Intersindical Valenciana demana que es vigilen les empreses que operen en el mercat interior i les que reben fons de la UE, que figuren en la base de dades de l’ONU. Amb aquest objectiu, ha dut a terme una campanya conjunta amb ETUN (Xarxa Sindical Europea per la Justícia a Palestina), de la qual forma part.
La petició ha estat adreçada a Parlamentaris Europeus, tant del Comité de Drets Humans com de la Comissió d’Assumptes Jurídics. Aquesta demanada es fa particularment a les corporacions que treballen en els territoris annexionats o ocupats en un moment on aquestes comissions discuteixen l’informe de la futura legislació, que serà votat a inicis de l’any 2021. Com que aquests comités són crucials, ETUN i Iv de la qual forma part, hem vist necessària l’actuació immediata.
La naturalesa de les violacions sistemàtiques i persistents del dret internacional en què estan involucrades les corporacions, combinada amb la cultura prevalent d’impunitat, l’absència de voluntat política en situacions de conflicte i la manca de marcs reguladors vinculants per a les corporacions, fa pertinents eines com la base de dades de l’ONU sobre responsabilitat corporativa, com les arreplegades per la República Democràtica del Congo, Myanmar i el Territori Palestí Ocupat. Ajuden als Estats, a les empreses i a la societat civil a garantir que les corporacions no hi estiguen involucrades ni siguen còmplices de violacions greus a través de les seues activitats i relacions.
La Responsabilitat Corporativa ha de contribuir a la millora social, econòmica i ambiental per part de les empreses per tornar, en part, els rendiments i recursos que n’extrauen amb reparacions efectives i rendició de comptes. Per tant, ha d’estar clarament regulada perquè l’explotació laboral, el respectre al medi ambient i el dret internacional siguen prioritats inviolables en temps de conflicte i ocupació com la que pateix el poble palestí.