Drets

Intersindical Valenciana se solidaritza amb la lluita de les treballadores d’Özak Tekstil (Turquia)

Per la llibertat sindical i per la millora de les condicions laborals de les dones.

Imatge de Seher Gülel
Imatge de Seher Gülel
21 / 12 / 2023 | Intersindical

Özak Tekstil és una empresa del sector tèxtil especialitzada en la producció de pantalons vaquers. Compta amb instal·lacions en diverses ciutats de Turquia (Istanbul, Malatya, Urfa). En aquesta última ciutat compta amb unes instal·lacions on treballen més de 1200 persones, dones en la seua majoria. Igual que ocorre en moltes empreses turques, compta amb un sindicat oficial reconegut per l’empresa, el qual es pot qualificar de sindicat groc, és a dir, afí a l’empresa.

El mes de novembre passat va esclatar un conflicte en aquesta fàbrica quan un grup de treballadores i treballadors van crear un sindicat alternatiu, Birtek Sen, que va decidir plantar cara a l’empresa. Immediatament va començar la pressió empresarial que es va concretar en l’acomiadament de la dirigent sindical de Birtek Sen, Seher Gülel. La reacció de bona part dels seus companys va ser l’inici d’una vaga. Des de llavors s’han succeït els incidents a la fàbrica enfront d’una direcció que afirma que no hi ha res a negociar. Alguna de les mobilitzacions ha acabat amb càrregues policials de la Gendarme, detencions de vaguistes i posterior posada en llibertat.

Seher Gülel s’ha convertit en el símbol d’aquesta lluita que combina aspectes sindicals i feministes. Gülel, antiga jugadora de futbol femení, afirma que va sentir l’opressió sobre les dones quan va començar a treballar en Özak Tekstil. En les seues declaracions insisteix en la seua voluntat de continuar lluitant per la defensa dels drets de les dones. Les seues companyes i companys de treball la reconeixen com a líder i una de les tres condicions que posen per a acabar amb la vaga és l’anul·lació del seu acomiadament i la reincorporació al lloc de treball que venia exercint.

Intersidical Valenciana se solidaritza amb aquestes treballadores en la seua lluita pel reconeixement al dret de llibertat sindical, contra les pràctiques mafioses de l’empresa i per la millora de les condicions laborals per a les dones.

Es poden enviar mostres de solidaritat a través d’aquest correu electrònic: .(JavaScript ha d'estar habilitat per veure aquesta adreça de correu electrònic)

Punxa https://www.evrensel.net/haber/504717/ozak-tekstilde-isten-atilan-kadin-isci-futbolcuydum-simdi-isciyim-direnisciyim”>ací per accedir a un article de Seher Gülel, cal emprar el traductor de Google.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.