Alternatives

Per la terra i la sobirania dels nostres pobles!

Crida de la VI Conferència de la Via Campesina Egidi Brunetto - 9 al 13 de juny

30 / 07 / 2013 | Intersindical

(Jakarta, el 12 de juny del 2013) Nosaltres, La Via Campesina, venim a estendre la nostra crida urgent a teixir fil a fil la unitat a nivell global entre organitzacions del camp i la ciutat per participar activa, propositiva i decididament en la construcció d’ una nova societat, basada en la sobirania alimentària, la justícia i la igualtat. Ens trobem aquí convocats per l’esperit dels nostres amics i líders, i tots aquells el coratge i compromís amb les nostres lluites ens inspiren. La Via Campesina, un moviment internacional camperol que reuneix més de 200 milions de camperoles i camperols, pobles indígenes, pescadors, recol · lectors i treballadors agraris. Amb la creativitat de les dones i l’entusiasme dels nostres joves venim de 150 organitzacions i 70 països. Estem a Àsia, llar de la majoria de camperoles i camperols del món per celebrar els nostres primers vint anys de lluita.

Comencem el nostre camí en Mons (Bèlgica) l’any 1993 i articulem la nostra visió radical de la Sobirania Alimentària a 1996 a Tlaxcala (Mèxic), aconseguint reposicionar a la pagesia, homes i dones com a actors socials centrals en els processos de resistència a l’agenda d’ comerç neoliberal i en la construcció d’alternatives. Els pobles de la terra som actors indispensables en la construcció, no només d’un model d’agricultura diferent, sinó d’un món just, divers i igualitari. Som nosaltres i nosaltres els que alimentem a la humanitat i tenim cura de la natura. Les generacions futures depenen de nosaltres per a la cura de la terra.

Avui més que mai, un altre món és urgent i necessari. La destrucció del nostre món a través de la sobreexplotació i despossessió dels pobles i l’apropiació dels béns naturals està produint l’actual crisi climàtica i profundes desigualtats que amenacen la humanitat en el seu conjunt ia la vida mateixa. La Via Campesina diu un rotund NO a aquesta destrucció impulsada per les corporacions.

Nosaltres estem construint noves relacions entre els éssers humans i amb la naturalesa sobre la base de la solidaritat, la cooperació i la complementarietat. Al cor de la nostra lluita està en la formulació d’una ètica per a la vida que travessa totes les nostres accions i recerques. La Via Campesina s’ha compromès a donar visibilitat a totes les lluites locals al voltant del món, assegurant que siguin enteses des d’una perspectiva internacional i contribueix a involucrar-les en un gran moviment global per la sobirania alimentària, el canvi social i l’autodeterminació dels pobles del món.

Fem una crida a totes les nostres organitzacions, als nostres aliats i amics, amigues, germanes i germans en la lluita, ia tots aquells compromesos amb un futur millor a continuar caminant junts i juntes, a rebutjar l’agenda de la “Economia Verda” ia continuar construint la Sobirania Alimentària.

Les nostres lluites

Sobirania Alimentària Ja - Transformant el món

La Sobirania Alimentària és l’eix central de la lluita per un projecte de justícia social que avui convoca a amplis sectors del camp i la ciutat. La sobirania alimentària és el dret fonamental de tots els pobles, nacions i estats a controlar els seus aliments i els seus sistemes alimentaris ia decidir les seves polítiques assegurant a cada un aliments de qualitat, adequats, accessibles, nutritius i culturalment apropiats. Això inclou el dret dels pobles per definir les seves formes de producció, ús i intercanvi tant a nivell local com internacional.

Durant les últimes dues dècades la nostra visió de la Sobirania Alimentària ha inspirat a una generació d’activistes compromesos amb el canvi social. La nostra visió del món implica una revolució agrícola que significa profundes transformacions agrícoles, socioconómicas i polítiques. La Sobirania Alimentària ha emfatitzat la importància crucial de la producció local i sostenible, el respecte pels drets humans, preus justos per als aliments i l’agricultura, comerç just entre països i la salvaguarda dels nostres béns comuns contra la privatització.

Avui estem davant la major crisi de la nostra història i la mateixa és una crisi sistèmica. Les crisis alimentària, laboral, energètica, econòmica, climàtica, ecològica, ètica, social, política i institucional estan portant al col · lapse en moltes parts del món. En simultani, la crisi energètica s’aguditza dia a dia davant l’esgotament dels combustibles fòssils i és enfrontada amb falses solucions que van des dels agrocombustibles a l’energia nuclear, la qual ha demostrat ser una de les pitjors amenaces per a la vida sobre la terra .

