Drets
Laboral
Notícies

15 d’octubre, dia de les dones rurals

Els poders polítics no volen veure ni posar remei als problemes de les dones en el medi rural, que pateixen, a més de les discriminacions de gènere, les discriminacions de viure en zones que reben inversions insuficients per poder-se desenvolupar amb normalitat.

Font: Diari Serpis
Font: Diari Serpis
15 / 10 / 2019 | Intersindical

L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana se suma a la celebració del Dia Internacional de les Dones Rurals. Considerem que segueix sent necessari recordar a la societat la importància de lluitar pels drets de les dones en tots els indrets, incloent les zones rurals.

Les zones rurals del País Valencià representen geogràficament el 78,8% del territori, mentre que demogràficament només hi viuen el 18,4% del total de la població, o siga, quasi un milió de persones es distribueixen per la gran majoria dels nostres pobles. El despoblament és especialment preocupant en comarques d’interior i el pes de les zones urbanes augmenta cada any. A més, la distribució entre homes i dones també és lleugerament desigual: mentre que en zones urbanes les dones representem quasi el 51%, en les zones rurals som el 48%. De fet, nombrosos estudis apunten a aquest fet com a una de les causes, entre moltes d’altres (manca d’inversions en infraestructures i serveis públics, deficients comunicacions…), del despoblament.

Pel que fa a les oportunitats de treball, les dones rurals valencianes representen nomes el 11,55% del treball remunerat que es fa al sector agrícola i ramader: tradicionalment s’ha infravalorat la nostra aportació laboral perquè la feina que realitzem dins de les explotacions agràries, per regla general de tipus familiar, sol ser en treballs a temps parcial (fregant el 31%) i estacionals (quasi el 75%). La parcialitat té fonamentalment una causa constatable: com que els serveis públics dedicats a les cures (escoles infantils, centres de dia per persones majors i depenents…) són ben escassos a les zones rurals, les dones han de compatibilitzar el treball remunerat amb les responsabilitats domèstiques. Açò fa que existisca una bretxa salarial del 23,4%, bretxa que quan aplega la jubilació incrementa fins el 40%, fent que les nostres dones majors freguen la pobresa. Curiosament, si mirem les dades d’estudis superiors, el 22,8% de dones en tenen, quasi un 7% més que els homes. Però més formació, per desgràcia, no vol dir més oportunitats laborals.

Si parlem de titularitat de la terra, les xifres tampoc ens donen alegries, ja que, a nivell estatal, les dones només tenim la propietat del 23% de la terra. A més, al País Valencià, el 82% d’explotacions agràries propietat de dones tenen menys de 5 hectàrees, superant en quasi 30 punts la mitjana estatal.

Pel que fa a la violència masclista, és important destacar la manca generalitzada de recursos estables per la prevenció, l’atenció i l’assessorament. Al País Valencià tenim des de fa poc les oficines d’atenció integral itinerants, però no són suficients perquè no són permanents. Cal un esforç decidit per garantir que tota dona que no necessite rebrà ajuda quan la necessite.

I tot açò passa perquè els poders polítics no volen veure ni posar remei als problemes de les dones en el medi rural, que pateixen, a més de les discriminacions de gènere, les discriminacions de viure en zones que reben inversions insuficients per poder-se desenvolupar amb normalitat.

Per poder fer front als obstacles, des de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana exigim que:
• Es posen en marxa un pla de xoc amb polítiques actives d’ocupació especialment enfocades a les dones en el món rural
• S’impulsen projectes agraris duts a terme per dones
• Es fomenten l’agricultura i ramaderia sostenibles
• Augmenten les inversions públiques en les zones rurals per donar cobertura efectiva a depenents (tant majors com menors), per garantir l’accés a l’educació en totes les seues etapes (també per persones adultes), i a la sanitat pública
• Es creen centres estables per atendre a les dones víctimes de violència masclista

Els poders polítics han de posar fi a aquestes desigualtats en el món rural per tal d’evitar la desaparició dels municipis menuts, que encara al segle XXI no tenen les mateixes oportunitats, ni recursos públics.

Des de la Intersindical Valenciana, volem reconéixer el paper indispensable de les dones en el desenvolupament de la ramaderia i l’agricultura, la seguretat alimentària, la preservació del medi i l’eradicació de la pobresa.
PER LES DONES RURALS I EL SEU EMPODERAMENT!




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.