Generalitat

La Generalitat no preveu la recuperació de poder adquisitiu pel seu personal en 2017

19 / 10 / 2016 | Intersindical

Intersindical Valenciana recorda al Consell, que el temps passa i que ha d’assumir els compromisos de l’Acord de Legislatura, com la recuperació progressiva del poder adquisitiu perdut o la retribució al 100% en les situacions baixa laboral.

Ahir va tenir lloc la reunió de portaveus de la Mesa General de Negociació (MGN) per al personal de la Generalitat, amb la finalitat de preparar l’ordre del dia de la convocatòria, prevista per al dijous 20 d’octubre.
L’Administració proposa que la MGN siga exclusivament per abordar aquells aspectes de les lleis de mesures fiscals i administratives i de pressupostos, susceptibles de negociació i que afecten a les condicions laborals del personal de la Generalitat.
En principi, la previsió de la Generalitat és la de fer unes reserves de fons per fer front als compromisos adquirits de desenvolupar o iniciar l’aplicació de la carrera professional als àmbits de personal de l’Administració del Consell, Justícia i Universitats. Així mateix, també es fa una reserva d’un 1% d’increment del capítol de personal, igual a la de l’exercici 2016, anticipant-se a una futura regulació dels Pressupostos Generals de l’Estat.
Per a Intersindical Valenciana, aquestes mesures són una resposta als compromisos adquirits en diferents àmbits sectorials dels empleats i empleades públics de la Generalitat que, òbviament, cal atendre. No obstant això, a l’Acord de Legislatura, signat el passat mes de juny, hi ha altres aspectes retributius que afecten a tot el personal sense distinció i que també requeririen l’atenció del Consell.
D’una banda, existeix el compromís d’abordar la recuperació del poder adquisitiu perdut pels empleats i empleades públics de la Generalitat a llarg de la crisi econòmica i com a conseqüència de les retallades pressupostàries. Aquesta mesura, d’aplicació progressiva al llarg de la legislatura, hauria de tenir ja un reflex als pressupostos de 2017, ja que no és convenient relegar-ho només als exercicis 2018 i 2019, si el que es vol, realment, és resoldre satisfactòriament aquesta reivindicació i no abordar-la a mitges tintes.
D’altra banda, també figura a l’Acord de Legislatura el compromís de retribuir al 100% les situacions d’incapacitat temporal. Un aspecte que s’havia de negociar en el segon semestre de 2016 i començar a aplicar-se en 2017, encara que siga d’un forma parcial. Sembla, però, que aquest tema tampoc és de l’interés del Consell, perquè no hi ha una referència a l’ordre del dia de la MGN, quan realment no hi ha cap obstacle legal per a la seua aplicació, ja que és una competència autonòmica que tan sols requereix d’una modificació normativa per ampliar els supòsits d’exempció.
A banda de les qüestions estrictament retributives, també hi ha altres compromisos a l’Acord de Legislatura que s’han de negociar a la Mesa General i que tampoc han estat arreplegats pel Consell. El més important, si cal, és articular una solució a la greu situació de la temporalitat en l’ocupació a tots els sectors laborals de la Generalitat i ara, encara més, després de tot el seguit de sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte del personal interí.
Per a Intersindical Valenciana, la proposta retributiva del Consell pels empleats i empleades públics per l’exercici 2017 és insuficient a totes llums; però el que més preocupa, realment, és la ineficàcia de l’Administració per establir els espais de negociació col·lectiva per donar resposta als compromisos de l’Acord de Legislatura. El sindicat considera que la legislatura va passant i de seguir amb aquesta manca de disposició, s’arribarà a 2019 sense haver aconseguit els objectius recollits a l’Acord de Legislatura.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.