Rebutgem el capitalisme, que en aquest moment es caracteritza per un agressiu flux del capital financer i especulatiu cap a l’agricultura industrial, la terra i la natura. Això ha generat un immens acaparament de terres, l’expulsió de camperoles i camperols de la seva terra, la destrucció de pobles, comunitats, cultures i els seus ecosistemes, creant migracions i atur massius. Això genera masses de migrants econòmics i refugiats climàtics i aturats, incrementant les inequitats existents.

Les transnacionals en complicitat amb els governs i les institucions internacionals estan imposant, sota el pretext de l’Economia Verda, monocultius de transgènics, la megamineria, les grans plantacions forestals, la imposició de plantacions d’agrocombustibles, la construcció de grans preses, el fracking i els oleoductes o la privatització dels nostres mars, rius, llacs i els nostres boscos. La Sobirania Alimentària recupera el control sobre els nostres béns comuns tornant a mans de les comunitats.

L’Agroecologia és la nostra opció per al present i per al futur

La producció d’aliments basada en l’agricultura camperola, el pastoralisme i la pesca artesanal segueix sent la principal font d’aliments al món. L’agricultura pagesa de base agroecològica constitueix un sistema social i ecològic que està conformat per una gran diversitat de tècniques i tecnologies adaptades a cada cultura i geografia. L’agroecologia elimina la dependència dels agrotòxics, rebutja la producció animal industrialitzada; utilitza energies renovables; permet garantir alimentació sana i abundant, es basa en els coneixements tradicionals i restaura la salut i integritat de la terra. La producció d’aliments en el futur estarà basada en un creixent nombre de persones produint aliments en forma diversa i resilient.

L’agroecologia protegeix la biodiversitat i refreda el planeta. El nostre model agrícola no només pot alimentar tota la humanitat sinó que també és el camí per aturar l’avanç de la crisi climàtica refredant el planeta a través de la producció local en harmonia amb els nostres boscos, alimentant la biodiversitat i la reincorporació de la matèria orgànica als seus cicles naturals.

Justícia social i climàtica, i solidaritat

A mesura que avancem i construïm a partir de la nostra diversitat cultural i geogràfica, el nostre moviment per la sobirania alimentària es veu reforçat, integrant la justícia i la igualtat social. Practicant la solidaritat per sobre la competència, rebutgem el patriarcat, el racisme, l’imperialisme i lluitem per societats democràtiques i participatives, lliures d’explotació de les dones, els nens, els homes o la naturalesa.

Demanem justícia climàtica ja mateix. Els que més pateixen aquest caos climàtic i ecològic no són els que l’han provocat. Les falses solucions de l’economia verda per continuar el creixement capitalista estan empitjorant la situació. Es crea un deute ecològic i climàtica que ha de ser corregida. Per aquesta raó demanem la immediata detenció dels mecanismes de mercats de carboni, geoenginyeria, REDD i els agrocombustibles.

Ratifiquem la necessitat i el nostre compromís de lluitar en forma permanent contra les corporacions transnacionals, entre altres coses, boicotejant els seus productes i rebutjant cooperar amb les seves pràctiques d’explotació. Els Tractats de Lliure Comerç i els acords d’inversió han creat condicions d’extrema vulnerabilitat i injustícies per milions. La implementació d’aquests tractats porta com a resultat la violència, la militarització i la criminalització de la resistència. Una altra conseqüència tràgica dels mateixos és la creació d’una massa massiva de migrants mal pagats, amb treballs insegurs i insalubres i amb violacions dels seus drets humans i discriminació. La Via Campesina ha aconseguit col · locar els drets dels camperols i camperoles en l’agenda del Consell dels Drets Humans de l’ONU i cridem als governs a posar-los en pràctica. La nostra lluita pels drets humans està en el cor de la solidaritat internacional i inclou els drets i protecció social dels agricultors migrants i treballadors de l’alimentació.

Les lluites pel dret a la terra, a l’alimentació, al treball digne, contra la destrucció de la natura, són criminalitzades. Són centenars els companys i companyes que han estat assassinats en els últims anys i molts veuen amenaçades les seves vides o són perseguits i empresonats, sovint amb el suport o la complicitat de les autoritats públiques.

Un món sense violència i discriminació contra les dones

La nostra lluita és per construir una societat basada en la justícia, la igualtat i la pau. Exigim el respecte de tots els drets de les dones. Rebutjant el sistema capitalista, patriarcal, la xenofòbia, l’homofòbia i qualsevol tipus de discriminació, reafirmem el nostre compromís en aconseguir una equitat total entre homes i dones. Això requereix la fi de tota forma de violència contra les dones, domèstica, social i institucional, tant a les zones rurals com a les zones urbanes. La nostra Campanya contra la Violència vers les Dones està en el cor de les nostres lluites.

