Moviments socials

Alter Summit es reuneix a Brussel·les

24 / 02 / 2020 | Intersindical

Els dies 21 i 22 de febrer, s’ha reunit l’assemblea general d’Alter Summit, cimera alternativa que està composada per organitzacions de més de 15 països d’Europa. En la reunió s’han abordat temes transversals que afecten a la classe treballadora europea, com ara el canvi climàtic, el salari mínim, les pensions i les mobilitzacions feministes.

En el debat, s’ha evidenciat que les mesures establertes per la Comissió Europea són insuficients per fer front de manera real i efectiva al canvi climàtic. Els estudis actualitzats sobre la temperatura del planeta, el desgel dels pols, l’impacte del transport aeri en la contaminació, o la quantitat de massa forestal, entre d’altres, posen de manifest que les previsions més pessimistes han resultat poc realistes. La transició ecològica global i l’aposta pel no creixement és, sense dubte, l’única opció que tenim per intentar pal·liar els efectes del canvi climàtic. El sistema capitalista, que es basa en el creixement continu, l’explotació dels recursos naturals i el consumisme, ens han dut on estem ara i qualsevol pla de mesures que no contemple un canvi del sistema global no solucionarà els nostres problemes concrets.

De res serveix que la Unió Europea anuncie gravàmens sobre els combustibles fòssils per reduir la pol·lució quan el gas i el carbó no s’hi inclouen (per no ser líquids) i quan el querosè està exempt de tributació. De res serveix limitar les emissions contaminants de les empreses europees, quan eixes mateixes empreses poden contaminar en tercers països.

Respecte del salari mínim, Alter Summit ha tractat en profunditat la situació en els països de la Unió Europea, ja que recentment la Comissió ha iniciat una campanya i un estudi sobre el tema. Deixant de banda la limitació normativa que es té (ja que segons els tractats, la UE no pot legislar en aquesta matèria), i les particularitats de cada estat membre (amb disparitat de normativa laboral i de cost de la vida), el que està clar és que des dels moviments socials cal aprofitar aquesta oportunitat per posar damunt de la taula les necessitats de la classe treballadora, que ha sigut qui ha pagat la mal anomenada crisi econòmica.

El debat sobre els sistemes de pensions en Europa ha cobert gran part de la sessió de dissabte, posant el focus en la discriminació generalitzada que pateixen les dones europees. Després d’explicar i comparar la situació als diferents països, i exposar les lluites que s’estan duent a terme, Alter Summit ha acordat fer un document que englobe totes les reivindicacions, que són bàsicament les mateixes als diferents països. La defensa de les nostres pensions actuals i futures és un deure de tota la ciutadania, ja que l’amenaça de la privatització planeja per tota Europa.

Finalment, s’han posat en comú les diferents mobilitzacions que es duran a terme amb motiu del proper 8 de març, dia internacional de les dones. S’ha destacat que el moviment feminista de l’estat espanyol i de l’Argentina han sigut el pal de paller de la mobilització global que tenim en l’actualitat. Les vagues feministes organitzades des de la base durant els dos anys passat han servit per internacionalitzar el moviment i perquè les reivindicacions feministes estiguen en les agendes polítiques, en els mitjans de comunicació i en l’opinió pública. En aquestos moments, a més, amb el rearmament reaccionari i feixista que estem vivint, ocupar els carrers de les ciutats europees el dia 8 de març es fa més necessari que mai.

 
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.