{/exp:channel:entries}
Drets

Intersindical Valenciana assisteix al Congrés del Front Polisario

El Sindicat exigeix al proper govern espanyol donar una resposta satisfactòria al poble sahrauí

23 / 12 / 2019 | Intersindical

El Sindicat ha estat present en les sessions del XV Congrés del Front Polisario que han tingut lloc a la ciutat alliberada de Tifariti. El Congrés tenia com a lema: “lluita, perseverança i sacrifici per l’íntegra sobirania de l’estat sahrauí”.

Al Congrés hi han participat 2400 delegades i delegats vinguts dels territoris alliberats, dels territoris ocupats, dels campaments de refugiats a Algèria i de la diàspora sahrauí. A més han participat nombroses delegacions convidades de diversos llocs del món, majoritàriament d’Àfrica i Europa. Entre les delegacions europees hi ha hagut un nodrit grup de persones vingudes de l’estat espanyol que han fet cas omís a les recomanacions del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol. Unes declaracions alarmistes que pretenien impedir l’arribada de delegacions solidàries a Tifariti però que no ho han aconseguit. En tot moment hi ha hagut una absoluta seguretat garantida per l’exèrcit i la policia sahrauí. Entre les delegacions estaven representants dels sindicats STEILAS (Euskal Herria), Confederació Intersindical (Estat espanyol) i Intersindical Valenciana. Aquests tres sindicats han estat l’única representació sindical de l’estat espanyol. A més hi havia una representació molt nombrosa d’activistes socials de la solidaritat amb el poble sahrauí i de partits polítics com Podem, Esquerra Unida, PNB, EH Bildu i PCPE.

Al Congrés s’ha abordat la situació del procés de descolonització del Sàhara; els incompliments de les resolucions dels organismes internacionals per part del Marroc, amb els seus aliats, especialment França; l’actuació de govern espanyol que no compleix les seves obligacions com a potència administradora; la situació de la població sahrauí als territoris ocupats pel Marroc i el full de ruta per als propers anys. Entre les conclusions estan: el reforçament de l’estat sahrauí als territoris alliberats i el replantejament dels acords d’alto el foc de l’any 1991.

Per a la Intersindical Valenciana, la situació al Sàhara Occidental requereix una solució política immediata. Recentment, el 14 de novembre, es van complir 44 anys de la signatura de l’Acord Tripartit de 1975, amb el qual el Govern espanyol va deixar el Sàhara Occidental en mans del Marroc i Mauritània. Un abandonament que va ser una traïció al poble sahrauí ja que l’estat espanyol era, i és, el responsable jurídic del procés de descolonització del Sàhara Occidental.

45 anys després es continua amb una ocupació il·legal i il·legítima, amb la repressió contra la població sahrauí, especialment contra la població dels territoris ocupats. Uns territoris on no es respecten els drets humans, on s’exerceix una brutal repressió contra les persones que lluiten per l’alliberament del Sàhara de l’ocupació marroquina i s’està fent un procés d’assimilació de la població sahrauí, negant-li l’ús de la seua llengua i la seua cultura i discriminant-los en l’accés al treball o als serveis públics bàsics. En aquest sentit, demanem el cessament de la repressió i la llibertat immediata de tots els presos polítics sahrauís.

A més, volem denunciar públicament al govern espanyol per la seva actuació, o millor dit, per la seva no actuació a favor de la població del Sàhara Occidental, en la seva lluita per la llibertat i pel dret a la lliure determinació. Per això, li demanem al nou govern espanyol que es configurarà en les properes setmanes que assumesca la seva responsabilitat en el conflicte, del qual és responsable polític i jurídic, com l’obliga la legislació internacional i que actue amb diligència i resolució per donar resposta a la legítimes reivindicacions del poble sahrauí i a les resolucions internacionals.

Per acabar, Intersindical Valenciana es compromet a continuar treballant, incondicionalment, amb les organitzacions sahrauís potenciant les campanyes de suport i sensibilització a favor de la causa del Sàhara Occidental entre el conjunt de la nostra afiliació i la societat valenciana.

Text de la Intervenció de la Confederació Intersindical en el XV Congrés del Front Polisari
Intervencio_Intersindical_XV_Cong_Front_Polisari.pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.