Sindicalisme

Les Intersindicals de Catalunya, Illes Balears i País Valencià es reuneixen

Intersindical Valenciana (IV), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i el Sindicat de Treballadors de les Illes Balears (STEI) es reuneixen per aprofundir la seva coordinació

16 / 11 / 2015 | Intersindical

Els sindicats Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Intersindical Valenciana (IV) i el Sindicat de Treballadores i Treballadors – Intersindical de les Illes Balears (STEI) s’han reunit per aprofundir en el protocol de col·laboració i coordinació que van signar l’any 2009

Aquests sindicats ja mantenen des de fa temps una relació “preferent i estable” per coordinar assumptes laborals, econòmics, sindicals, socials, culturals lingüístics com a sindicats que comparteixen història, llengua i cultura, així com una realitat social i econòmica similar en determinants àmbits.

Els tres sindicats consideren que la situació actual es pot qualificar d’emergència social i laboral. Tots els indicadors així ho confirmen: taxa atur, reducció salarial, emigració de la gent jove, empobriment de la població, desregulació de les relacions laborals, empobriment energètic… Per això, reivindiquen un canvi de polítiques socials, laborals i econòmiques que deixen enrere les polítiques neoliberals i d’austeritat.

Per als sindicats, cal engegar moviments unitaris, des de la base, per articular una resposta social i laboral a les polítiques antisocials que imposa la Troica i a la qual obeeixen submisament el govern espanyol i català. Al País Valencià i a les Illes Balears les eleccions del 24 de maig han obert un nou camí per fer polítiques per les persones i no pas com s’estava fent als darrers anys amb governs conservadors.

Les experiències unitàries com les Marxes de la Dignitat, les Euromarxes 2015,  la coordinació del sindicalisme alternatiu a l’estat espanyol, Europa i arreu del món… i altres espais de treball cooperatiu són fonamentals per avançar en la transformació social i en l’emancipació nacional. Per això, les tres intersindicals consideren que cal enfortir tots els espais unitaris i aprofundir en les relacions entre moviments socials, partits i sindicats per continuar avançant.
Per fer-ho possible, també reclamen l’establiment de marcs nacionals de relacions laborals amb l’assumpció de les competències en matèria laboral, social, econòmica i fiscalitat per part dels governs propis.

Altres dels assumptes tractats ha estat la necessitat de configurar un espai de comunicació compartit en català que supose la recuperació amb urgència de les emissions de la RTVV i reprendre les emissions de la CCMA i IB3 a tots els territoris de parla catalana.

A més, les tres intersindicals valoren positivament la reunió sindical que tindrà lloc a Toulouse el proper mes de febrer per coordinar les accions dels sindicats de Pirineus – Mediterrània.

Finalment, des de les tres intersindical es continuarà treballant conjuntament per defensar els interessos de les treballadores i treballadors, del conjunt de la ciutadania i per aconseguir avançar en el procés d’autogovern de Catalunya, País Valencià i Illes Balears.
Deixa un comentari


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.