Alternatives

Assemblea oberta de l’Aliança per la defensa del sistema públic de serveis socials

14 / 01 / 2013 | Intersindical

L’ofensiva capitalista contra les ciutadanies i la seua dignitat continua assolint els objectius traçats al programa neoliberal. Mitjançant l’estratègia compartida pels mercats, les organitzacions para-polítiques supranacionals i els governs dòcils –els quals sotmeten als pobles dels que emana la seua legitimitat als interessos antisocials de la minoria dominant-, l’avanç de l’artifici de la crisi està justificant un canvi de cicle en la correlació de les forces que configuren el conflicte inherent a la societat de mercat. El resultant està sent, con ben bé sabem, el desmantellament de l’Estat de benestar i la precarització generalitzada de l’existència econòmica, social, política i cultural de les persones i les comunitats.

Pel que fa al desmuntatge del sistema públic de serveis socials, l’atac als drets i la dignitat de les persones adopta una triple vessant:
  - Quant a les contrarreformes, s’està revisant a la baixa el sistema de drets que dona accés a la protecció del sistema públic de serveis socials. Les retallades, per la via de dret, afecten a totes les dimensions d’aquest sistema públic: serveis socials en general, dependència, renda garantida, discapacitat, menors, dones, majors, etc.
  -  Quant a les garanties institucionals i financeres del sistema, s’avança en la destrucció de les garanties dels drets que encara romanen. Operen dues estratègies bàsiques i complementàries: infrafinanciació i precarització econòmica dels drets i del sistema en general, i la introducció d’anomalies jurídiques en els procediments administratius (terminis de resolució, revisió de situacions –renda garantida, graus de discapacitat-, dilació en calendaris d’incorporació als drets de col•lectius –depenents moderats-, etc.). A més, s’afegixen modificacions del model de ciutadania que dificulten, de manera generalitzada, l’accés no sols al sistema de serveis socials, sinó també a la resta de sistemes de drets (pensions, educació, sanitat). És el cas dels copagaments, que actuen com a barreres d’accés als sistemes (sanitat, educació i tutela judicial), i a la introducció de causes modificatives d’accés als drets (atac al principi d’universalitat –sanitat, justícia- o reforçament del principi contributiu –pensions-).
  - Quant a la via de fet, els impagaments d’obligacions econòmiques dimanants de drets ja efectius i reconeguts que afecten a persones i entitats que són usuàries i prestadores, respectivament, del sistema públic de serveis socials.

L’any 2012 s’ha tancat amb l’evidència del trencament de la pau social derivat de la fallida de la ciutadania social que suposa aquest relat de fets. Al País Valencià, i pel que fa al conflicte derivat de la retracció dels drets socials i de la irresponsabilitat pública en la seua provisió i finançament, dos lluites concretes han suposat un salt qualitatiu en la defensa ciutadana dels drets socials: l’acció d’encadenament de persones depenents en situació d’impagament i de retall de drets i les marxes per la dignitat i els drets de les persones amb discapacitat. El caràcter qualitatiu del salt respecte del nivell de conflicte anterior el trobem en dos aspectes fortament estimables: en primer lloc, en la intensitat de la denúncia incorporada a les accions i, en segon lloc, en la virtualitat d’haver fet confluir col•lectius i persones amb urgències específiques que han estat capaços de reconéixer-se mútuament com a afectades per una mateixa dinàmica d’agressió. En aquest sentit, la pluralitat de les formes en que es manifesten les estratègies de la regressió social esdevé en una pluralitat enriquidora, començan a deixar de ser el motiu de fragmentació i aïllament de les lluites que tant interessa al poder.

L’Aliança per a la Defensa del Sistema Públic de Serveis Socials encoratja a tots el col•lectius i persones afectades pels impagaments i retallades de drets socials vinculades al desmantellament dels serveis socials públics a aprofundir en aquesta confluència. L’Aliança promou la formació d’un front comú, unitari i cohesiu per a la defensa ferma i contundent del sistema públic de serveis socials. Defensem la contextualització d’aquesta estratègia cohesiva a nivell d’àmbit de sistema de protecció –en el nostre cas, els serveis socials públics- en una estratègia més ampla en la que confluisquen, junt amb nosaltres, formes de defensa unitàries i cohesives de la resta dels sistemes de drets socials, com són ara Educació, Sanitat, Pensions i el sistema de drets del món del treball assalariat.

Comencem aquest any 2013 amb dues iniciatives que estimem poden ser ben profitoses per tal d’aconseguir aprofundir en l’estratègia de contraofensiva esmentada:
  – La propera marxa des d’Alfafar de la campanya SOS Parke per a la defensa del projecte comunitari “Nosatr@s mism@s” i pel dret a decidir.
  – L’eventual vaga de fam dels i de les treballadores del Centre Ocupacional “Los Silos” de Burjassot front als impagaments.

Les entitats, col•lectius i persones que van confluir en les esmentades accions de l’any passat (Plataformes Dependència, Discapacitat en Marxa, PAH, SOS Parke, aturats i aturades d’Orriols, entre altres) estan mantenint contactes per tal de poder dur a terme, des del suport mutu, aquestes properes accions.

L’Aliança convoca una ASSEMBLEA OBERTA I EXTRAORDINÀRIA per al proper dimarts, 15 de gener, a les 19 hores, a CA REVOLTA, a totes les persones, entitats, col•lectius i plataformes que siguen afectades o, simplement, vulguen participar, per tal de tractar la proposta d’aquestes iniciatives i acordar sumar-nos a les mateixes, donant suport als seus promotors i sumant amb elles i ells en allò que no és altra cosa que la nostra lluita.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.