Generalitat

La falta de personal retarda la gestió diària de l’Administració

Intersindical Valenciana reitera la manca de personal que pateixen els departaments encarregats de la gestió del personal de la Generalitat

20 / 09 / 2024 | Intersindical

Fa temps que des d’Intersindical Valenciana STAS denunciem la manca de personal que pateixen els departaments encarregats de la gestió de personal de la GVA, sense que l’administració faça cap actuació al respecte.

És evident que aquesta situació posa de manifest una deficiència greu en la gestió del personal, les borses de treball i els processos d’ofertes d’ocupació pública (OPE) en la Comunitat Valenciana. Quan un departament encarregat de gestionar aquestes qüestions pateix una manca de personal, es produeix un efecte en cadena que perjudica tant el personal com els serveis públics que depenen d’aquestes convocatòries.

El fet que les convocatòries i els processos de resolució dels nomenaments complementaris de les OPEs s’allarguen excessivament és un problema que arrossega la sobrecàrrega del departament. La gestió d’una ampliació d’aprovats, per exemple, és un tràmit addicional que pot col·lapsar encara més un equip que ja està sota pressió, però aquesta situació no pot conculcar cap dret del personal o influir en el funcionament del servei públic.

Aquesta situació requereix una revisió a fons i, sobretot, un reforçament del departament responsable. Si aquest servei no compta amb els recursos humans necessaris, no només s’alenteixen els processos, sinó que també es compromet l’eficiència del sistema i es deixa de donar una resposta àgil a les necessitats de personal de les conselleries que necessiten el personal per a prestar un servei públic com cal. D’aquesta manera posem de manifest que la falta de personal en els serveis de gestió afecten la qualitat dels serveis essencials, com el servei de provisió i selecció.

Resulta crucial:

1. Reforçar immediatament els recursos humans del departament de gestió de borses i OPEs, amb la contractació de personal addicional o la reorganització d’equips per tal de reduir les càrregues actuals.

2. Digitalitzar i simplificar els processos per tal d’agilitzar els tràmits, fent ús de tecnologies que permeten automatitzar certes gestions administratives.

Es fonamental que aquesta problemàtica es visibilitze perquè la solució passa per una decisió política i administrativa que prioritze el bon funcionament de l’administració pública en benefici dels serveis de gestió. Aquest tipus de retards afecta greument el servei públic i la percepció de l’administració entre els usuaris i el personal així com conculca els drets del personal funcionari que es veu afectat per aquest retards.

Un altre aspecte a destacar provocat per la falta de personal d’aquest servei és la situació preocupant sobre la gestió de les borses de treball. S’està generant un greuge per al personal que, havent estat cessats, veuen com es retarda la seva reincorporació a la borsa activa. Aquest tipus de retard, que no es pot estendre més d’un mes, té conseqüències directes en la capacitat dels afectats per accedir a noves oportunitats laborals, i fa que altres companys o companyes amb menys puntuació els passin al davant, creant una situació de desigualtat i frustració.

Aquest problema posa en evidència una manca d’eficiència en la gestió de les borses, i això repercuteix negativament en la confiança dels personal en aquest sistema. Alguns dels efectes més greus d’aquesta situació inclouen:

1. Pèrdua d’oportunitats laborals: Les persones afectades es veuen excloses temporalment del sistema, mentre altres amb menys puntuació aconsegueixen llocs de treball, la qual cosa és injust i contrària als principis de transparència i meritocràcia.

2. Desigualtat i descontentament: Aquest tipus de disfuncions genera un sentiment de greuge entre els professionals, que perceben que el sistema no és just ni eficient, la qual cosa afecta el clima laboral i la confiança en l’administració.

3. Impacte econòmic: Els retards en l’activació a la borsa poden tenir conseqüències econòmiques greus per a les persones afectades, que depenen d’aquestes oportunitats de treball per al seu sustent.

Per tal de millorar la situació, seria necessari adoptar diverses mesures:

1. Reduir els terminis d’activació a la borsa: Establir protocols que assegurin que una persona cessada s’activi en la borsa en un període de temps raonable, preferentment dins de pocs dies. Això es podria aconseguir amb un sistema més eficient de notificació i gestió de cessaments.

2. Millora dels recursos i la formació del personal: Tal com s’ha mencionat abans, la manca de personal al departament de gestió de borses és un factor clau. Es necessita un augment en els recursos humans dedicats a la gestió de les borses i, si cal, la formació específica per optimitzar els processos.

3. Aplicació de tecnologia efectiva per automatitzar processos: La digitalització i automatització de la gestió de les borses podria reduir significativament els terminis d’activació i evitar errors humans. Això permetria activar immediatament una persona cessada sense necessitat de tràmits manuals lents.

Aquest tipus de mesures no només ajudaria a restaurar la confiança dels treballadors i treballadores en el sistema, sinó que també milloraria l’eficiència global del sistema de gestió de les borses,

De la mateixa manera hi ha més departaments encarregats de resoldre temes del dia a dia del personal, com el servei carrera professional, triennis o situacions administratives que a causa d’eixa falta de personal que denunciem no poden emetre les resolucions que fan possible que el personal empleat públic veja fet efectius els seus drets (en els casos dels triennis o la carrera professional) o veja reconegut el seu dret a cobrar les quantitats econòmiques en un temps raonable.

Aquesta falta de personal i el volum de treball fa que les resolucions que reconeixen els drets consolidats tarden a emetre’s-hi nombrosos mesos. És un fet inassumible per les dues parts: per al personal rep l’impacte negatiu en els seus drets econòmics i per al personal que ha de suportar una pressió diària per donar resposta a les consultes sobre la situació dels procediments en marxa. Estem parlant d’un volum de personal gestionat de vora 20.000 persones.

En conseqüència, els departaments i serveis de les conselleries veuen com aquesta falta de personal també afecta a la gestió dels recursos personals dels serveis públics que gestionen i a la falta de personal podem afegir els retards en l’abonament de les nòmines de companyes i companys que desenvolupen la seua feina per a la ciutadania complint amb les seues obligacions.

És imprescindible que l’Administració dote i reforce els serveis que gestionen el personal, ja que una administració pública no pot funcionar adequadament sense els recursos humans necessaris per garantir la seva eficàcia i el correcte desenvolupament de les seves funcions. La manca de personal o la sobrecàrrega de treball en departaments clau com el provisió i selecció, triennis o carrera, té efectes negatius tant per als professionals com per a la ciutadania que depenen d’aquests serveis. Aquesta mesura també contribuiria a crear un entorn laboral més just i satisfactori per a tots els treballadors i treballadores que presten serveis en aquests departaments.

MÉS PERSONAL PER A GESTIONAR AL PERSONAL




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.