Alternatives

ITF salva l’escull del Parlament Europeu

La Campanya a favor de l’impost sobre les Transaccions Financeres (ITF) i contra els paradisos fiscals considera positiu l’aprovació al Parlament Europeu l’Informe Podimata sobre l’ITF.

18 / 07 / 2013 | Intersindical

A més recorda que ja es va dirigir al Govern espanyol perquè registre un Projecte de Llei amb aquest impost perquè es tramite contemporàniament a la discussió sobre els pressupostos generals de l’Estat de 2014 perquè aquests ja incloguen una partida d’ingressos provinent d’aquest impost.

Contra tot el previst, donada la intensa campanya desenvolupada per la indústria financera contra la continuació del Procés de Cooperació Reforçada (PCE) pels 11 països de la UE que van adquirir el compromís d’implantar l’ITF el 2014, el passat 3 de juliol, es va donar el primer pas cap a aquesta implantació, en aprovar en el plenari del PE l’informe presentat per la Comissària Podimata, que recull les característiques principals de la Directiva elaborada per la Comissió Europea al respecte.

En primer lloc es va sotmetre a votació una esmena a l’informe, que pretenia eximir de l’ITF als Fons de Pensions. A favor de l’exempció votar 221 eurodiputats (liberals, conservadors del Regne Unit, extrema dreta i 50 membres del PPE). L’esmena va ser no obstant això derrotada per 458 vots a favor.

Posteriorment es va votar el text íntegre de l’informe (molt similar al discutit per ECOFIN a mitjans de juny), que va ser aprovat per una àmplia majoria de 522 vots (incloent la gran majoria del PPE), amb tan sols 141 vots en contra i 42 abstencions

El text aprovat manté la base àmplia de gravamen traçada originalment per la Comissió (accions, obligacions, deute públic, divises, fons de pensions i derivats). Pel que fa als tipus a aplicar, seran del 0,1% per a accions i obligacions i del 0,01% per a comerç de derivats. No obstant això, s’aplicaran tipus més baixos fins a gener de 2017 per deute públic (0,05%) i fons de pensions (0,05% per a accions i obligacions i 0,005% per derivats), S’insisteix que aquests són els tipus mínims i que els països membres poden aplicar tipus més alts per a operacions d’alt risc, com les de “over the counter”. També inclou clàusules per fer més difícil l’evasió de l’ITF, com vincular el seu pagament a l’adquisició de drets legals de propietat sobre un producte financer

Òbviament aquesta aprovació del PE suposa un pas important cap a la futura implantació de l’ITF (prevista per a inicis del 2014), amb el consegüent retard en la seva execució pressupostària, i representa un triomf de les campanyes dutes a terme per la societat civil en aquesta matèria, encara que no cal oblidar que el PE juga tan sols un paper consultiu en matèria fiscal, sent els caps de govern dels 11 països signants del PCR els que adoptaran la decisió definitiva quant a base de gravamen, tipus i terminis d’aplicació. En aquest sentit no podem obviar declaracions negatives sobre ITF fetes per polítics i governants (incloent als ministres espanyols d’Economia i Hisenda), sent molt probable que la indústria redoble els seus esforços en aquest entorn, per aconseguir que les condicions originals i el calendari del ITF es “suavitzen” de tal manera, que es convertesca en un impost irrellevant

Per això, des de la Campanya a favor de l’ITF i contra els paradisos fiscals i altres organitzacions de la societat haurem de seguir exercint pressió perquè l’ITF recentment aprovat al PE es faça realitat, contribuint a mitigar l’especulació financera i aconseguint que la indústria financera assumesca part de la seva responsabilitat en la generació de la crisi

CAMPANYA PER ITF JA I PARADISOS FISCALS NO




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.