Salut

28 de maig, dia internacional de la salut de les dones

L’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana se suma a la celebració reivindicativa del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones

27 / 05 / 2019 | Intersindical

Des de fa més de tres dècades celebrem el 28 de maig com a Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, amb el propòsit de reivindicar el dret a la nostra salut, sense cap restricció per gènere o ideològica i, a través de tota la nostra vida.

L’Associació de Dones per a la Salut (AMS), que es basa en treballs desenvolupats durant més de 30 anys, ha constatat que el sistema mèdic tradicional és insuficient per abordar el malestar i la salut de les dones al no tenir en compte com influeix en la seva salut el factor de gènere i les diferències socials i ambientals que això genera respecte a la salut tipus basada en els paràmetres androcèntrics masculins. Està comprovat que, davant la diagnosi deficient dels malestars que patim les dones, el sistema de salut massa sovint ens medicalitza amb psicofàrmacs i analgèsics sense entrar en l’origen i solució dels problemes, amb la qual cosa s’aconsegueix aplacar la malaltia i emmascarar-ne els símptomes. Un exemple paradigmàtic d’açò és com de malament es diagnostica l’angina de pit. En tenir homes i dones simptomatologies diferents, no s’han considerat les nostres de manera específica i, per aquesta raó, moltes angines de pit femenines no es diagnostiquen correctament i, per tant, no tenen el tractament immediat necessari, que sí que reben la majoria de les masculines.
Altre cas sagnant és el de la violència obstètrica que encara patim en molts casos durant el part, segurament el moment de la vida de les dones en què som més vulnerables, amb la pràctica de tècniques

De quina manera el patriarcat perjudica la salut de les dones?
La pressió constant sobre els nostres cossos (cànons de bellesa irreals) i l’educació dels afectes que rebem (basada en l’estructura de la culpa i de la cura als altres) implica l’aparició d’emocions negatives com la por i la vergonya, que ens causen problemes de salut, tant físics de tot tipus (cansament crònic, fibromiàlgia), com psicològics (ansietat i depressió). A les dones se’ns ensenya des del bressol a interioritzar el sistema de dominació masculina i submissió femenina, i la seva reproducció en les relacions de parella. I això va en detriment de la nostra salut.
Ara, amb la presa de consciència creixent de les dones de la condició de gènere que ens oprimeix i emmalalteix, és el moment d’abordar la socialització de gènere, que continua sent sexista i que fomenta les desigualtats estructurals que originen la subordinació i la violència que patim les dones. Com diu l’antropòloga Marcela Lagarde, “la construcció del gènere femení [...] impedeix la construcció de l’autonomia personal, del ‘jo’ individual, el sentit propi de la vida, que és essencial per a la salut integral i per al benestar de qualsevol ésser humà”.




El comentari no està disponible a l'entrada d'aquest canal.
  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.