Llengua

Intersindical Valenciana reivindica una Llei per la Igualtat Lingüística

07 / 04 / 2016 | Intersindical

Intersindical Valenciana demana al Consell de la Generalitat Valenciana, al President i grups parlamentaris de les Corts Valencianes i partits polítics valencians que promulguen una Llei d’Igualtat Lingüística. El Sindicat els ha enviat un document de propostes per una Llei d’Igualtat Lingüística que contempla diversos apartats: administracions, funció pública, ensenyament, salut, mitjans de comunicació, relacions laborals i atenció a les persones nouvingudes. Una llei que dinamitze i impulse el canvi en les polítiques lingüístiques dels anteriors governs valencians i supose un avanç real envers la igualtat lingüística.

Per al Sindicat, l’actual Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià és obsoleta, no ha donat els resultats esperats i no garanteix els mateixos drets lingüístics per a tota la ciutadania. Per això, quasi nou mesos després de la presa de possessió del nou govern valencià, des de la Intersindical Valenciana es considera que cal donar passos decidits i ferms en el procés de normalització lingüística al País Valencià. No és acceptable que, en nou mesos, no s’haja avançat ni s’hagen produït els canvis legislatius que els nous temps i les noves polítiques requereixen.

Per Intersindical Valenciana, la nova llei ha de tindre unes disposicions normatives clares que obliguen a garantir els drets i els deures lingüístics de les valencianes i valencians, amb els instruments, recursos i pressupostos necessaris per a fer-los efectius, i amb uns objectius de normalitat ben definits, tant en la seua concreció com en els terminis de consecució. Ha de ser una llei transformadora amb un pla d’acció verificable i no una declaració formal de bones intencions com s’ha fet fins aquest moment.

En eixe sentit, per Intersindical Valenciana, a més de la nova llei, també caldrà modificar i desplegar normes que afecten a diversos àmbits socials que tenen relació amb l’ús social de la nostra llengua. En concret, àmbits com les empreses i administracions públiques, cultura, mitjans de comunicació, economia, relacions laborals… En aquestes normes també s’hauria de contemplar l’establiment del requisit lingüístic per a l’accés a funció pública, la reobertura de RTVV o la necessitat d’un espai audiovisual compartit amb altres territoris amb els quals compartim llengua.

Finalment, Intersindical Valenciana considera que el Consell i els partits polítics que li donen suport, haurien de tindre com una de les seues prioritats, per als propers mesos, la promulgació de la Llei d’Igualtat Lingüística i la posada en marxa de mesures per impulsar l’ús social i la normalització de la nostra llengua.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.