Reforma laboral

Intersindical Valenciana rebutja ERO a FGV

El Sindicat Ferroviari – Intersindical Valenciana rebutja l’Expedient de Regulació d’Ocupació a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana que suposarà 310 acomiadaments.

31 / 12 / 2012 | Intersindical

Després d’una jornada maratoniana de més de 20 hores de negociació, el Sindicat Ferroviari-Intersindical Valenciana rebutjava a les 9 hores del dissabte 29, signar el preacord ofert per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana per acomiadar a 310 treballadors de Metro València i Tram d’Alacant.

Dels 6 sindicats presents en FGV, només el SF-IV i el SIF es van mantenir ferms en la seva posició inicial de no rubricar qualsevol acord que pogués suposar una marxa traumàtica de qualsevol treballador. La resta de seccions sindicals presents en la negociació (CCOO, UGT, SCF i SEMAF) estampaven la seva signatura sobre el document que ara haurà de ser sotmès per una assemblea i posterior referèndum pel conjunt dels treballadors perquè tinga validesa.

La negativa de l’SF-IV es basa que els punts reflectits en l’acord pel que fa a prejubilacions i jubilacions que afecten, de manera forçosa, a un total de 236 treballadors, es garanteixen unes mesures compensatòries fins als 61 anys. El problema és que segurament, el decret que regularà el pacte de Toledo en relació a les jubilacions anticipades augmentarà l’edat fins als 63 anys, per tant els treballadors i treballadores amb edats compreses entre els 56 i 58 anys, que veuran extingida forçosament la seva relació laboral amb FGV, podrien estar exposats al risc d’estar dos anys sense tenir ingressos.

Per Carlos Sales, secretari general del Sindicat Ferroviari - Intersindical Valenciana en FGV-València, són diversos els motius per no signar el preacord. La línia de negociació de tots els sindicats des de l’inici de l’expedient de regulació d’ocupació, ha estat la de “zero acomiadaments traumàtics i no acceptar una rebaixa salarial per seguir mantenint en el seu lloc de treball a personal el accés a l’empresa no ha passat per un procés de selecció (“endollats”).

Aquesta línia no s’ha seguit per part de l’empresa i això ha motivat la negativa a la signatura per part del SF-IV. D’una banda les mesures d’acompanyament ofertes per l’empresa no són suficients per garantir una sortida digna dels treballadors i treballadores afectades, mentre d’altra banda continuen mantenint directius prejubilats per causes organitzatives (precisament alguns són els mateixos que han gestionat aquesta empresa per dur-la a la situació de fallida en què es troba).

Una altra de les qüestions que no van permetre l’acord va ser la negativa per part de l’empresa d’acceptar les mesures de reducció de salari (del 25% al 5% progressivament per escales de major a menor) que van oferir els sindicats que haurien evitat l’acomiadament de altres 74 persones. Aquesta xifra es reduirà amb la gent que opote voluntàriament per acollir-se a l’ERO i els 16 contractes temporals. La resta seran acomiadament forçosos.  Per a aquests últims l’empresa seguirà els seus propis criteris d’afectació, criteris que no tenen establert cap ordre i que poden ser utilitzats pel propi interès de l’empresa.

A més, dins d’aquests criteris d’afectació es troben el d’expedients disciplinaris i el d’absentisme laboral. Els sindicats, des d’un principi, s’han oposat a aquests criteris, però l’empresa continua imposant-los.

Un altre punt important és la manca de compromís per part de l’empresa de mantenir la plantilla per als propers anys després de la signatura d’aquest acord.

La Coordinadora General de la Secció Sindical de l’SF-IV a Alacant, Sonia Tendero, valorava la proposta denunciant que “la direcció de FGV prepara una liquidació indiscriminada de personal i pretén que siguem els sindicats que col · laborarem amb la nostra signatura el desmantellament del sistema públic de transport ferroviari. No ho podem consentir. “

Definitivament entenem que ,tot i la gravetat de la situació quan parlem d’acomiadaments, no podem seguir tolerant aquesta amenaça constant per la part empresarial emparada per una reforma laboral autoritària i dictadora, que entre tots i totes hem de combatre per no seguir amb el jou de més i més acomiadaments precaris a la classe treballadora.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.