Repressió sindical

JpD denuncia la desproporció de les penes a sindicalistes

L’organització civil de jutges i magistrats, Jutges per a la democràcia, qüestiona l’aplicació de l’article 315-3 del Codi Penal, que suposa penes de fins a quatre anys a sindicalistes.

Manifestació en València del 1r. de maig.
Manifestació en València del 1r. de maig.
01 / 08 / 2014 | Intersindical

En el seu comunicat, Jutges per a la democràcia (JpD) sol·licita l’indult per a les persones condemnades, perquè “precisament la mesura de gràcia té com a finalitat principal aplicar raons d’equitat que eviten que un rigor en l’aplicació de la norma puga dur a resultats desproporcionats.”

El conflicte social no pot convertir-se en un conflicte d'ordre públic

Per a JpD, s’ha de valorar necessàriament que ens trobem davant de casos de persones sense antecedents penals i amb evident falta de perillositat.

A més, reclamen la supressió de l’article 315-3 del Codi Penal, ja que el dret a no fer vaga ja està prou protegit a través del delicte o falta de coaccions, sense que siga necessari aquest tipus penal específic. JpD recorda que aquest precepte té el seu origen

en l’ordenament penal franquista, el redactat es manté gairebé intacte, i que en el règim anterior tenia com a finalitat reprimir les vagues. No té sentit mantenir una figura delictiva que ara es desenvolupa en el context d’un dret fonamental, com ho és la vaga.

JpD considera que el delicte regulat actualment en l’article 315-3 del Codi Penal s’ha d’interpretar “de forma especialment restrictiva, en tenir en compte la doctrina constitucional existent sobre el mateix, així com el deure de tot intèrpret d’evitar que la interpretació de la norma dissuadesca l’exercici del dret fonamental que limita.” La sanció a la ingerència en la llibertat aliena,

no ha d’implicar una sanció tan desproporcionada, que suposa l’ingrés a presó sense dret a la segona oportunitat i que pot arribar fins a 4 anys i mig de privació de llibertat.

En un context de forta conflictivitat social, en gran part a causa d’una reforma laboral que ha propiciat un enorme retrocés de la llibertat sindical i de la negociació col·lectiva

la manca de mecanismes de diàleg social, no pot sorprendre que s’haja produït un increment dels conflictes laborals i de les vagues. Suposa un símptoma de degradació democràtica que la resposta de l’Estat davant aquesta situació se centre en la repressió penal, com ho demostra el fet que 260 sindicalistes estiguen sent objecte de procediments sancionadors administratius i penals i s’estiga produint l’ingrés a presó de sindicalistes.

Finalment, per a Jutges per a la Democràcia, el conflicte social no pot convertir-se en un conflicte d’ordre públic.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.