{/exp:channel:entries}
Drets

Intersindical Valenciana manifesta la seua solidaritat amb el poble sahrauí

El Sindicat rebutja la violació de l’Acord d’Alto el Foc de 1991 per part de l’ocupant marroquí

11 / 11 / 2020 | Intersindical

Intersindical Valenciana expressa la seva total i incondicional suport a el poble sahrauí i al seu legítim representant el Front Polisario. El Sindicat fa una crida a l’ONU, la Comunitat Internacional i l’estat espanyol, com a potència administradora del territori, per fer complir al Marroc la legalitat internacional i les resolucions de Nacions Unides i el seu Consell de Seguretat.

Des de fa més de tres setmanes la població civil sahrauí s’està manifestant de manera pacífica davant de el pas fronterer de Guerguerat, zona alliberada pel Front Polisario, situada a sud del Sàhara Occidental ocupat il·legalment pel Marroc.

Milers d’activistes sahrauís protesten així davant aquesta “bretxa il·legal” utilitzada per l’ocupant marroquí per traslladar part dels recursos naturals sahrauís expropiats il·legalment en el seu territori, facilitant el tràfic de drogues i el contraban. Això, en si mateix, suposa la violació de l’Acord Militar núm 1 per qual es va establir l’Alt el Foc, signat el 1991 entre el Front Polisario i el Marroc amb la supervisió de Nacions Unides. Acord que incloïa la celebració d’un referèndum d’autodeterminació al gener de 1992, per la qual cosa l’ONU va establir sobre el terreny a la MINURSO (Missió de Nacions Unides per a la realització del Referèndum al Sàhara Occidental) a fi de organitzar-lo i portar-lo a terme . 29 anys després, el referèndum no s’ha realitzat per l’oposició del Marroc que, a més, continua espoliant els recursos naturals sahrauís, violant els Drets Humans, amb centenars de persones desaparegudes, empresonant, torturant i fins i tot assassinant població civil sahrauí que exigeix els seus drets polítics, socials i laborals, com reiteradament denuncien cadenes defensores dels drets Humans. I tot això davant la indiferència, quan no complicitat, de la pròpia MINURSO, que veu amb els seus propis ulls com es cometen aquestes ignomínies sense moure un dit per impedir-ho.

El poble sahrauí està fart de tantes promeses incomplertes, de patir la repressió, l’exili, les penúries en els Campaments de Refugiats ... i ha dit prou. Només exigeis que es complesca la legalitat internacional, les múltiples resolucions de l’ONU i els Acords signats davant les Nacions Unides. Davant la dignitat i la perseverança d’aquest poble, s’alça la repressió de l’ocupant marroquí i la indiferència, quan no complicitat, de la comunitat internacional. I ara, quan es manifesta pacíficament en el Guerguerat, Marroc respon amb l’enviament de tropes a la zona, de militars als que camufla amb robes de civils amb intenció d’atacar la població sahrauí indefensa, davant els ulls de la pròpia MINURSO que contempla la situació com si no anés amb ells.

El Govern sahrauí va emetre ahir mateix un comunicat en què condemna aquesta concentració de tropes militars, i adverteix que qualsevol irrupció a la zona o atac a la població civil sahrauí, “serà considerada una agressió flagrant a la qual la part sahrauí respondrà amb fermesa, en legítima defensa de la seva sobirania nacional. Suposarà, així mateix, la fi de l’Alt el Foc i obrirà la porta davant l’esclat d’una guerra total a la regió “.

Per Intersindical Valenciana, la situació ens sembla d’una gravetat extrema, davant la qual la comunitat internacional i les Nacions Unides no poden mirar cap a un altre costat. Particularment l’estat espanyol, que el 14 de novembre de 1975 va signar l’il·legal Acord Tripartit de Madrid pel qual lliurava el Sàhara Occidental i abandonava a la seva sort als que formaven part de la que fins aleshores era el seu 53 província. No obstant això, segons la legislació internacional, el Regne d’Espanya segueix sent la potència administradora del territori. Per tot això, exigim que complesca les seves obligacions i que, en un moment tan greu com l’actual, assumesca la seva responsabilitat històrica i repare el mal que va infligir a el poble sahrauí amb aquest infame acord. 49 anys després, és hora que es passe de les paraules als fets. Això suposa exigir al Marroc la celebració del referèndum compromès davant Nacions Unides, el cessament de l’ocupació, de la violació dels drets humans i de l’espoli dels recursos naturals sahrauís.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.