Laboral

18 de setembre, Dia Internacional de la Igualtat Salarial

Intersindical Valenciana denuncia que al País Valencià les dones patim una bretxa superior al 22%, segons les dades oficials, que es queden curtes respecte dels estudis de l’economia feminista

17 / 09 / 2020 | Intersindical

En setembre del 2019, l’Assemblea de les Nacions Unides va marcar el 18 de setembre com el Dia Internacional de la Igualtat Salarial. El 2020, per tant, és el primer any que “celebrem” aquest dia, que en realitat té molt poc de celebració. Així, les europees ja en tindrem dos, si afegim el 22 de febrer, que és el Dia Europeu Contra la Discriminació Salarial entre Dones i Homes. Aquesta dualitat ens mostra dos coses. La primera és que l’ONU ha tardat molt en fer una resolució específica sobre la bretxa salarial i ha quedat lluny dels avanços de la Conferència de Beijing del 1995. I la segona, que en l’Europa hereva del colonialisme no sempre tenim en compte el que passa més enllà de les nostres fronteres: les tanquem literalment i metafòrica.

És un fet demostrat que les dones cobrem menys que els homes. La bretxa salarial és la diferència existent entre el salari mitjà dels homes i el de les dones. I de diferència n’hi ha molta, a pesar que el dret fonamental a la igualtat de remuneració per gènere és reconegut des de 1919 per l’Organització Internacional del Treball. Hui en dia, però, després de més de 100 anys, les dones tenim un salari mitjà menor que els homes.

L’ONU calcula que, a nivell mundial, la diferència de salari entre homes i dones és del 23%. La veritat és que aquesta xifra es pot qualificar de veritablement optimista, quan no ingènua, tenint en compte les condicions de treball i de vida de milions de dones en països als quals l’autoanomenat primer món no ha deixat desenvolupar-se. Al País Valencià les dades oficials indiquen que tenim una bretxa del 22,4%, el que vol dir que les dones valencianes ens passem 82 dies treballant sense cobrar. O siga, que a partir del 12 d’octubre, treballem debades. I tampoc no podem oblidar que als càlculs no s’inclouen els diners cobrats per les persones que treballen sense contracte, sent moltes feines feminitzades susceptibles de caure dins de l’economia submergida.

La causa d’aquesta diferència retributiva entre homes i dones és indirecta, ja que la discriminació salarial està prohibida per llei en la majoria de països: totes les persones que treballen fent la mateixa feina han de cobrar el mateix sou base. I açò, de no complir-se, és recurrible als jutjats. Aleshores, com és que, cobrant el mateix “en teoria”, resulta que les dones tenim salaris menors?

L’explicació la trobem en un element patriarcal i capitalista fonamental: la divisió sexual del treball, que fa que les dones assumim majoritàriament les cures no remunerades (a menors, a dependents, a la llar), i que quan passem a l’àmbit públic tinguem tradicionalment unes feines que estan pitjor reconegudes (i, per tant, pitjor remunerades) que les dels homes. Curiosament, moltes d’aquestes feines estan relacionades també amb cuidar, feines que tornem a assumir per sous que no es corresponen amb el seu nivell de responsabilitat social. Com a exemples clars, podem esmentar la baixa remuneració que reben treballadores que la pandèmia ha decretat com a essencials: les treballadores de la neteja (tant dins de les cases com a les empreses), de centres d’atenció a la dependència, de supermercats… amb convenis molt per baix d’altres feines que requereixen la mateixa qualificació professional i, que, per exemple, no cobren complements per toxicitat (encara que utilitzen productes químics) o no tenen reconegudes malalties laborals produïdes per alçar el pes d’una persona amb mobilitat reduïda, o per manipular kilos i kilos de productes de consum quan passen per caixa.

A més, es dóna, a més, la circumstància que la majoria de persones que demanen una excedència o una reducció de jornada per atendre a familiars són dones. Això vol dir que, quan aconseguim una feina (que està pitjor pagada habitualment), hem de renunciar-ne a una part per ocupar-nos del que sempre ens hem ocupat: cuidar (de nou). I açò agreuja encara més la nostra situació laboral i retributiva. I, com que tenim “càrregues” familiars, és més difícil que poguem accedir a llocs de responsabilitat, cosa que també augmenta la bretxa.

Curiosament, eixes feines de casa que normalment fem les dones i que obstaculitzen la nostra vida laboral i fan que tinguem dobles i triples jornades, no estan reconegudes ni per la societat ni, per suposat, el mercat. Un estudi de finals de l’any passat revela que les hores que es dediquen a les feines de cuidar la casa i les persones que l’habiten ascendeixen a 52.703.584.672 a l’any, el 64% de les quals realitzades per dones. Si multiplicàrem aquestos milions d’hores per 8,09€ (que és el que es paga l’hora mitjana), tindríem quasi el 41% del total del PIB de l’Estat Espanyol. I, si agafem només les hores realitzades per dones, seria una xifra lleugerament superior al 20%, que coincideix amb el PIB de tota la indústria. Tot açò demostra que les xifres oficials de la bretxa sempre són incompletes (i, per tant, inferiors a la realitat), ja que no inclouen les hores que treballem de manera gratuïta.

A més, la bretxa salarial té una conseqüència present i futura de cara a la cotització a la Seguretat Social: cotitzem menys i, per tant, tenim menys drets i menys prestacions, tant quan estem en edat de treballar (atur, incapacitat temporal), com quan apleguem a l’edat de jubilació, on la bretxa de gènere de les pensions al País Valencià frega el 37%. Les nostres jubilades són la cara més amarga de la precarietat. En definitiva, les bretxes salarial i “pensional” són simplement la punta de l’iceberg, la manifestació en termes monetaris del sistema patriarcal i capitalista.

La bretxa salarial va reduint-se a poc a poc, però encara estem lluny d’erradicar-la definitivament. Algunes de les mesures que han demostrat ser efectives en els països amb menor bretxa són, entre d’altres:
-reconéixer que la bretxa existeix, que és estructural i que constitueix una injustícia envers les dones; només si donem aquest primer pas, podrem identificar el que la provoca
-revisar els convenis de les feines feminitzades per adequar-los a l’autèntic valor que representen per la societat en tant que estan centrats en el sosteniment de la vida
-establir auditories salarials a les empreses i administracions públiques, amb dades tant per escales i categories, com per sexe, computant tots els complements salarials, i establint les diferències per sexes del conjunt de la massa salarial
-promoure la creació de llocs de treball de qualitat, amb incentius a les empreses socialment responsables i fent que el sector públic siga l’espill on el món privat es puga mirar
-establir normatives garantistes i efectives de conciliació de la vida laboral i familiar: amb excedències per cura de familiars remunerades al 100%; amb permisos per naixement iguals, obligatoris i intransferibles…
-garantir la coeducació, que fomente la igualtat d’oportunitats real, i que lluite per trencar els estereotips de gènere que encara ens pesen a l’hora d’escollir estudis o ofici

Des d’Intersindical Dones i el conjunt de la Intersindical Valenciana treballem cada dia perquè la nostra societat puga ser veritablement igualitària i socialment justa. I açò passa necessàriament perquè tot allò que fem les dones tinga el valor que ens correspon: no oblidem que som la meitat de la humanitat.
El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.