Alternatives

Les filtracions de #TTIPleaks confirmen les amenaces del tractat comercial de la UE amb els EUA

10 / 05 / 2016 | Intersindical

La revelació per part de Greenpeace Holanda de documents secrets de l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP per les sigles en anglès) confirma que la Unió Europea es dirigeix ​​a un escenari de major precarietat laboral, posant a més en perill la salut pública i el medi ambient. Per això, la campanya #NoalTTIP, exigeix ​​la suspensió de les negociacions i sol·licita als partits polítics que instin al Govern en funcions a no autoritzar la signatura del tractat comercial amb el Canadà (CETA per les sigles en anglès), previst per a l’octubre, per ser similar a l’TTIP

La filtració de 12 capítols del TTIP mostra com es negocia el futur de 800 milions de persones a l’esquena. Una de les primeres conclusions que es poden extreure de la seva lectura és que, en molts casos, la Unió Europea és la principal promotora de la privatització de totes les esferes de l’economia, sacrificant lleis i polítiques que encara protegeixen els drets de les majories socials a Europa i Amèrica del Nord.

Una segona conclusió és la confirmació de l’enorme influència dels lobbies empresarials, que són contínuament consultats pels negociadors, al contrari del que la Unió Europea afirmava en el seu últim informe sobre les negociacions.

Les filtracions fan referència a les consultes periòdiques entre negociadors i sectors industrials ja com s’han recollit les aportacions d’aquests sectors en els textos, cosa que no és d’estranyar atès que el 88% de les reunions dels representants de la Comissió Europea han estat amb grups corporatius, enfront del 9% que s’han celebrat amb grups de la societat civil.

Així, en funció del que s’ha anomenat “cooperació reguladora”, tant la UE com els EUA han pressionat durant les negociacions per incloure un òrgan de cooperació regulatòria per tal d ’ “eliminar barreres no aranzelàries”, o el que és el mateix , aquelles lleis de protecció laboral, ambiental i de salut, així com de protecció dels serveis públics. Aquest òrgan donaria més privilegis i poders a les empreses transnacionals a l’hora de participar en les primeres fases de presa de decisions legislatives, abans fins i tot que al Parlament Europeu.

Un exemple és el principi de precaució que permet reaccionar ràpidament davant un possible perill per a la salut humana o el medi ambient, el qual apareix amenaçat en els documents filtrats. En base a aquest principi, no s’ha permès l’entrada de carn nord-americà tractada amb hormones, com a mesura de precaució per la seva possible relació amb el desenvolupament de càncer. En diversos capítols dels documents filtrats es confirma la substitució del principi de precaució pel de gestió del risc, seguit als Estats Units i que obliga a l’administració a demostrar els perills dels productes un cop comercialitzats. Com a conseqüència d’això, la quantitat de tòxics perillosos a Europa augmentarà considerablement.

Les filtracions també mostren com la Unió Europea defensa el lliurament total de la compra pública als oligopolis de les multinacionals, un aspecte en el qual els EUA pren una postura més proteccionista. Al seu torn, diverses notes dels documents filtrats sobre Comerç Transfronterer de Serveis assenyala un altre problema: la intenció de suprimir encara més els controls sobre el sector bancari i financer, el que provocaria noves crisis financeres que causarien major inestabilitat financera, desocupació i frau fiscal com el que s’ha descobert amb els papers de Panamà.

Amb tot, es ratifica el que la campanya #NoalTTIP porta denunciant des del començament de les negociacions: que el tractat només beneficia les grans empreses, en detriment dels drets de la ciutadania, ja que representa una amenaça per als estàndards ambientals, la protecció dels consumidors i consumidores, els drets laborals, la lluita contra el canvi climàtic, la salut i l’agricultura. El TTIP també és una amenaça a la nostra ja fràgil democràcia i posa en perill la sobirania dels diferents nivells de l’administració pública.

A la calor de l’impacte mediàtic causat per #TTIPleaks, la campanya #NoalTTIP crida l’atenció sobre l’acord germà del TTIP, el tractat comercial entre la Unió Europea i Canadà (CETA), ja que forma part de la mateixa lògica comercial de l’ordenació ambiental , social i cultural, i que, fins i tot sense el TTIP, permetria a milers d’empreses nord-americanes amb filials al Canadà demanar als Estats europeus

Per tot això, des de la campanya #NoalTTIP:

• Demanem la immediata publicació de tots els textos de negociació del TTIP i Tisa (tractat internacional per a la privatització de serveis públics), així com la suspensió de les negociacions d’aquests tractats.

• Fem una crida als partits polítics a prioritzar el debat sobre la política comercial a la campanya electoral i proposem com una de les primeres tasques del nou parlament que surti elegit el 26 de juny que insti el Govern a retirar el mandat de negociació del TTIP.

• A pocs dies del pròxim Consell de Ministres de Comerç de la UE, previst per al 13 de maig, en el qual es prepararà el full de ruta per a la signatura del CETA, exigim al Govern en funcions que impedeixi la seva ratificació
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.