Dependència

Intersindical aporta al nou decret de dependència

El sindicat ha considerat necessari fer ressaltar unes quantes novetats de l’esborrany de decret que marquen la diferència respecte a l’anterior i que milloren substancialment la normativa.

22 / 12 / 2016 | Intersindical

Intersindical Valenciana ha fet les seues aportacions, d’acord a les seues línies de treball, al nou decret de la dependència pel qual s’estableix el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques enviat recentment a la Conselleria de Benestar Social.

S'hi estableix un sistema de compatibilitats entre diferents serveis i prestacions que no existien

En primer lloc cal destacar el procediment per a reconéixer el grau de dependència a les persones i l’accés al sistema públic de serveis i prestacions econòmiques que marca el nou esborrany de decret s’integra en els serveis socials generals, canviant el model paral·lel i de duplicitat que s’estava desenvolupant en els municipis anteriorment. D’aquesta manera s’hi garanteix l’accessibilitat, protegint el seguiment i procurant una major celeritat, és a dir, a partir d’aquest decret, el procediment serà molt més àgil i immediat.

Com a segona novetat tenim la Prestació vinculada de garantia secció IV, art. 33, que assegura que cap persona per falta de recursos es quedarà sense el dret d’un recurs residencial.

Observem favorablement que s’estableix un sistema de compatibilitats en el capítol V del decret entre els diferents serveis i prestacions que abans no existien. Aquest fet permet donar cobertura a totes les situacions de necessitats i desenvolupament de persones dependents.

Per contra, el Sindicat troba a faltar de qui és la responsabilitat última en l’elaboració de l’informe social de l’entorn en un recurs públic de gestió privada que no ix en el decret. La redacció, per tant, pot donar lloc a ambigüitat, considerem que s’ha d’explicitar clarament quin tècnic o bé professional es farà càrrec de realitzar l’informe en aquests centres concrets.

En l’article 8é, ens trobem amb una novetat favorable respecte de l’anterior normativa. Abans podia ser qualsevol professional amb la formació específica qui podia valorar, ara, en canvi, el decret regula que els professionals que s’encarreguen de fer la valoració han de ser necessàriament de l’àrea social o sanitària en formació específica.

Al mateix temps, Intersindical Valenciana ha proposat a l’Administració en concret a la Conselleria de Benestar Social la possibilitat de debatre l’esborrany de decret amb totes les aportacions que s’han fet des de les distintes organitzacions que hi han col·laborat abans que es tanque definitivament el decret. Considerem que aquesta via de participació és necessària, ja que l’Administració pot convocar a una reunió oberta i presencial per a arribar a acords entre totes les organitzacions que hi hem participat.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.