culta i compromesa amb la història del seu poble, continua el 2010 amb la primera de les novel·les d’una trilogia sobre el rei en Jaume:  L’amor secret del rei en Jaume, obra que torna a dedicar a una dona: Aurembiaix d’Urgell. La segona és la que vam gaudir en el grup de lectura i la tercera será Jaume el legislador, segons ens va avançar l’escriptora durant les interessantíssimes converses que acompanyaren la seua estada a València.

El confident dels reis està escrita en primera persona. És un escrit de Guillem de Cervera, el noble que aconsellà dos reis: Pere el Catòlic i el seu fill, Jaume. Tot el text és una gran aventura. Des del mateix moment del naixement de Jaume, un inici potentíssim de la novel·la fins a cada passa que la casa reial feia enmig de conjures i amenaces. És de destacar que Cantalozella s’ha basat directament en el Llibre del feyts del mateix conqueridor i amb un fragment senzillament copiat acaba l’obra quan el rei fa proa a Mallorca.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.