Drets

Per la pau, la vida i la democràcia a Colòmbia

08 / 05 / 2021 | Intersindical


Els sindicats sotasignats denunciem la terrible violència que pateix Colòmbia a mans de les forces estatals. El passat 28 d’abril, el poble colombià isqué massivament als carrers responent a la crida d’atur nacional per la pau, la vida i la democràcia i contra la reforma tributària que pretenia dur a terme el govern d’Iván Duque.

No era ni molt menys la primera jornada d’atur o mobilització que denunciava que les polítiques neoliberals del govern d’Iván Duque precaritzaven cada cop més les condicions de treball i de vida de la classe treballadora i del poble colombià. Tampoc no era la primera mobilització o atur que denunciava les amenaces i els assassinats de líders socials, de camperols, de dirigents sindicals, de dones, de muntatges judicials ﹘mecanismes de repressió de l’Estat﹘ així com tampoc la negativa del govern colombià d’aprofundir en el procés de pau en negar-se a implementar els acords de pau de l’Havana.

Des del passat 28 d’abril, la ferotge repressió i violència policial i militar s’ha estés per tot el país. La Plataforma Grita precisà que, des del començament de les protestes s’han presentat 934 detencions arbitràries, 1.728 casos de violència policial i 234 víctimes de violència física. A més, reporta un total de 341 intervencions violentes, 37 homicidis, 26 persones amb ferides als ulls, 98 casos per trets amb armes de foc per part d’agents de la policia i 11 víctimes de violència sexual. Mentre tot això està passant, la comunitat internacional continua sense dir-ne res i permet que el govern d’Iván Duque continue reprimint impunement el poble colombià.

Davant d’aquesta situació, nosaltres defenem la vida, la pau i la democràcia a Colòmbia. Exigim al govern d’Iván Duque que cesse immediatament la repressió contra el poble, desmunte l’ESMAD (Esquadró Mòbil Antidisturbi), que desmilitaritze els territoris i ciutats i escolte el clam del poble, que demana pau, vida i democràcia. Drets universals com el dret a una vida i un treball dignes, el dret a l’exercici de la vaga i l’activitat política, sindical i social, els drets de les dones, el dret a la protesta social i els drets humans més elementals són vulnerats cada dia a Colòmbia i aquestes vulneracions s’han d’acabar.

No podem permetre que aquestes situacions passen ni a Colòmbia ni a cap lloc del món. No podem quedar callats davant aquests brutals atacs contra les persones que es manifesten. Donem suport al dret de tots els colombians i colombianes a protestar i a alçar la veu per demanar un futur més brillant. Felicitem els sindicats, els moviments socials i, en particular, els milers de joves que han mostrat la fermesa d’alçar-se i continuar la seua protesta davant la intimidació i violència de la policia. L’estat colombià ha de respectar el dret democràtic de la ciutadania a protestar pacíficament i a reunir-se lliurement.

És per aquests motius que exigim a la comunitat internacional, la Unió Europea, als governs europeus i autonòmics que actuen per posar fi a la repressió a Colòmbia i que activen tots els mecanismes necessaris per acabar amb la violència al país. Per la nostra part, seguirem amb el nostre compromís de defensar una Colòmbia en pau i en democràcia on els drets humans, els drets socials, els drets al lliure exercici sindical, el dret a l’activitat política i social siguen una realitat.

Signem el manifest:

Confederació Intersindical
CSI Astúries
CUT Aragó
CUT Galiza
ESK
IAC
Intersindical Canària
Intersindical Valenciana
LAB
SAT
STEILAS


Declaración_conjunta_Colombia_mayo_2021_català.pdf

Declaración_conjunta_Colombia_mayo_2021.pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.