Llengua

Les entitats en defensa de la llengua presenten l’informe de vulneracions de drets lingüístics al Sindic de Greuges

Es registra una queixa cada tres dies, majoritàriament al sud del País Valencià

04 / 12 / 2023 | Intersindical

Fundació Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià, CCOO PV, Intersindical Valenciana, FE CCOO PV, BEA, SEPC, STEPV, Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Plataforma pel Dret a Decidir, Societat Coral el Micalet, Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals, ACICOM i Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV) han presentat aquest matí l’informe de vulneracions lingüístiques del 2023 en una reunió que han mantingut amb Concha Bru, adjunta primera del síndic de greuges en la seu de l’organisme a Alacant.

Així, com cada any, les diverses entitats i sindicats en defensa de la llengua s’han concentrat per tal de commemorar el dia dels Drets Lingüístics al País Valencià i després s’han reunit amb l’adjunta primera del síndic de greuges per tal de desenvolupar els punts més preocupants d’aquest informe.

Concretament, l’informe anual de vulneracions dels drets lingüístics al País Valencià ha augmentat en aproximadament en un 10%, això implica que es rep una queixa cada tres dies. “Pensem que aquest augment és degut al fet que la gent està perdent la por a denunciar quan pateix una vulneració lingüística”, ha apuntat Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana.

Així i tot, malgrat l’augment de denúncies, també ha indicat que “estem segures que es produeixen desenes o fins i tot centenars de vulneracions lingüístiques cada dia arreu del País Valencià”.

Al text, també es destaca l’augment de denúncies al sud del territori així com de l’anàlisi del mateix es desprén que la majoria vulneracions les produeixen les administracions públiques, ja siguen Ajuntaments, Universitats, diputacions, mancomunitats, empreses públiques, conselleries, ministeris o cossos de seguretat de l’estat per només citar-ne uns. A més, d’aquestes, un important nombre es produeixen en l’àmbit de la sanitat.

D’altra banda, i com ja es va apuntar en 25 de novembre, torna a trobar-se una diferència en el gènere de les persones que pateixen discriminacions, sent les dones qui més vulneracions han denunciat.

Finalment, les entitats i sindicats signants han insistit a demandar a la Generalitat Valenciana que continue avançant cap a la igualtat lingüística i el treball conjunt amb els governs de Catalunya i les Illes Balears desenvolupant un pla de cooperació efectiva en els àmbits de la llengua i la cultura amb els governs del mateix àmbit lingüístic.

Clica ací per accedir a l’informe.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.