Sindicalisme

Intersindical Valenciana per la recuperació del poder adquisitiu

05 / 12 / 2012 | Intersindical

L’Estat espanyol pateix la major caiguda de poder adquisitiu des de l’any 1985 -en aquest període hem perdut més d’un 50% de poder adquisitiu-;. és a dir, que per a mantenir el nostre poder adquisitiu –el sou actual d’1.100-1.200 euros (molts funcionaris cobren açò) –el sou hauria d’augmentar, en realitat,  a uns 1.700 o 1.800 euros. Els preus, però, s’han disparat i deixen arrere als sous a marxes forçades i, com a conseqüència d’això, perden poder adquisitiu les assalariades i els assalariats, com no ho havien fet des de fa dècades.

Els salaris pactats en convenis durant l’any 2012 van créixer un 1,3% de mitjana fins al mes de setembre i, en aquest mateix mes, els preus van augmentar un 3,4 %. Les clàusules de revisió salarial, aquesta eina que en part garanteix que els assalariats no perden poder adquisitiu al llarg d’un any, està caient en desús, ja que a penes el 27% dels convenis signats fins a setembre tenia clàusula de revisió salarial.

D’altra banda, els convenis nous signats en 2012 a penes registren un increment salarial del 0,7%. La reforma laboral, en vigor des de febrer, impulsa convenis i pactes d’empresa i a més limita a un any la pròrroga dels convenis que esgoten la seua vigència. Aquesta pròrroga era indefinida fins a aqueix moment per als convenis que esgoten la seua vigència i d’aqueixa manera es van facilitar les reduccions i els desvinculacions salarials a les empreses. Enguany la negociació col·lectiva avança a un ritme molt, molt lent. Fins al mes d’octubre, el nombre de convenis nous i renovats, va caure a un mínim històric.

La pujada de l’IVA, el copagament sanitari o l’augment de la taxa sanitària han portat l’IPC fins al 3,4%. De la mateixa manera, les retallades en educació, l’augment de les taxes universitàries, el continu augment del preu de la gasolina, l’electricitat i el gas, i tot plegat, ha provocat que la diferència entre l’IPC i la mitjana dels increments salarials es distancie en un 2,1% en 10 mesos només.

Aquesta deterioració en el poder adquisitiu s’aprecia tant en el conjunt de convenis registrats com en els nous, la qual cosa posa en relleu que aquesta tendència difícilment puga millorar. És més, l’aparició de noves taxes i l’anunci de petició de l’OCDE de l’augment de l’IVA i l’enduriment de les condicions laborals, encara fan pensar que la deterioració anirà en augment i s’agreujarà la situació encara més.

Davant aquesta Intersindical Valenciana, exigeix:

- Promoure mesures políticosindicals que aturen aquesta deterioració constant del poder adquisitiu de la classe treballadora.

- Seguir reivindicant en tots els àmbits possibles al costat de totes les organitzacions tant sindicals, polítiques i de qualsevol tipus, on la seua fi siga la recuperació del poder adquisitiu perdut en els últims temps.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.