1r de maig

1r de Maig contra les desigualtats socials

Manifest unitari de COBAS, CGT, Confederació Intersindical, Coordinació Baladre, Coordinadora Estatal de Marees Blanques, Ecologistes en Acció, Estudiants en Moviment, Fridays For Future

27 / 04 / 2020 | Intersindical

Les organitzacions i col·lectius d’àmbit estatal: COBAS, CGT, Confederació Intersindical, Coordinació Baladre, Coordinadora Estatal de Marees Blanques, Ecologistes en Acció, Estudiants en Moviment, Fridays For Future, hem acordat aquest manifest per al 1r de Maig de 2020, davant la impossibilitat de manifestar-nos als carrers.

En primer lloc, volem expressar el nostre record i respecte per totes les víctimes de la pandèmia i la nostra solidaritat amb totes les treballadores i treballadors que intervenen per eradicar la malaltia.
Fa poc més de cent anys que els Màrtirs de Chicago isqueren al carrer per a reivindicar un dret que hui veiem com a irrenunciable: limitar la jornada de treball a 8 h diàries. Moltes persones foren assassinades per la repressió de l’Estat amb la finalitat de parar una consciència col·lectiva imparable.

La situació actual ens uneix en la dignitat de la classe treballadora, que combat en primera línia contra la pandèmica i demostra ser l’única capaç de salvar-nos d’aquesta crisi sanitària i del desastre d’aquest sistema social.

En aquest 1r de Maig, que abordem en un moment dramàtic, segueixen sobrant els motius per mobilitzar-nos i exigir als Estats i a les patronals que la nostra salut, la nostra vida i la del planeta valen molt més que els seus guanys.

Fa poc, milions de persones en tot el món es mobilitzaven contra el canvi climàtic, i més recentment, per la igualtat de gènere i contra les violències masclistes. Hui, més que mai, hem de continuar aquestes justes lluites.

Defensar uns serveis públics universals i de qualitat, com a garants en termes d’equitat de les necessitats i drets de totes les persones, així com recuperar les empreses regalades a mans privades, han de ser alguns dels nostres principals compromisos. Hem vist que una sanitat pública colonitzada per l’especulació i els mercats, ha produït més morts i menys ferramentes per curar-nos. No volem ni herois ni heroïnes, sinó professionals suficients i ben tractats laboralment, econòmicament i sanitàriament.
Ens reafirmem en les propostes que ja exigírem al govern per fer front a la pandèmia: garantir les mesures sanitàries en defensa de la vida i les mesures socials que impedisquen els acomiadaments, alhora que asseguren els mitjans que possibiliten el confinament amb garanties.

Exigim una sanitat i educació públiques, allunyades dels mercats especulatius, unes pensions públiques dignes i suficients per a totes, el dret a un habitatge digne, a la mobilitat en transports públics accessibles, l’atenció a les persones dependents i diverses, a les cures en el seu sentit més ampli, sense oblidar-nos de les persones excloses del mercat, del salari, etc.
Cal lluitar per a derogar les reformes laborals; per implantar la Renda Bàsica de les Iguals (RBis); per garantir els drets de les persones migrants i el dret de les persones joves a plantejar-se un projecte de futur; per combatre la repressió de l’Estat amb les seues Lleis Mordassa i les seues presons, travessades per la malaltia mental i una desastrosa atenció sanitària; pel dret a un medi ambient sa, i perquè s’actue amb decisió per pal·liar el canvi climàtic i evitar la pèrdua de la biodiversitat.

Plantegem el problema de l’accés a l’alimentació en el món i en les nostres comunitats properes, els problemes en la sobreexplotació de la terra i de moltes treballadores i treballadors del camp, i la despoblació i envelliment de la gent en el món rural. En definitiva, que no es deixe cap persona enrere, que s’aposte per un món més just i solidari i que se situe les persones en el centre de la vida.
En aquest 1r de Maig també és essencial no perdre la memòria històrica, recuperar les persones soterrades en les cunetes, exigir la reparació a les víctimes del franquisme i derogar la Llei d’Amnistia per a jutjar els culpables de crims de lesa humanitat.

Hem de preparar-nos juntes per a la nova recessió que s’acosta a escala internacional i que, una vegada més, enmig de grans discursos d’“unitat patriòtica” i de pactes socials, pretendran que siga pagada per la classe treballadora. Romandrem vigilants davant els nous retalls en drets que es basen en la Covid-19, perquè eixos drets no queden reduïts per sempre. Les treballadores i els treballadors precaris han resultat ser els dels serveis essencials. La bretxa digital i no posseir una llar digna on confinar-se han agreujat la situació entre les persones més desfavorides.

Per aconseguir-ho, comptem amb tu, que segueixes arriscant la teua vida per cuidar-nos, sense les mesures de protecció que ni el teu empresari ni el teu Estat et garanteixen. Comptem amb les persones confinades que esteu teletreballant, cuidant de les vostres filles i fills i de la gent gran. No oblidem a qui ja no esteu entre nosaltres perquè el terrorisme patronal us ha tallat la vida, no només el maleït Coronavirus. En la vostra memòria, com en la dels Màrtirs de Chicago, ens unirem totes les persones que creiem que un canvi és possible, ens alçarem i eixirem el pròxim 1r de Maig a les nostres finestres i balcons, també a través de les xarxes socials, per a exigir el que és nostre, el que produïm amb les nostres mans, temps, salut i impostos.

Quan tornarem a eixir als carrers, abracem-nos i teixim xarxes de solidaritat, autogestió, sostenibilitat, internacionalisme i llibertat. Juntes i junts ho aconseguirem.

Visca el 1r de Maig

Visca la classe treballadora




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.