Alternatives

L’IDH qüestiona, en una conferència, el pagament del deute pels països del Sud

Pagar el deute o protegir els drets humans? Aquest és el dilema que plantejarà Cécile Lamarque en una conferència organitzada per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH), que se celebrarà el dijous, 7 de març, a les 18:30h, en el saló d’actes de la Facultat de Ciències Socials, situada en el Campus de Tarongers.

06 / 03 / 2013 | Intersindical

Cécile Lamarque és membre del Comitè per a l’Anul·lació del Deute al Tercer Món (CADTM) amb seu a Brussel·les i presència en nombrosos països, entre ells a Espanya on col·labora amb la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià, que també ha participat en l’organització de l’acte.

Lamarque recordarà en la seua conferència que “els governs del Nord estan recorrent a l’excusa del deute per a imposar polítiques d’austeritat, la similitud de la qual amb els plans d’ajustament estructural impulsats pel FMI i el Banc Mundial en els països del Sud a partir dels anys vuitanta és molt gran”. I que “tenint en compte el pes del deute i la degradació de les condicions de vida de la població sota l’efecte de les mesures d’austeritat, trencar amb el cercle viciós del deute apareix com una necessitat política, econòmica i social”.

L’activista proposarà l’alliberament del parany del deute acudint al Dret Internacional, intentant “demostrar que no existeix una obligació absoluta de reemborsar els deutes, al contrari del que postula la ideologia dominant”. El Dret Internacional imposa als poders públics la prioritat de protegir els drets humans, assenyala, pel que “els poders públics disposen de nombrosos arguments jurídics per a suspendre el pagament, determinar el caràcter il·legítim d’un deute i fundar en Dret la seua anul·lació”. En la seua opinió es podria així frenar l’aplicació dels plans d’austeritat que atempten especialment contra els drets econòmics, socials i culturals de totes les persones, i sobretot, de les més febles. Lamarque, recorda al respecte que diverses experiències concretes en la història demostren que hi ha alternatives perfectament possibles.

Fundat a Bèlgica en 1990, el Comitè per a l’Anul·lació del Deute del Tercer Món (CADTM) és una xarxa internacional constituïda per membres i comitès locals d’Europa, Amèrica Llatina i Àsia. El seu principal treball, des de la problemàtica del deute, consisteix en la realització i l’elaboració d’alternatives radicals per a arribar a la satisfacció universal de les necessitats, de les llibertats i dels drets humans fonamentals. Membre del consell internacional del Fòrum Social Mundial, el CADTM s’inscriu plenament en el moviment del ciutadà internacional que lluita per altres “mons” possibles esbossant les característiques d’una globalització alternativa a la qual els promotors del model capitalista neoliberal globalitzat presenten com l’horitzó insuperable de la felicitat dels pobles, de l’estat natural de la societat, del “final de la Història” que, obligadament, s’imposa a tots i en tots els puestos.

+Info: http://cadtm.org/  i http://idh.uv.es/PDF/2013/Cartel%20Deuda%20DDHH.pdf




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.