Alternatives

Expedició a Brussel·les de col·lectius del País Valencià contraris al Tractat amb Canada

28 / 11 / 2016 | Intersindical

Representants de diferents plataformes i entitats del País Valencià que lluiten contra l’aprovació dels grans tractats comecials (TTIP i CETA) viatjaran el proper dimecres i dijous a Brussel·les convidats per la portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les Marina Albiol. Membres de les plataformes contra el TTIP de València, Castelló, Alacant, Elx i l’Alcoià-Comtat, responsables de CCOO-PV, Intersindical Valenciana i Ecologistes en Acció, junt amb representants de localitats que s’han declarat lliures de TTIP com Vinaròs, Santa Pola, Vall d’Uixò, Petrer o Museros, mantindran diverses reunions amb eurodiputats espanyols per conèixer les últimes novetats al voltant de l’aprovació dels tractats, i alhora es reuniran amb eurodiputats de diferents països d’Europa per compartir experiències i coordinar accions a nivell europeu en la campanya que s’està portant a terme per fer front a uns convenis que amenacen el medi ambient, els serveis públics, els drets laborals i, fins i tot, les garanties sanitàries.

Ahir l’aprovació a marxes forçades del tractat comercial entre la Unió Europea i Canadà, conegut com CETA, va viure un nou pas; la majoria dels membres del Parlament Europeu, bàsicament la gran coalició de populars, liberals i socialdemòcrates (també el PSOE) van rebutjar que el conveni fóra remés al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per a que determnara si és compatible amb els Tractats vigents a la Unió.

Segons la portaveu d’Esquerra Unida a Brussel·les, “aquesta por de determinades forces polítiques a sotmetre a estudi i dictamen el CETA explicita perfectament els esforços per aprovar-lo sense ni tan sols seguir els procediments democràtics mínims exigibles; cal recordar que és probable que entre en vigor fins i tot sense ser ratificat pels parlaments estatals. Estem davant d’un tractat que alterarà totes les normes comercials, que tindrà un impacte molt profund a la nostra realitat socioeconòmica, i davant això ens trobem unes forces polítiques que prefereixen precipitar la seua aprovació a estudiar la seua viabilitat”.

La pròpia Albiol remarca l’amenaça que suposa l’aprovació del CETA per l’àmbit socioeconòmic valencià: “El CETA és el cavall de Troia del TTIP; si el tractat amb els Estats Units sembla que perilla amb l’arribada al poder de Trump, a Europa i a les grans multinacionals els queda el tractat amb Canadà, ja que el 80% de les grans corporacions dels EUA tenen filials al Canadà i els permetria operar amb total impunitat. És un tractat fet a mida de les grans empreses i grups financers, i en contra de l’interès general de la ciutadania”. Per això, la portaveu d’EU a l’Eurocambra és especialment crítica amb els socialistes espanyols que ahir s’oposaren a que el CETA passara pel Tribunal de Justícia de la UE: “El mateix PSOE que, per una banda, diu que està a favor dels treballadors, dels drets laborals, de l’agricultura sostenible, de les renovables, dels serveis públics, de les Pimes, d’altra banda aprova i promou cegament tractats comercials que van en contra de tot això, i que són especialment perjudicials per a l’economia del País Valencià. Molts col·lectius i plataformes són plenament conscients d’aquesta amenaça, i per això estan portant a terme un treball encomiable d’informació i mobilitzacions, i volem recolzar aquesta feina perquè encara hi ha molt de treball per fer: hem d’aturar el CETA des de la ciutadania”.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.