Moviments socials

Reunió del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial

02 / 04 / 2013 | Intersindical

Hem assistit en qualitat d’observadors a la reunió del Consell Internacional del Fòrum Social Mundial on, en diferents sessions, es pretenia abordar tres qüestions: valoració del FSM 2013 de Tunísia, futur del Consell Internacional i perspectives de futur del moviment altermundista.

En la reunió havia entre unes trenta o quaranta persones que eren membres del Consell i altres cinquanta o seixanta que estaven d’observadors. La xifra de membres pot donar una idea del nombre d’intervencions i de la duració de les sessions.

En un primer moment va haver unes quantes intervencions (prou) que donaren una visió molt positiva del Fòrum, tant per l’organització, com pel contingut dels debats i per l’obertura cap el exterior. Una visió compartida per nosaltres, l’organització d’aquest fòrum ha estat molt acceptable; especialment si la comparem amb el de Dakar. També considerem que els debats han tingut un bon nivell, encara que si que va haver una crítica per falta d’informació sobre els ponents que participaven als diferents seminaris i no sols de les organitzacions.

Sobre l’últim aspecte, la projecció exterior del fòrum, si que va haver més veus discrepants, tant per la transcendència mediàtica del fòrum més enllà del país de celebració, com per la capacitat d’incidir social i políticament del fòrum. Va haver opinions que, malgrat l’esforç, el fòrum era massa endogàmic, amb poca visibilització social i mediàtica i, especialment, per la poca capacitat de generar opinió i definir posicionaments polítics com a contrapunt a les informacions sorgides de les reunions dels grups polítics i financers representants del capitalisme.

Per altra banda, també es produiren algunes crítiques davant la passivitat de l’organització davant la presència de delegacions oficioses amb autèntiques consignes polítiques i la d’organitzacions que, pel seu tarannà polític, difícilment podrien encaixar en la filosofia democràtica del fòrum. No ens ha d’estranyar que en un escenari sociopolític convuls, com és el que ara s’està vivint a l’Àfrica o a l’Orient Mitjà, alguns governs de legitimitat democràtica qüestionada, vulguem aprofitar el fòrum per donar una visió interessada de la seua realitat social i política o, si s’escau, manipular la presència en el fòrum per convertir-la en una mena de recolzament internacional a la seua política.

Desprès d’aquest debat preliminar sobre aquestes qüestions, es va acordar constituir grups de treball per elaborar propostes que serien incorporades al document de conclusions definitiu en la sessió del dilluns.

Respecte de la sessió de diumenge a la vesprada, on s’havia de discutir del futur del Consell Internacional, van haver fortes critiques a l’immobilisme del Consell Internacional. Molts persones defensaven una renovació substancial dels seus membres i, fins i tot, alguns o algunes defensaven la seua dissolució i la constitució d’un nou.

Sembla que les organitzacions membres del Consell Internacional són les mateixes des de fa molt de temps; la qual cosa comporta una certa rutina de funcionament, l’allunyament del Consell de la realitat social i política més actual, on els actors socials són uns altres, i, com ja he dit en altres informes, el manteniment del fòrum com espai de debat, front a una opinió prou generalitzada que considera que cal anar més enllà amb la formulació de propostes polítiques.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.