Reforma laboral

Reculada històrica en drets laborals

La reforma aprovada avui pel govern espanyol està feta d’acrod amb els interessos de la patronal i degrada les condicions laborals per sota de les de Grècia.

10 / 02 / 2012 | Intersindical

Intersindical Valenciana considera que la nova reforma laboral suposarà un importantíssim canvi en el mercat laboral de l’Estat espanyol, amb una reculada fins als anys huitanta i deixant les condicions laborals per sota de Grècia. Aquesta reforma laboral, la que fa setze, està feta d’acord amb les propostes patronals i empresarials, que veuen com el govern espanyol es doblega als seus interessos.

Les decisions o els pactes empresarials tindran més valor que els convenis col·lectius

Per a Intersindical Valenciana, els punts més negatius de la reforma aprovada pel govern espanyol, manu militari i sense que haja comptat amb cap consens social,  són:

  1. Indemnitzacions per acomiadament
    Pel que fa a l’acomiadament improcedent, de 45 dies per any de servei passarà a 33 dies des de la data d’aplicació de la nova reforma. Per als contractes amb anterioritat a la reforma es mantindran els 45 dies fins a l’entrada en vigor i a partir d’aquesta data serà de 33 dies. En els contractes posteriors a l’entrada en vigor de la reforma laboral s’aplicaran 33 dies per any de servei en els acomiadaments improcedents.
    En relació amb l’acomiadament per causes objectives, econòmiques, organitzatives, tindrà una indemnització consistent en 20 dies per any treballat. Des d’Intersindical Valenciana ja hem insistit en nombroses ocasions sobre la facilitat que tenen les empreses per a modificar els seus balanços econòmics, atés que la legislació existent és molt permissiva, la qual cosa facilita acomiadaments barats, que és el veritable objectiu de la reforma.
  2. Negociació col·lectiva
    Les decisions o pactes empresarials tindran més valor que els convenis col·lectius, ja que es podrà canviar el que s’ha pactat en negociació col·lectiva. D’aquesta manera és molt fàcil que es produïsca una major desvinculació de la negociació col·lectiva per motius econòmics. Els convenis d’empresa seran independents dels acords sectorials. Només serà necessari el pacte entre empresa i treballadores i treballadors. Tampoc serà necessària la representació dels treballadors per part dels sindicats. Aquesta mesura suposa una desprotecció total de les treballadores i treballadors fins al punt de la indefensió.
  3. Contractació a temps parcial
    La nova reforma laboral suposa un gran retrocés per a les persones joves ja que s’incentiva la contractació a temps parcial del personal més jove i amb un acomiadament barat. Es pretenen fomentar fórmules ja fracassades en totes les reformes laborals com ara el contracte de formació i el de pràctiques.

Aquestes mesures suposaran una major i consistent pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i treballadors, una forta desregularització del mercat de treball, desequilibri en la societat i descompensació de rendes per treballs de similar categoria.
La reforma laboral persegueix abaratir l’acomiadament, la precarietat laboral i la submissió d’unes treballadores i treballadors, perquè no tindran capacitat de negociació. La contractació es converteix en un contracte d’adhesió segons la qual una de les parts imposa les condicions i l’altra part accepta, o accepta en funció de la conjuntura, i no un contracte entre les parts. És just el que qualsevol patronal de qualsevol país desitjaria per a poder tindre una mà d’obra barata i dòcil.
Intersindical Valenciana es mostra totalment contrària a aquesta reforma laboral i a les mesures d’ajust aprovades pels governs de Rajoy i de Fabra, que pretenen eliminar els drets socials, laborals i econòmics i els serveis públics. Per tot açò, des d’Intersindical Valenciana s’impulsaran mobilitzacions, sense descartar la convocatòria de vaga, per manifestar l’oposició a aquesta política antisocial i per exigir una rectificació de la política dels governs espanyol i valencià.




Deixa un comentari






  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.