Moviments socials

Amenaces i assassinats relacionats amb la explotació minera en Almaguer (Colòmbia)

28 / 10 / 2013 | Intersindical

El 30 de setembre, a les vuit i mitja de la vesprada, dos desconeguts varen abordar en la zona de Cortaderas, del municipi de Almaguer, departament de Cauca, a Adelinda Gómez Gaviria i al seu fill, Wilson Pipiciano, de 16 anys, i dispararen contra ambdós, matant-la a ella i ferint de gravetat al jove. Adelinda Gómez Gaviria era defensora dels drets humans i líder de la organització no governamental “Proceso de Mujeres Maciceñas”, que forma part del també no governamental “Comité de Integración del Macizo Colombiano”, CIMA.

Adelinda Gómez Gaviria desenvolupava un paper actiu contra la explotació minera aurífera promoguda per companyies multinacionals i xicotetes empreses privades en el municipi de Almaguer. Denunciava les amenaces que aquests interessos miners representen per al medi ambient i per als mitjans de vida dels camperols de la zona. Havia contribuït a organitzar en febrer de 2013 una reunió municipal sobre la mineria i el medi ambient, a la que varen assistir 1500 camperols i membres de comunitats indígenes que exposaren a les autoritats del municipi i del departament els seus motius de preocupació amb respecte de les operacions de explotació minera de la zona.

Un mes abans de la seva mort havia rebut la següent amenaça per telèfon: “deje de joder con esa cosa de la minería, eso es riesgoso y se va a hacer matar”.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.