Informe: el valencià a l’ensenyament

Les grans ciutats de València

La demarcació de València exemplifica, com cap altra, les paradoxes de l’absència de sistema i de planificació en l’extensió del valencià en l’ensenyament en aquests quasi 35 anys de LUEV.

21 / 06 / 2016 | Amadeu Sanz

Tenim un Cap i Casal que mostra unes magnituds i tendència a l’abandonament progressiu de la llengua semblants a les de les capitals del Sud. Al costat, hi ha els casos d’Alzira o Sagunt, amb nivells digníssims d’escolarització en valencià fins arribar al batxillerat, o els de Mislata i Gandia, que pateixen un tall radical, i difícilment comprensible, en el pas de la secundària obligatòria al batxillerat. Sembla que la sort del valencià en l’ensenyament en els diferents territoris depén, sobretot, del compromís i la determinació d’unes comunitats educatives –pares i mares, alumnat i professorat. L’embranzida d’aquest compromís arriba fins a la secundària, en el millor dels casos, i perd bona part de la seua força quan arriba, de nou, al batxillerat.

El cas de la capital del País Valencià és especialment lamentable, en tant que espill en el qual es miren tots els territoris. I en la capital no és un factor menor l’impacte d’una àmplia oferta de concerts educatius, poc o gens compromesos amb la llengua dels i les valencianes. Un exemple de la debilitat de l’oferta d’ensenyament en valencià és el centre històric, on només hi ha una escola pública, amb una única línia en valencià.

Les capitals de València

Passeu el punter pels punts per visualitzar els valors en percentatge.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.