Reforma laboral

Intersindical Valenciana a la CEOE i a la CEV: els treballadors i treballadores no anem a pagar aquesta crisi

21 / 05 / 2020 | Intersindical

Arran de l’acord, signat ahir per PSOE, Unides Podem i EH Bildu per derogar la reforma laboral de 2012, hi ha moltes coses sorprenents o, tal vegada, no tant.
Certament a Intersindical Valenciana ens ha sorprés la precipitació i l’àmbit en el qual s’ha arribat a l’acord, així com la inequívoca contundència del text; però, en qualsevol cas, benvitgut siga, perquè és necessari posar límits a la flexibilització del mercat laboral derivada de la reforma laboral de 2012, un canvi legislatiu que tan negatiu ha estat per l’ocupació i la qualitat de les condicions laborals de les treballadores i els treballadors.

També ens ha sorprés o, potser, no tant, que el PSOE tardara poques hores a rectificar o matisar el contingut de l’acord, cosa que no preocupa excessivament, perquè s’entén més com un intent per guanyar temps per articular el diàleg social amb la CEOE i alguns sindicats, que no com una marxa enrere en la determinació de derogar la reforma laboral davant les declaracions de la patronal; ja que és un dels punts de l’acord de legislatura subscrit pel PSOE i Unides Podem i el que està escrit, escrit queda.

No obstant i això, volem fer dues reflexions. La primera és que quan es parla de derogació “íntegra” de la reforma laboral de 2012, és per economia de recursos, ja que és més fàcil derogar i recuperar allò que siga positiu, si és que hi ha, que no pas intentar modificar-la amb una esmena a la totalitat. I la segona, és que podem entendre les prevencions davant la immediatesa; però, quede clar que els terminis són curts, perquè les mesures extraordinàries de protecció a les treballadores i els treballadors per causa de la covid-19 són això, extraordinàries, i el que calen són mesures permanents, abans que la crisi econòmica i laboral es manifeste amb tota la seua plenitud una vegada s’esgoten les primeres.

Per últim, no ens ha sorprès gens la reacció de la CEOE i la CEPYME manifestant clarament la seua oposició a la derogació de la reforma laboral, sobretot, perquè ja fa un temps que reclamen una major flexibilització, més si cal, de les relacions laborals per eixir de la crisi.

Davant aquest posicionament de la patronal, cal recordar-li que aquesta crisi no és com la de 2008, una crisi financera que va deixar sense liquiditat infinitat d’empreses que es varen veure abocades al tancament. La crisi actual és conjuntural i provocada per problemes de producció i distribució. És a dir, limitada en el temps de forma que només depén del moment en què es normalitze l’activitat productiva i es restauren els canals habitual de distribució i comercialització. Per tant, la solució als seus problemes passa per fer ús dels fons de finançament de 100.000 milions avalats per l’Estat, així com altres ajudes institucionals, que en falten, i no per tirar mà de les receptes de 2008. A no ser que la vertadera raó siga guanyar més privilegis i poder sobre les treballadores i treballadors amb l’excusa de la covid-19.

Des d’Intersindical Valenciana no anem a dir ni a la CEOE, ni a la CEV, ni a la CEPYME com ho han de fer per reactivar les seues empreses; però sí que els diem que no serà, una vegada més, a costa de la classe treballadora, facilitant l’acomiadament, rebaixant salaris i precaritzant les condicions laborals. És l’hora que les empresàries i empresaris assumisquen la seua responsabilitat social i contribuïsquen solidàriament a la superació de la crisi, tot sense deixar de reconéixer que sempre hi ha honroses excepcions.



Comentaris
Milagros Bonora
21 / 05 / 2020 - 21:20

Yo creo en los socialistas. Creo en el socialismo. Soy una privilegiada que ha podido estar de baja y que no me despidieran ya que trabajo para la Generalitat Valenciana. Cuando he tenido que pagar algún impuesto no he intentado evadir ni un solo céntimo. Deseo que todo se normalice y que la gente sea feliz trabajando.


Intersindical Valenciana
22 / 05 / 2020 - 16:14

Nosaltres defensem la derogació de la reforma laboral de 2010 i la de 2012. El que hem dit és que ens ha sorprés la forma que s’ha emprat per acordar la derogació íntegra de la reforma laboral de 2012 i que també ens ha sorprés la rectificació sobre el que s’havia signat.

Per altra part, Intersindical Valenciana va apostar, quan poca gent ho feia, per un canvi polític al País Valencià per acabar amb 20 anys de govern del PP que va deixar una societat valenciana amb una situació social, laboral i econòmica complicada.

Finalment, des de la Intersindical Valenciana estem d’acord amb les mesures socials per garantir que les treballadores i treballadors no es vegen afectades per l’actual crisi. En eixe sentit hem valorat positivament diverses mesures que s’han aprovat i hem reivindicat altres per complementar-les i evitar que cap persona es quede enrere.



Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.