Retribucions

El salari del personal públic només pujarà un 0’5% addicional

Es confirma l’estafa de l’acord signat pel Govern espanyol, CCOO i UGT, clarament insuficient per fer front a la carestia de la vida i a la pèrdua de poder adquisitiu del funcionariat
 

06 / 02 / 2024 | Intersindical

El jornal del personal del sector públic només s’incrementarà un 0,5% addicional des del gener del 2023. Això és conseqüència de l’aplicació de l’acord signat pel Govern de l’estat, CCOO i UGT a l’octubre del 2022. Aquest aacord salarial per a l’any 2023 recollia un increment fix del 2,5%, però incloïa dues pujades addicionals del 0,5%; una lligada a l’evolució de la inflació i una altra al creixement econòmic. En el moment de la signatura, la Intersindical Valenciana ja vam manifestar que era un acord clarament insuficient no només per compensar la pèrdua salarial històrica del personal públic, sinó que tampoc permetia fer front a l’augment de la carestia de la vida.
 
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va donar a conéixer, el dimarts 30 de gener de 2024 que, el creixement del Producte Interior Brut (PIB) de l’any 2023, va assolir el 2,5%, una dècima més del PIB previst pel Govern de l’estat. Amb aquestes dades, s’ha confirmat la segona pujada addicional del 0,5% que estava condicionada a l’evolució del creixement econòmic. Quan l’INE publique les dades del PIB, com a definitives, per a l’any 2023, la pujada s’aprovarà al Consell de Ministres i posteriorment es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).
 
El 0,50% addicional condicionat per l’evolució de la inflació i vinculada a la pujada de més del 6% a l’Índex de Preus al Consumidor Harmonitzat (IPCA) entre el 2022 i el 2023, es va aprovar l’octubre passat, amb efectes retroactius des del 1 de gener del 2023. La retroactivitat s’ha d’aplicar també a aquesta segona pujada. Amb aquestes dues pujades, el salari dels empleats públics el 2023 haurà incrementat un 3,5%, igual que l’any 2022, quan les despeses a què han de fer front les famílies no paren de disparar-se: augment de l’EURIBOR, de les factures dels subministraments energètics, o la compra d’aliments i altres productes d’ús diari.

De cara al futur, l’acord contempla per a l’any 2024 un increment salarial fix del 2% sobre la base de les retribucions ja incrementades del 2023. Addicionalment, si la variació de l’Índex de Preus al Consumidor Harmonitzat (IPCA) dels anys 2022-2024 superara l’increment retributiu fix acumulat d’aquests mateixos exercicis, s’aplica un increment retributiu addicional i consolidable del 0,5%, amb efectes des de l’1 de gener del 2024.

Amb tot, la pujada segura addicional seria d’un 6% en tres anys, i dependrà de l’evolució del l’IPC i del PIB que es puga fer efectiu o no el 3,5% restant. Curiosament, aquestos increments anuals són iguals als mínims que proposen els sindicats signants en el seu acord del 12 de maig del 2022 per a la Negociació Col·lectiva del Sector Privat, tenint en compte que les previsions de l’IPC i del PIB estan lluny dels nivells establerts perquè s’activen aquests 0,5% condicionats. Sense dubte, la signatura d’aquest acord consolida la retallada dels salaris públics i, com ja denunciàrem en el seu moment, va ser una oportunitat desaprofitada per CCOO i UGT, que van optar per validar la pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i treballadors públics.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.