Pau i desmilitarització

Vivim un increment de conflictes i guerres per l’apropiació, proliferació de bases militars i criminalització de la resistència. La violència és intrínseca a aquest sistema capitalista mortal basat en la dominació, l’explotació i el pillatge. Nosaltres estem compromesos amb el respecte, la dignitat i la pau.

Ens fan mal i ens honren els centenars de camperoles i camperols que han estat amenaçats, perseguits, empresonats, assassinats per les seves lluites. Continuarem exigint rendició de comptes i càstig per als que violen els drets humans i els drets de la natura. Demanem també l’alliberament immediat de tots els presos polítics.

Terra i territoris

Defensem una reforma agrària integral que ofereixi plens drets sobre la terra, reconegui els drets legals dels pobles indígenes als seus territoris, garanteixi a les comunitats pesqueres l’accés i el control de les zones i ecosistemes de pesca i reconegui l’accés i el control de les terres i les rutes de migració de pasturatge. Aquesta és l’única manera d’assegurar un futur per als joves del camp.

La Reforma Agrària Integral, vista com una distribució massiva de terres juntament amb el suport amb recursos per a la producció i el manteniment, ha de garantir l’accés permanent als joves, les dones, els aturats, els sense terra, per complementar a les petites finques , als desplaçats i tots aquells que estiguin disposats a participar en la producció a petita escala d’aliments agroecològics. La terra no és una mercaderia. Han reforçar les lleis existents i crear noves per protegir-nos de l’especulació i un marc jurídic que impedeixi l’especulació amb elles i el seu acaparament. Continuarem la nostra lluita en defensa de les terres i els territoris.

Llavors, béns comuns i aigua

Enaltim a les llavors, el cor de la Sobirania Alimentària, amb el principi Llavors Patrimoni dels Pobles al Servei de la Humanitat, reafirmat avui per centenars d’organitzacions a tot el món. El nostre repte passa ara per seguir mantenint a les nostres llavors vives en mans de les nostres comunitats, per multiplicar-en el marc dels nostres sistemes camperols. Continuarem la lluita contra la seva apropiació a través de diverses formes de propietat intel · lectual i la seva destrucció per la seva manipulació genètica i altres noves tecnologies. Ens oposem als paquets tecnològics que combinen transgènics amb l’ús massiu de pesticides.

Seguim avui enfrontant la Lleis de llavors que, de la mà dels interessos de les corporacions, són privatitzades i mercantilitzades. Seguim enfrontant als transgènics i lluitant per un món lliure de transgènics.

Els cicles de la vida flueixen a través de l’aigua i ella és una part essencial dels ecosistemes i la vida. L’aigua és un bé comú i com a tal ha de ser protegit.

Construint des de les nostres fortaleses

La nostra gran fortalesa és crear i mantenir unitat en la diversitat. Nosaltres tenim una visió del món inclusiva, àmplia, pràctica, radical i esperançada com a invitació a unir-nos en la transformació de la nostra societat i la protecció de la Mare Terra.

  -  Les mobilitzacions populars, la confrontació amb els poderosos, la resistència activa, l’internacionalisme, el compromís amb els moviments de base locals són essencials per aconseguir canvis socials efectius.
  - En la nostra heroica lluita per la Sobirania Alimentària continuarem construint aliances essencials amb els moviments socials, els treballadors i organitzacions urbanes i de les perifèries, amb migrants, amb els que lluiten contra la megamineria i les megapreses, entre d’altres.
-  Les nostres principals eines són la formació, l’educació i la comunicació. Estem fomentant l’intercanvi de coneixements acumulats fins al present amb metodologies i continguts de formació cultural, política i ideològica i tècnica; multiplicant les nostres escoles i experiències d’educació de les nostres bases i desenvolupant les nostres eines de comunicació des de les nostres bases.
  -  Ens comprometem a crear espais especials per potenciar als nostres joves. La nostra major esperança cap al futur és la passió, energia i compromís dels nostres joves articulada en els joves del nostre moviment.

Ens anem d’aquesta VI Conferència Internacional de la Vía Campesina donant la benvinguda a les noves organitzacions que s’han integrat al Moviment, segurs de les nostres fortaleses i plens d’esperances cap al futur.

Per la terra i la sobirania dels nostres pobles!

Amb solidaritat i lluita!

http://www.viacampesina.org/es/




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.