Reforma laboral

Intersindical Valenciana exigeix la derogació de les reformes laborals

Per al Sindicat, la recuperació dels drets de les treballadores i treballadors, és incompatible amb la regulació legal del mercat laboral que imposen les reformes laborals de 2010 i 2012.

04 / 07 / 2018 | Intersindical

Només cal fer un poc de memòria, per recordar que l’actual crisi econòmica, superada per alguns sectors, però plenament vigent per la classe treballadora, va tenir el seu origen en una crisi financera i que la manca de liquiditat va afectar de forma especialment virulenta al nostre sistema econòmic, per estar basat en el sector serveis i en l’economia especulativa.

Lluny d’atacar les febleses del nostre model econòmic, la resposta de la intervenció dels poders públics estatals va ser la reforma del sistema financer, amb una operació de concentració del mateix a unes poques entitats financeres, sufragada amb fons públics, dels quals, curiosament,  ja no es parla; les retallades en els serveis públics i l’aplicació de dues reformes laborals que, enlloc de protegir els drets laborals dels treballadors i treballadores en un context social crític, tenien com a finalitat vetlar pel interessos empresarials, facilitant l’acomiadament, buidant de contingut la negociació col·lectiva i flexibilitzant el mercat de treball. El resultat és per tots i totes conegut: taxes d’atur astronòmiques i precarització del mercat laboral en el sentit més ample que es pot atorgar al terme.

Ara, passat el temps i superada la crisi, al menys, segons els indicadors macroeconòmics, s’obri el debat sobre la conveniència de revertir, total o parcialment, l’impacte de les reformes laborals, per facilitar que el canvi favorable de la situació econòmica, arribe, també, a les famílies, millorant la qualitat de l’ocupació dels seus membres i, per tant, els seus ingressos vitals.

Malauradament i malgrat ser un clam popular, sembla que hi ha alguns sectors refractaris a que aquest debat s’inicie, tancant la porta a la recuperació dels drets laborals i, en conseqüència, a que es produisquen canvis socials de calat. Parlem, com no podia ser d’altra manera, de la patronal, ancorada en models productius més propis de la primera revolució industrial i en models socials fortament desiguals; però el que crida vertaderament l’atenció és que el nou govern de l’Estat i el partit polític que el sustenta, així com les grans organitzacions sindicals, renuncien explícitament a forçar aquest debat, mostrant una certa submissió cap als poders econòmics, difícil de justificar.

Per Intersindical Valenciana, la configuració d’un model econòmic competitiu i sostenible és un element fonamental per garantir l’estat de benestar i corregir els desequilibris socials, però aquesta competitivitat del sector productiu, no pot estar sustentada en una baixada temerària dels salaris i de les condicions laborals dels treballadors i treballadores. No en el segle XXI, on tenim referents més que sobrats, per demostrar que eixa garantia de competitivitat rau precisament en models productius basats en la investigació, el desenvolupament i la innovació i la sostenibilitat; així com en una ocupació qualificada i de qualitat.

A més, si per part del govern de torn, es va justificar en el seu moment l’aprovació de les reformes laborals emparant-se en que era “necessari” per afrontar la situació de crisi, no té cap sentit, ara, superada aquesta etapa, mantenir unes mesures extraordinàries en un escenari de normalitat econòmica; per tant, des d’Intersindical Valenciana considerem que el que procedeix és la derogació de les dues reformes laborals, perquè sols així, mitjançant la derogació, es podrà parlar de recuperació de drets laborals i igualtat social.

És per això que instem al govern a iniciar la via legislativa per derogar la regulació del mercat laboral derivada de les reformes laborals de 2010 i 2012 i restituir la legalitat anterior, més garantista dels drets laborals dels treballadors i treballadores i socialment més justa.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.