Alternatives

Per una renda bàsica de quarantena

11 / 05 / 2020 | Intersindical

MANIFEST REIVINDICATIU EN LES RODES DE PREMSA I CONCENTRACIONS QUE ES REALITZARAN EN LES PRÒXIMES SETMANES

#RendaBasica #CadirescontralaFamValencia
#MareaBasica

MANIFEST REIVINDICATIU EN LES RODES DE PREMSA I CONCENTRACIONS QUE ES REALITZARAN EN LES PRÒXIMES SETMANES


La gran tragèdia que viuen dia a dia milions de persones per no tenir la possibilitat d’obtenir ingressos a través del treball, es veu multiplicada per la impossibilitat de poder eixir a buscar-se les garrofes (cuidadores o treballadores de la neteja, artistes de carrer, ferrovellers, venedors ambulants, jornalers, etc.) a causa de l’alerta sanitària que estem travessant.

La Unió Europea va dissenyar fa ja gairebé quaranta anys el nostre futur: ser el bordell d’Europa. Ens van reduir les nostres fonts de riquesa al turisme, amb la desaparició de la indústria i de gran part del nostre camp. En tot aquest temps, cap govern ha apostat, fins i tot sent un país referent en energies netes, per la recerca en renovables amb el que això haguera suposat de creació d’ocupació.

Tot això adornat amb una bateria de retallades que no han fet sinó desviar els diners públics a la privada i disminuir l’Estat i les seus cobertures per a la immensa majoria social, que amb prou feines té un 20% de la riquesa total; el seu 80% restant, repartida entre un grapat de persones.

Una Unió Europea que ha fomentat el discurs de l’enfrontament entre pobres per les engrunes que ens deixen, que ens mostra a la persona emigrant com l’enemiga en eixe repartiment de la part diminuta del pastís.

N’hi ha hagut prou, d’aquesta pandèmia, per a tornar a la realitat: ningú està fora de perill d’haver de fugir d’on viu en algun moment. Hem descobert, de sobte, que el que ens cal és una societat basada en la cooperació i on les persones siguem companyes i no adversàries. Per això, ara més que mai, són necessàries mesures per a eliminar altres pandèmies: la de la pobresa, la de la misèria i la de l’esclavitud.

En la situació de crisi sociosanitària actual, calen mesures que garantisquen que totes les persones puguen viure amb uns ingressos suficients per a cobrir les necessitats bàsiques, amb el pagament dels ERTO de manera immediata i amb la garantia que no hi haurà desnonaments ni talls de subministraments com els d’aigua, gas o llum, així com el manteniment d’una sanitat i educació públiques de qualitat.

Per dur endavant aquest pla, no calen vacunes. Cal solidaritat, empatia i sobretot ser conscients que totes les persones tenen dret a viure dignament.

Des de la Marea Bàsica contra l’Atur i la Precarietat, hem sol·licitat en dues ocasions una reunió amb el Ministeri de Drets Socials que dirigeix el vicepresident 2n del Govern, Pablo Iglesias, i amb el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social de José Luis Escrivà. No ens va atendre ni se’ns va tenir en compte.

Aquestes reunions tenien com a objectiu tractar la imperiosa necessitat d’una Renda Bàsica de Quarantena per a afrontar la situació actual, amb les característiques que fora incondicional i suficient, i amb la possibilitat que, una vegada passada la pandèmia i la situació de desocupació massiva que ens envaeix ja, es poguera regularitzar el cobrament a través de les declaracions de la renda.

No obstant això, l’Ingrés Mínim Vital que sembla plantejar el govern naix ja absolutament insuficient. Arribarà, en el millor dels casos, a un milió de beneficiaris, que hauran de complir i demostrar un infinitat de requisits, en una imitació de les Rendes Mínimes que contemplen algunes Comunitats Autònomes i que no arriben al 6% de la població que les necessita. A més, quan els arriba, han passat fins a un any i mig. El que necessita la societat són mesures urgents, que no siguen excloents i que es posen en pràctica ja.

La crisi de la Covid-19 deixarà moltíssimes més víctimes per les seues conseqüències que pel virus mateix. Milions de persones a l’Esat perdran els seus treballs i quedaran en situació límit. El canvi de paradigma és inevitable: cada vegada es necessita menys mà d’obra davant l’ús de les noves tecnologies, la qual cosa no significa que els beneficis empresarials es multipliquen exponencialment.

És hora ja d’entendre un món amb menys treball, més repartit i, sobretot, que entenga que el planeta no admet el consumisme i la barbàries capitalistes. És hora de repartir la riquesa i, hem reclamat des de fa dècades, la instauració de la Renda Bàsica Universal, incondicional, individual i suficient que es pose en pràctica al costat d’altres mesures de marcat caràcter social i ecologista.

Per això, reivindiquem amb urgència i sense temps a perdre:

1. Renda Bàsica de Quarantena i, mentre arriba la Renda Bàsica, el pagament immediat de l’Ingrés Mínim Vital.
2. Pagament immediat dels ERTO a tota la classe treballadora que n’ha estat afectada.
3. Prohibició dels talls de subministres bàsics (aigua, gas i llum).
4. Suspensió en el pagament dels lloguers, i prohibició dels desnonaments amb una moratòria d’almenys dos anys.
5. Regularització immediata de totes les persones migrants.

Cadires contra la Fam de València amb el suport del Pla de Xoc Social del País Valencià




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.