Drets laborals

El Tribunal Suprem modifica la seua doctrina respecte al personal interí

Ha acordat que declararà indefinit no fixe el personal interí amb més de tres anys d’interinatge

28 / 06 / 2021 | Intersindical

La Sala Quarta del Tribunal Suprem (TS) es va reunir la setmana passada per analitzar la darrera sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del passat 3 de juny, respecte a l’abús de temporalitat d’una treballadora amb règim laboral de l’IMIDRA i decidir si modificava la seua doctrina respecte a la solució que cal plantejar, com així ha sigut finalment.

En un breu comunicat, el TS ha comunicat avui la nova doctrina que aplicarà a partir d’ara per en relació a la duració del contracte d’interí per vacant en el sector públic i ha decidit que la durada màxima del contracte d’interinatge serà el temps que duren els processos de selecció per a cobrir la vacant, d’acord amb la normativa, i que aquest termini no es podrà veure interromput per normes pressupostàries que paralitzen les ofertes públiques d’ocupació.
També ha acordat que, en cas de manca de previsió normativa dels terminis per a executar les ofertes públiques d’ocupació, el personal interí amb una duració superior de tres anys ostentarà la condició d’indefinit no fixe, com assenyalava la sentència del TJUE.

Què és un indefinit no fix?

La figura de l’indefinit no fixe és una figura creada pel propi TS en 1996 per a donar una eixida al personal laboral de la funció pública amb contractes de acumulació de tasques i programes temporals que es trobava en una situació irregular. Ara es fa extensible als contractes d’interinitat. No és una figura existent en la normativa de la funció pública fora de les referències a aquest personal que ha adquirit aquesta condició per sentència judicial.

La figura de l’indefinit no fix és d’aplicació a personal funcionari i estatutari?

A hores d’ara no. La jurisprudència del la Sala de lo Social del TS difereix substancialment de la de la Sala del Contenciós Administratiu que ha manifestat reiteradament que la figura de l’indefinit no fix no és aplicable al personal funcionari i estatutari. No obstant, pot ser important en la doctrina del Contenciós des del moment en que reconeix la situació d’abús de la temporalitat en els supòsits de contractes inusualment llargs i la delimita a tres anys.

Tres anys d’interinatge en la mateixa plaça o en places diferents?

Aquesta és una incògnita que no està resolta de moment.

El personal interí es convertirà en personal indefinit no fixe automàticament?

No, el TS no legisla, això depén de l’estat. Només sentenciarà en el sentit marcat per la nova doctrina davant demandes del personal interí.

Indefinit no fixe és sinònim de fixesa?

No. Com el terme indica no és sinònim de fixesa. De fet, fins ara, si la plaça ocupada per una persona indefinida no fixa per sentència és demandada per algú que haja superat un procediment selectiu es pot acomiadar aquesta persona i abonar-li la indemnització corresponent. Ara bé, l’estat haurà de valorar si li convé que milers de persones interines aconseguisquen ser nomenades indefinides no fixes i arriscar-se a ofertar les seues places a processos selectius i ser acomiadats i abonar la indemnització corresponent.

Conclusió

El canvi de doctrina del TS és un canvi important, ja que fins ara no estava considerant les demandes del personal interí en el sentit de fallar a favor de la fixesa o, fins i tot, de la conversió en indefinit no fixe. Però tampoc és la solució definitiva per al personal interí, perquè els seus llocs de treball podran continuar ofertant-se als processos selectius i, per tant, no compleix amb l’exigència de la Directiva Europea 1999/70/CE sobre el treball temporal ni és una sanció dissuassòria com demanda el TJUE.

També es generen nous dubtes (algun ja l’hem apuntat) que s’hauran d’anar resolent en la mesura que la breu nota del TS vaja ampliant-se amb noves sentències que delimiten les conseqüències d’aquesta nova doctrina. Per altra banda, cal estar pendents de la reacció de la jurisdicció contenciosa i, especialment, de com afecta aquesta nova orientació a la negociació de la proposta de reducció de la temporalitat plantejada pel Ministre Iceta.

Són aspectes que aniran resolent-se poc a poc, però el que tenim clar des d’Intersindical és que cal mantindre la pressió de carrer i, si s’escau, la via jurídica, perquè, encara estem lluny d’eixe reconeixent del dret a l’estabilitat laboral del personal laboral i interí i de la consolidació de l’ocupació.
Per explicar la nova situació que s’obri amb aquest canvi de doctrina del TS i les accions a prendre pròximament, els sindicats que conformen la Intersindical Valenciana convocaran assemblees pròximament.

 




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.